Skocz do zawartości
SpeedyBangBong

Projektor - filmy i gry

Rekomendowane odpowiedzi

Nie żartuj :lol: kupujesz projektor za 4k i najtańszy ekran za 200 zł? Nie zdziw się jak jakość otrzymywanego obrazu wyrówna do najtańszych rozwiązań full hd albo niżej ;) do tego 1:1 to jest dobre na konferencje, a nie do kina domowego...

btw obliczałeś jaką przekątną ekranu otrzymasz z jakiej odległości? Bo domyślam się, że skoro stawiasz na tak mały ekran odległość od projektora też nie będzie zbyt duża...

Edytowane przez kkNd!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem jest taki, że nie mam dużo miejsca. Mieszkanko ma 35m2, salon już parę mebelków ma. ;) Od ściany do ściany mam 320cm. Na ścianie gdzie będzie żucany obraz jest okno balkonowe. Ekran jest niezbędny, jaki to nie wiem. Wolna przestrzeń to 160cm(szer.). Owszem, pewnie można kupić ekran i stelaż do rzutnika za kilka tyś. Generalnie rzecz ujmując muszę trzymać sie funduszy, bo mnie kobita zabije. ;P I tak przesadziłem z kompem w tym roku, miał byc za 4000zł a wyszło ponad 8000zł. :lol2: ;)

Edytowane przez Corso

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze, że wspomniałeś o tym oknie balkonowym, bo jeśli za ekranem znajdować ma się źródło światła (czyli tak jak u Ciebie) to ekran MUSI mieć czarne podbicie od tyłu. Materiał jest wtedy grubszy i sztywniejszy, ale jest to wymóg w takich wypadkach. Niektórzy producenci robią czarne podbicia seryjnie, ale częściej występuje to jako opcja dodatkowa. Co do szerokości to 160cm to ciut mało. Jeśli to szerokość całkowita to odlicz kilka cm od szerokości kasety i będziesz miał wymiar płótna. Od tego kolejne ~10cm na ramkę i wyjdzie pewnie w okolicy 145cm szerokości roboczej czyli mniej więcej 65" przekątna. W takim wypadku faktycznie brałbym bez czarnej ramki chociaż w takim miejscu montażu aż się o nią prosi. Zawsze urwiesz te kilka cali, 65" to rozmiar niebezpiecznie zbliżający się do największych plazm i wtedy warto się zastanowić czy jednak nie kupić standardowego TV o takim rozmiarze.

edit.

Co do ceny to nie trzeba wydawać od razu 2-3k, ale kupując projektor FullHD za 4k żeby potem rzucać obraz na ceratoszmatę za 2 stówki? Trochę szkoda.

Edytowane przez maSTHa212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak w tym epsonie wygląda sprawa zwiększania/zmniejszania obrazu, ale ja u siebie z 320 centymetrów mógłbym rzucić obraz na minimum 84 cale (tj 187 cm długości w 16/9). Chyba, że masz możliwośc ustawienia/podwieszenia projektora odpowiednio bliżej. 

Edytowane przez kkNd!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisz do rzutniki.com ;) może coś wymyślą, mi polecili takie 2 modele:

Rzutniki.com - Salon projekcji multimedialnych

EKRAN ELEKTRYCZNY OPTIKA 200x117 MG - SKLEP WAWA (1996978662) - Aukcje internetowe Allegro

chociaż szczerze mówiąc jakoś tego nie widzę :P o tej tadze czytałem niezbyt dobre opinie, a tak tani ekran elektryczny też mnie jakoś nie przekonuje :P pewnie skończy się na tym, że dopłace do czegoś bardziej markowego i jednak wezmę elektryka...

Ekran elektryczny jest zawsze lepszym wyborem od ręcznego w kwestii trwałości materiału. Wynika to z prostego faktu, że za każdym razem zwija i rozwija się w ten sam sposób. Manualne z kolei przy każdym użyciu naprężają się w kształt litery V, co po jakimś czasie powoduje wyciągnięcie ekranu.

Edytowane przez kkNd!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten cytat jest tylko w połowie prawdziwy i w dodatku ma na celu żerowanie na niewiedzy kupującego. Ekrany elektryczne faktycznie rozwijają się i zwijają bez "rwania", ale dokładnie taki sam efekt uzyskasz kupując ekran ręczny, ale rozwijany za pomocą korbki. Wszyscy poważni producenci mają ekrany ręczne rozwijane właśnie w ten sposób, takie z uchwytem przy dolnej listwie to "low budget". Przy korbce płynność zostaje zachowana, ekran można zatrzymać w każdym momencie i co najważniejsze - cenowo jest zdecydowanie bardziej na poziomie ekranu ręcznego, a nie elektrycznego.

Na oknie balkonowym dam roletę ciemną rzymską, więc ekran może być bez ramki.

Tu nie chodzi o ramkę tylko o to żeby światło czy to sztuczne czy naturalne nie przebijało "od tyłu" powierzchni. Rolety rzymskie mam u siebie w domu - zapomnij żeby coś takiego wystarczyło.

Jeśli chcecie kupić dobry ekran to kupcie taki, który dopiero będą dla was robić. Wtedy nie dość, że możecie sobie go dowolnie spersonalizować (wymiar, powierzchnia, ramki, strona montażu mechanizmu, wysuw przedni/tylni) to będziecie mieć pewność, że to produkt dobrej jakości, a nie chinol z nalepionym logiem "producenta". Oczywiście, będzie kosztować więcej, ale coś za coś. W Polsce mamy rodzimego Avers-a czy chociażby Adeo (włoska firma z fabryką u nas). No chyba, że lecimy w grube numery to wtedy Projecta chociaż osobiście nie widzę potrzeby dopłacania.

Jeszcze jedno. Pamiętajcie, że wielkość ekranu musi być odpowiednia do odległości z jakiej będziecie to oglądać. Duży obraz robi wrażenie na początku, ale jeśli będzie zbyt duży to szybko zaczniecie męczyć wzrok. Czasami mniejszy (chociaż nadal wielki) ekran jest lepszym rozwiązaniem.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba sie szarpnę na tego aversa cirrus x crank :D tylko musze zadzwonić i ogarnąć czy trzeba coś dopłacać do indywidualnego zamówienia. Jednak chciałbym żeby ekran idealnie przylegał do czarnych ramek bez montowania wind w suficie :D

edit: temat ekranów do jest chyba tematem tabu :lol2: zadałem pytanie na forum hdtv i nikt nie jest w stanie polecić niczego w okolicach 1200 zł. Z rzutniki.com też przestali mi już odpisywać, kiedy poprosiłem o inną propozycję i zwiększyłem budżet... a wcześniej w okolicach tysiaka polecali tagę za 500 z hakiem, która ma słabiutkie oceny :mur:

Edytowane przez kkNd!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co mają polecić jak mają tylko chinole? Sprzedają to czym mogą powalczyć, a skoro na lepsze ekrany mają kiepskie ceny to i cisza z ich strony.

IMO wymieniony przez Ciebie Avers Cirrus X Crank jest dobrą propozycją. Ewentualnie rzuć okiem na Adeo Winch Linear. Taki właśnie mam u siebie, ale Aversa również brałem pod uwagę. Przesądziła lepsza cena jaką dostałem na Adeo.

edit.

Dobra, sprawdziłem tą stronę. Z ekranów ręcznych mają Aversa i Projecte. Reszta czyli wszystkie Nobo, Epsony, Optomy, Tagi itd to mejd in czajna. W tym przedziale tylko Avers (i Adeo) będą miały korbki.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Celna uwaga. Poleciałem na x crank'a, bo jest najdroższy z manualnych, więc pewnie niezły ;) Ciekawe czy to ta sama powierzchnia.

@maSTHa a miałeś porównanie z jakimś innym ekranem? Bo cena tego Winch Lunear jest kusząca, zawsze 3 stówki w kieszeni. Nie ma efektu falowania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powierzchnia pewnie ta sama (standardowo jest to White Ice gain=1,2). Styczność miałem z ekranami Adeo, Projecty i Aversu (z czego nadal mam powieszone Adeo oraz nieużywanę Projecte ręczną i ramową). No i z różnej maści chińskimi ekranami, ale nie traktuje tego poważnie. Przed zakupem Adeo brałem pod uwagę Avers, bo jakościowo są to porównywalne ekrany. Różnie tylko wychodzą dodatkowe opcje, koszty transportu itd.

Co do falowania to powiem wprost: tylko ekran ramowy lub z napinaczami zapewnia idealnie płaską powierzchnię. No nie licząc pomalowanej ściany. Każdy inny ekran będzie miał delikatne fale i tylko zależy od użytego materiału czy będzie bardziej skłonny do fałd poziomych czy pionowych. W praktyce jednak nie zwraca się na to uwagi i nie jest to tak widoczne jak się niektórym zdaje. Dodatkowo wpływ na to ma czas i intensywność używania, ale tak jest z większością rzeczy nie tylko z ekranami.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzięki za pomoc. Po ogarnięciu kosztów wezmę jeden z tych 2 :) Jeżeli, aversa to faktycznie chyba wersję elektryczną. Oczywiście nie oczekuję idealnie płaskiej powierzchni. Bardziej się bałem, że te fale mogą skutecznie popsuć radość z zakupu i sie rzucać w oczy podczas oglądania, ale mnie uspokoiłes :)

btw jak wygląda sprawa mocowania takiego ekranu? Można go w miarę sprawnie i szybko odczepić i przenieść do innego pokoju?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm nie bardzo. Znaczy o przenoszeniu elektryka to zapomnij z wiadomych względów. Z tego co pamiętam Adeo miało taki system szybkiego montażu, który umożliwiał zdjęcie ekranu dosłownie w 5 sekund i przeniesienie go w inne miejsce. Jednak nie ma róży bez kolców. Po pierwsze w zestawie z ekranem masz tylko jeden taki zestawik więc i tak musiałbyś dokupić osobno drugi. Ale to jest mniejszy problem. Większy to taki, że patent był dostępny z ekranami Professional i Elegance, w wersji podstawowej czyli Linear jest tylko mocowanie na stałe do ściany lub sufitu. A to automatycznie podnosi koszt zakupu. Nie wiem czy Avers ma takie rozwiązanie, ale wydaje mi się, że nie. Generalnie tego typu ekrany są raczej przeznaczone do stałego montażu, jeśli ktoś potrzebuje mobilności bierze coś na trójnogu albo ramowy ze stelażem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak jak z konsolami i pc imho ;) najlepiej mieć jedno i drugie. Ciężko mi sobie wyobrazić np wprowadzanie całkowitego zaciemnienia, żeby sobie komfortowo pooglądać takie tvn24 w dzień... Jeżeli jednak chodzi o kino to projektor jest raczej bezkonkurencyjny - to inna jakość. Nie chodzi tylko o wielkość ekranu, ogólnie jakoś przyjemniej sie patrzy ;)  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak. Jeśli w domu nie ma miejsca albo z innych powodów chcemy mieć tylko jeden wyświetlacz to zdecydowanie duży TV, bo jest po prostu dużo bardziej uniwersalny. Projektor to sprzęt praktycznie tylko rozrywkowy: kino, mecze, gry, koncerty. Do oglądania zwykłej TV to się średnio nadaje. Czyli w skrócie:

sam TV - tak

TV + projektor - tak

sam projektor - nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla takiej osoby jak ja, która gardzi TV od ładnych lat, projektor to idealna opcja. Po co kupować duży TV skoro telewizja nie oferuje nic ciekawego. Wiadomości są w internecie (dużo bardziej obiektywne niż papka TVN) a filmy można zobaczyć na DVD-Bluray itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, ale przyznasz, że takich osób jak ty jest raczej mało. Większość osób jednak ogląda TV, ma dzieci etc. Chodzi bardziej o regułę, nie wyjątki ;) Ja po przeprowadzce do domu 4 lata temu też przez jakieś 9 miesięcy nie miałem w ogóle TV i bardzo sobie chwaliłem taki stan. Gdybym nadal mieszkał sam to nie wykluczone, że nadal tak by było. W sumie największy minus to sport: nie da się tego oglądać "później".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś ogląda Ligę Mistrzów i F1 raz na jakiś czas to ok, gorzej jak jest zagorzałym fanem kilku lig europejskich, tenisa itd. Wtedy za dużo jednak by się w lokalu przesiadywało. Dobrym rozwiązaniem w takich wypadkach mogłoby być jakieś VOD w HD przez internet. 720p to pewnie jakieś 4-5 Mbit/s więc żaden dramat. Problem tylko, że czegoś takiego brak i myślę, że nie szybko się pojawi (w odpowiednio wysokim standardzie i szeroką ofertą).

Taki lekki offtop: czy mając w domu sam projektor i ewentualnie amplituner jestem zobowiązany do płacenia abonamentu rtv?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanówmy się, ciekawe czy trzeba płacić abonament radiowo telewizyjny za radio :P zgodnie z tą ustawą, to mogą się czepić nawet komórki, bo chodzi o sam fakt posiadania urządzenia umożliwiającego odbiór sygnału telewizyjnego lub radiowego... nawet jak nazwiemy je pralką ;)

ale z drugiej strony nawet moja babcia wie, że nie wolno wpuszczać byle ciecia do domu... :lol2:

Edytowane przez kkNd!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi