Skocz do zawartości
gx270

Czy faktycznie potrzebuję 700W? Pomocy:)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Na wstępie proszę o zwrócenie mi uwagi, jeżeli źle zatytuowałem wątek lub coś w tym stylu,

bo nie do końca byłem pewny jak temat ugryźć.

Z góry przepraszam, jeśli wprowadziłem zamieszanie:)

Teraz do rzeczy.

Mam komputer złożony z takich podzespołów:

płyta Gigabyte GA-G41MT-S2P

procesor Intel Core 2 Quad Q9550

Pamięć RAM Good Ram 2x4GB

Karta graficzna GeForce 550 Ti

Karta dźwiękowa Creative Audigy

2 dyski WD 250GB

Dysk zewnętrzny Seagate FreeAgent 500GB

Całość w obudowie SilentiumPc Brutus BT-410 z 4 wentylatorami w tym 2 podswiietlane.

Do tego podłączonych mam z 6 urządzeń USB

jak bluetooth, kamerka, drukarka, pad itp

Do tego takie bzdety, które chyba wiele nie wnoszą jak panel LCD na froncie obudowy, czytnik kart pamięci itp. :)

W kilku sklepach komputerowych sprzedawcy upierali się na zasilaczach 700W marek BeQuaiet i OCZ.

Po zapoznaniu się z informacjiami na forum oraz sprawdzeniu ile potrzebowałbym mocy kalkulatorem ze stron:

Enermax

oraz

eXtreme

wychodzi na to, że zasilacz 600W lub nawet dobre 500 mogłoby wystarczyć.

Znam się na tym jak łysy na grzebieniu, przez co nie wiem jaki zasilacz kupić, więc zmuszony jestem ponownie poprosić Was koledzy o pomoc i mam nadzieję, że jak zwykle dobrze mi doradzicie:)

Z góry dzięki! :)

Edytowane przez gx270

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dobrą sprawę wystarczy i 400-450W. Nie chodzi tu jednak o byle jakie czy najtańsze 400-450W, ale o porządne i markowe 400-450W. Wielkie liczby w nazwach zasilaczy mogą się często okazać złudne. Napisz ile możesz przeznaczyć na zasilacz, to wtedy będzie można zaproponować coś konkretnego. Ewentualnie jeśli masz zamiar w najbliższym czasie coś zmieniać w swoim komputerze, to także to uwzględnij.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za szybkie odpowiedzi. Na chwilę obecną nie będę nic zmieniał, może za rok przesiądę się na płytę z socketem 1155/56 na procesor i5 lub i7, ale póki co przez przynajmniej rok zostanę na takiej konfiguracji.

Na zasilacz zamierzałem przeznaczyć 200-220 zł, ale 300zł też mogę z bólem wydać :) Cena jest dla mnie mniej ważna, bo wolę dołożyć i kupić porządny zasilacz, niż później płakać, że kupiłem szmelc:) Więc jakbyście mogli doradzić mi dobry zasilacz w cenie między 200 a 300 zł, to będę wdzięczny.

Co myślicie o tych:

OCZ StealthXStream 2 500W za 199zł,

OCZ ModXStream Pro 500W za 225zł?

Dostałem od znajomego zailacz nieużywany Modecom Feel III 400W, ale trochę boję się go wkładać do tego komputera, co powiecie?

Pozdrawiam!

Maciej

Edytowane przez gx270

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak też myślałem :)

A wracając do wcześniejszego pytania, to:

Na zasilacz zamierzałem przeznaczyć 200-220 zł, ale 300zł też mogę z bólem wydać Cena jest dla mnie mniej ważna, bo wolę dołożyć i kupić porządny zasilacz, niż później płakać, że kupiłem szmelc:) Więc jakbyście mogli doradzić mi dobry zasilacz w cenie między 200 a 300 zł, to będę wdzięczny.

Co myślicie o tych:

OCZ StealthXStream 2 500W za 199zł,

OCZ ModXStream Pro 500W za 225zł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi