Skocz do zawartości
all15

GTX 570 czy 6870 w crossfire

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak w temacie. Obecnie mam karte graficzną ASUS GTX570 DCII/2DIS podkręcona na 900/1800/4400 (podobno to już wydajnośc GTX580 a nawet i troche lepiej). Jest możliwośc wymiany na 2x6870 bez dopłaty - dokładnie chodzi o 2x modele GV-R687OC-1GD.

Pytanie tylko czy warto wymieniać? Czy zauważe duża róznice w wydajności? Oczywiście gram i grac nadal chce w FULL HD ze wszystkimi "wodotryskami" jakie są tylko mżliwe.

Edytowane przez all15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafikaDołączona grafika

porównując te 2 wykresy do hd5970 to 6870cf jest jednak wyraźnie wydajniejsze niż gtx570.

niedawno sam myślałem nad cf-hd6850. skalowanie wydajności jest b.dobre bo nawet 90%. tutaj mały przykład: Radeon HD 6850 & 6870 CrossfireX review

jednak czy te naście % wydajności przysłoni ewentualne problemy z CF - tu może ktoś co ma z tym doświadczenie się wypowie?

Edytowane przez pr1est

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noo ok. Ale nie zapominajmy że nie każda gra dobrze wykorzystuje CF. Owszem te nowsze już sobie z tym lepiej radzą. Nawet takie Metro 2033 z pewnością wykorzysta CF do FullHD i DX 11. Ja jednak pozostaje przy zdaniu że lepiej jest mieć jedną mocniejszą kartę. Łatwiej sprzedać potem i zwykle mniej pobiera prądu. Mniej ciepła w budzie. Jak tam chcesz. Jak Ci zależy na jakiś konkretnych tytułach to prosze bardzo. Nie jest to głupi pomysł. Ja osobiście bym poczekał aż wyjdą nowe generacje kart zarówno od AMD jak Nvidii. Ale to tylko moja opinia. Sam zdecyduj.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi