Skocz do zawartości
lewozmywak

Zestaw z i5 2500k, GTX560ti ok 3100zł + monitor, patrz post #9

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem coś takiego tylko cena dość niska jak na taki zestaw:

ESC Intel Core i5-2500 3.3GHz/4GB DDR3/1TB HDD/Radeon HD6870/DVD-RW/500W - 2699,00zł : Esc.pl

A zobaczcie ile sobie za podobny zestaw zyczy komputronik:

http://www.komputronik.pl/product/117557/Sprzet_komputerowy/Komputery_PC/Infinity_F5_7000_W7HP64_K201_.html

W czym sęk w tym Escu ze tak tanio? A może nie jest tanio tylko Komputronik dodaj duża koszta za sygnowanie swoją nazwą.

Nie chcę mi się babrać w składanie sprzęt własnoręcznie, chętnie bym odebrał już złożony, bo też za bardzo nie ufam kurierom przy tak drogich zamówieniach, niech dostane zwalony sprzęt i zostanie mi bawienie sie w reklamowanie i udowadnianie że to nie ja zepsułem...

Ale jak nie będzie innego wyjścia to trudno...

Na sprzęt chciałbym wydać maks 3,7 tys zł , no w ostateczności mógłbym już dac pełne 4 tys zł. W tą cene ma się zmieścić PC'et i monitor.

Dało by radę zmieścic w cenie radk 6950 i 8 GB Ramu :P... czy na chwilę obecną nie opłaca sie tego kupować i trzymać się tylko przy jedynym słusznym wyborze graficznym czyli 6850/6870...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gotowych zestawów lepiej nie kupować, zwykle w podobnej cenie można złożyć wydajniejszy i mniej awaryjny sprzęt złożony z "oddzielnych" podzespołów. Dlaczego wspomniałem o awaryjności? Otóż zasilacze stosowane w takich gotowcach są zwykle bardzo kiepskiej jakości. W każdej chwili mogą ulec awarii zabierając ze sobą do krainy wiecznych snów połowę pozostałych podzespołów. W przypadku zestaw z esc.pl w zestawie znajduje się właśnie taki zasilacz no-name. W zestawie z komputronika nie jest to wyszczególnione, aczkolwiek zapewne jest podobnie. Zestawy z esc i komputronika różnią się ponadto zamontowanym procesorem, płytą główną i obudową. Zestaw z esc.pl ma ponadto wolny dysk twardy. Ceny z komputronika są z reguły znacznie wyższe, niż w pozostałych sklepach. Tak czy inaczej kupowanie gotowców nie jest zalecane, a większość sklepów oferuje możliwość złożenia zestawu. Napisz, czy masz jakiś dysk twardy na SATA, który mógłbyś narazie zatrzymać i włączyć do nowego komputera. Obecne ceny dysków twardych są bardzo wysokie w porównaniu do tych sprzed kilku tygodni.

Edytowane przez BlackMachine

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu mam problem bo moj komp to już 6 letni złomek co jedynie jeszcze world of warcraft pociągnie... Twardziel/napędy mam na IDE, i już dość mocno zużyte. Musiałbym się bawić w jakieś adaptery? Opłaci mi się? Czy już lepiej kupować HDD/napęd DVD pod sata...

Ostatnio pooglądałęm sobie testy GTX 560 TI i trochę się nią zainteresowałęm... Dobra alternatywa? Karta chyba lepsza od HD6850?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTX560Ti jest wydajniejszy od HD6850 i to sporo

Jeżeli potrzebujesz dysk to:

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=64193&s=58341&s=60655&s=63095&s=66747&s=63363&s=63705&s=64238&s=56713

Wg mnie jak byś pociął na płycie - kupił Asrock'a P67 Pro3 i nie kupował chłodzenia to zmieścił byś się z GTX570.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ostatnim teście Thermaltake Contac 29 moim zdaniem lepiej wstrzymać się z jego polecaniem. Wg. wspomnianego testu jego wydajność jest trochę niższa niż Ximgateka Gaia SD1283 i SPC Fery... Oto właściwy link do testu:

Thermaltake Contac 29 BP - Wykresy wydajności - infoBIT.pl - testy sprzętu komputerowego, recenzje oprogramowania, porady

Jako nagrywarkę DVD lepiej wziąć coś tańszego, już za 70-80 zł są przyzwoite napędy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gotowych zestawów lepiej nie kupować, zwykle w podobnej cenie można złożyć wydajniejszy i mniej awaryjny sprzęt złożony z "oddzielnych" podzespołów..

Zasadniczo sie zgadzam, ale wielu sprzedawcow wystawiajach sprzet na allegro to zwykle sklepy komputerowe, mozna poprosic o wystawienie zmienionego towaru skladajacego sie z wybranych samodzielnie komponentow, albo zlozyc zamowienie poza allegro i odebrac osobiscie to co chcemy. Czasami z nieznanych mi powodow sa w stanie zaoferowac lepsze ceny niz sklepy typu morele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ostatnim teście Thermaltake Contac 29 moim zdaniem lepiej wstrzymać się z jego polecaniem. Wg. wspomnianego testu jego wydajność jest trochę niższa niż Ximgateka Gaia SD1283 i SPC Fery... Oto właściwy link do testu:

Thermaltake Contac 29 BP - Wykresy wydajności - infoBIT.pl - testy sprzętu komputerowego, recenzje oprogramowania, porady

Fakt, obecne wersje Contac 29 mają jakby niższy poziom wydajności...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor

Intel Core i5-2500K 3,3 GHz 6MB cache s. 1155 Box 855zł

Płyta główna

ASUS P8P67 LE Rev.3.0 P67 DDR3 SATA6 GLAN CF ATX s.1155 395zł

Pamięć RAM

GoodRam 2x4GB DDR3-1333 Dual Chanel CL9 145zł

Karta graficzna

Gigabyte GTX560Ti 1024MB 256Bit PCI-E OC 899zł

Dysk Twardy

Seagate ST500DM002 500GB sATA III 16MB 339zł

Obudowa

Tacens Prior Limited Black 119zł

Zasilacz

OCZ ModXStream Pro OCZ500MXSP-EU 500W 269zł

Napęd

LG DVD Recorder GH22NS70 Sata Black Oem 70zł

W SUMIE : 3091,00zł

płyta główna ma pozwolić na swobodne podłączenie zestawu głośnikowego 6:1/5:1

Nie będę bawił się w podkręcanie dlatego nie ma chłodzenia dodatkowego.

Zasilacz wystarczy spokojnie czy na granicy jest?

Jeszcze monitor jakiś do tego, ale nie mam za bardzo pojęcia jaki.

Coś do zmiany czy ok? W sumie nie mogę przekroczyć 4000,00zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta - zmień na Asrock P67 Pro3 .

Ram - do gier wystarczy 4GB , chyba że zajmujesz się grafiki itp. to bierz 8GB .

Buda - dołóż do SillentiumPC Brutus 410 / Fractal Design Core 1000 .

Zasilacz- w tej cenie można dostać dużo lepszego XFX Core 550 W .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi