piotto0 Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2011 (edytowane) Witam Posiadam chłodzenie Cooler Master V6GT Procesor AMD Phenom II x4 965 3,4 Ghz @ 3,9 Ghz (1.4250V) Temp w IDLE 29C , w Stresie 52C. Radziłem się na innym forum dotyczącym chłodzeń PC itd, co do tego chłodzenia i mówili ludzie że jest to jedno z czołówki chłodzeń powietrznych, chciałem/chce mieć jedno z najlepszych chłodzeń powietrznych. Parę dni temu znajomy zakupił chłodzenie Zalman Cnps10x Performa ( Posiada procesor AMD Phenom II x4 955 3,2 Ghz @ 3,9 Ghz (1.4250V) )i ma temp w spoczynku 25C , w stresie 46-47C. Obudowy mamy te same ( Aerocool pgs rs-9 ) wypełnione wentylami. Odczyty z mojego chłodzenia są ( po wydmuchaniu całego PC ) i tutaj zacząłem się zastanawiać, CO JEST GRANE. Jako że jego chłodzenie kosztuje 130 zł a moje 220zł i do tego ta różnica. Moje pierwsze pytanie: Czy ktoś może wie dlaczego tak jest ? ( Może po prostu moje chłodzenie jest do niczego, a płaci się za wygląd i zostałem wprowadzony w błąd na tamtym forum ) ? Dodatkowo, zastanawiam się nad sprzedażą tego chłodzenia i zakupie realnego jednego z najlepszych chłodzeń powietrznych ( jako że na wodne nie mam aż tyle funduszy ). Co do tych najlepszych, poczytałem też na paru forach że chłodzenie: Noctua NH-D14 ma miano najwydajniejszego chłodzenia powietrznego ? ( Czy to prawda, jeśli tak to jak go zakupię mogę się spodziewać znacznej różnicy temp ? ) Jeśli jednak Noctua NH-D14 nie jest tym że najlepszym chłodzeniem, jakie są najlepsze chłodzenia powietrzne, ( głównie co do wydajności ) Dziękuję za odp, typu do tego procka wystarczy Ci takie i takie, i masz wydajnie i cicho. Rozumiem, ale jestem człowiekiem który lubi mieć "jak najlepiej" - ale niestety nie mam też zbyt dużych funduszy, więc muszę się zamknąć w powietrznym chłodzeniu :). Dodatkowo też ten temat nie jest na zasadzie *( Mój znajomy ma lepiej, a ja mam mieć - bo jestem super ), tylko po prostu to porównanie dało mi dużo do myślenia, że może ktoś mnie zrobił w konia. Pozdrawiam, i proszę o odpowiedzi. Edytowane 25 Listopada 2011 przez piotto0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2011 Wypchanie wentylatorami obudowy to nie wszystko. Ważne jest w którym miejscu, jaki wentylator, na jakich obrotach, w jakim kierunku dmucha. Ważna jest karta graficzna. i ma temp w spoczynku 25CJa mam w pokoju 25st. C więc cpu bez względu na rodzaj chłodzenia, jeśli tylko będzie powietrzne musi mieć więcej. Wniosek? Albo ma b. zimno w pokoju albo oszukuje czujnik. Pytanie: jaka była temperatura w pokoju, pokojach, czy komputery stały obok siebie w jednym pokoju? Kolejna sprawa, gdzie stoi komputer. Przy podłodze może być 3-5st. mniej niż na biurku. Już poważniej byłoby z kolegą porównywać długość wacków :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotto0 Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2011 Wypchanie wentylatorami obudowy to nie wszystko. Ważne jest w którym miejscu, jaki wentylator, na jakich obrotach, w jakim kierunku dmucha. Ważna jest karta graficzna. Ja mam w pokoju 25st. C więc cpu bez względu na rodzaj chłodzenia, jeśli tylko będzie powietrzne musi mieć więcej. Wniosek? Albo ma b. zimno w pokoju albo oszukuje czujnik. Pytanie: jaka była temperatura w pokoju, pokojach, czy komputery stały obok siebie w jednym pokoju? Kolejna sprawa, gdzie stoi komputer. Przy podłodze może być 3-5st. mniej niż na biurku. Już poważniej byłoby z kolegą porównywać długość wacków :lol2: Wentylatory ustawione tak samo ( zgodnie z poradnikami więc powinno być ok ). Karta graficzna, Ja GTX 470, ( w stresie 70C , normalnie 50C ) Znajomy, GTX 560ti. W pokoju myślę że ma normalną temp. koło 21C , ja mam koło 23C. Oba kompy leżą na ziemi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2011 (edytowane) Jeśli chcesz porównywać chłodzenia, porównaj też warunki w jakich pracują. Zmierz temperaturę na poziomie na którym stoi komputer czyli na ziemi (pewnie chodzi o podłogę). W zależności od usytuowania pokoju, rodzaju ogrzewania, pozycji komputera względem okna a kaloryfera, nawiewników, okna w trybie mikrouchyłu i wielu innych czynników temp. przy podłodze może mieć dużo większą różnicę niż 2st. C mierzone termometrem usytuowanym 2m nad podłogą, po przeciwnej stronie niż okno. Twoja grafika zgodnie z tym Pobiera a więc i oddaje w formie ciepła średnio 20-30W więcej niż GTX560ti. GTX470 jet chyba też dłuższy niż GTX560ti, jeśli tak to utrudnia bardziej wentylację obudowy. Znów zgodnie z tym testem, chłodzenia mają wydajność jak najbardziej porównywalną. Różnica 1st. C na korzyć CM może w innym teście obrócić się i dać 2st. na korzyć Zalmana. Patrząc po tym teście (aby być bardziej obiektywnym, trzeba przeczytać kilka testów) ten CM to słabe chłodzenie. Przy dwóch wentylatorach, dwukrotnie wyższym poziomie hałasu niż Performa ma praktycznie taką samą wydajność. Znaczenie może mieć też rodzaj pasty, sposób nakładania, przepracowanie pasty. Może to dać kilka st. różnicy. Jeśli wentylacja obudowy jest wg tej koncepcji, pozostawia ona moim zdaniem wiele do życzenia. 1 Wentylator dostarcza powietrze, 4 wyciągają. Zasilacz masz wentylatorem do góry czy na dół? Edytowane 26 Listopada 2011 przez Klaus 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotto0 Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2011 Mój jest bliżej kaloryfera to fakt, ale też bliżej okna, czy aż taka różnica temp może być od tego zależna ? ... Co do tego testu chłodzeń, to tutaj widze że to moje chłodzenie wcale nie jest jakieś "super" i że zapłaciłem za "wygląd" a nie za jakość. Pastę nakładała ta sama osoba ;p, moja pasta to Noctua NT-H1 , znajomy ma tą oryginalną Zalmana z zestawu. Co do Wentyli, to w sumie ten znajomy ma przód , bok wciągający, góra 1x i tył wyciągający. Ja podobnie tylko góra 2x wyciągający. Zasilacz wentylem do dołu, więc nie odgrywa on żadnej roli w cyrkulacji powietrza w budzie. Myślę że mi odpowiedziałeś dobitnie co do tego, co może wpływać na tą różnice stopni, oraz podałeś przykład że to moje chłodzenie nie jest wcale takie super. Teraz co do tych "najlepszych" chłodzeń powietrznych, jakie są ? W czym mógł bym wybierać aby była różnica co do mojego ? I czy będzie to faktyczna różnica ? Na innym forum ktoś mi napisał że najlepsze chłodzenia powietrzne to: Thermalright Archon, Thermalright Silver Arrow, Noctua NH-D14 i Phanteks PH Czy zgadzasz / zgadzacie się z tym forumowicze ? Jeśli nie, to jakie waszym zdaniem są ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2011 Nie widzę najmniejszego sensu wymiany chłodzenia, nie doradzę więc co kupić :) Proponowałbym przeorganizować font budy i z przodu, nad poziomem karty graficznej umieścić drugi wentylator. Może to być ten który jest u góry, bliżej przodu. Chłodzenie na procu ustawić w kierunku przód > tył. Otwory w suficie po zdemontowanym wentylatorze zakleić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 Myślę że mi odpowiedziałeś dobitnie co do tego, co może wpływać na tą różnice stopni, oraz podałeś przykład że to moje chłodzenie nie jest wcale takie super.Przede wszystkim to nie wiem kto Ci powiedział, że ten coolere CPU jest "super". Owszem, należy do bardzo wydajnych ale do czołówki (czy to pod względem kultury pracy czy to pod względem wydajności) to mu sporo brakuje. Po drugie różnice mogą wynikać nie tylko z odległości od kaloryfera ale także wydajności poszczególnych wentylatorów, ilości założonej pasty czy też od samych procesorów (nawet z tej samej serii temperatury CPU mogą być minimalne inne). Teraz co do tych "najlepszych" chłodzeń powietrznych, jakie są ? W czym mógł bym wybierać aby była różnica co do mojego ? I czy będzie to faktyczna różnica ? Na innym forum ktoś mi napisał że najlepsze chłodzenia powietrzne to: Thermalright Archon, Thermalright Silver Arrow, Noctua NH-D14 i Phanteks PH Tak, to jest najwyższa półka :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotto0 Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 (edytowane) A zakładając że chciał bym zakupić któreś z tych czterech, to które było by najlepsze co do głośności i wydajności ? Ma ktoś z was drodzy forumowicze jakieś doświadczenie z którymś z tych coolerów ? Z tych testów co czytałem, to chyba najlepiej wypada Thermalright silver arrow. Edytowane 28 Listopada 2011 przez piotto0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Depedro Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2011 Praktycznie wszystkie z tych które podałeś osiągają jednakowe temperatury,chyba że różnica 1 czy 2 stopni stanowi jakiś problem.To samo dotyczy głośności. Jeśli podobne parametry to zwróć uwagę na cenę,wsparcie producenta,wyposażenie pudełka itp. Wpisz Test 16 coolerów, Dantejski test czy Phanteks PH-TC 14PE-test coolera CPU. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...