gx270 Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2011 (edytowane) Witam! Na wstępie proszę o zwrócenie mi uwagi, jeżeli źle zatytuowałem wątek lub coś w tym stylu, bo nie do końca byłem pewny jak temat ugryźć. Z góry przepraszam, jeśli wprowadziłem zamieszanie:) Teraz do rzeczy. Mam komputer złożony z takich podzespołów: płyta Gigabyte GA-G41MT-S2P procesor Intel Core 2 Quad Q9550 Pamięć RAM Good Ram 2x4GB Karta graficzna GeForce 550 Ti Karta dźwiękowa Creative Audigy 2 dyski WD 250GB Dysk zewnętrzny Seagate FreeAgent 500GB Całość w obudowie SilentiumPc Brutus BT-410 z 4 wentylatorami w tym 2 podswiietlane. Do tego podłączonych mam z 6 urządzeń USB jak bluetooth, kamerka, drukarka, pad itp Do tego takie bzdety, które chyba wiele nie wnoszą jak panel LCD na froncie obudowy, czytnik kart pamięci itp. :) W kilku sklepach komputerowych sprzedawcy upierali się na zasilaczach 700W marek BeQuaiet i OCZ. Po zapoznaniu się z informacjiami na forum oraz sprawdzeniu ile potrzebowałbym mocy kalkulatorem ze stron: Enermax oraz eXtreme wychodzi na to, że zasilacz 600W lub nawet dobre 500 mogłoby wystarczyć. Znam się na tym jak łysy na grzebieniu, przez co nie wiem jaki zasilacz kupić, więc zmuszony jestem ponownie poprosić Was koledzy o pomoc i mam nadzieję, że jak zwykle dobrze mi doradzicie:) Z góry dzięki! :) Edytowane 26 Listopada 2011 przez gx270 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2011 Proc 100W grafa max 130W + reszta .... gdzie te 700W ? Zdrowe 550W styknie spokojnie....i bedzie zapas. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2011 Na dobrą sprawę wystarczy i 400-450W. Nie chodzi tu jednak o byle jakie czy najtańsze 400-450W, ale o porządne i markowe 400-450W. Wielkie liczby w nazwach zasilaczy mogą się często okazać złudne. Napisz ile możesz przeznaczyć na zasilacz, to wtedy będzie można zaproponować coś konkretnego. Ewentualnie jeśli masz zamiar w najbliższym czasie coś zmieniać w swoim komputerze, to także to uwzględnij. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2011 Ja miałem config, o bardziej proądożernych podzespołach, latał na seasonicu 330W, zasilacz był zimny. Mania watów to normalne zjawisko w dzisiejszych czasach. Za kilka lat będą polecać zasilacze 1,5kW do biurowych komputerów. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gx270 Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2011 (edytowane) Dzięki za szybkie odpowiedzi. Na chwilę obecną nie będę nic zmieniał, może za rok przesiądę się na płytę z socketem 1155/56 na procesor i5 lub i7, ale póki co przez przynajmniej rok zostanę na takiej konfiguracji. Na zasilacz zamierzałem przeznaczyć 200-220 zł, ale 300zł też mogę z bólem wydać :) Cena jest dla mnie mniej ważna, bo wolę dołożyć i kupić porządny zasilacz, niż później płakać, że kupiłem szmelc:) Więc jakbyście mogli doradzić mi dobry zasilacz w cenie między 200 a 300 zł, to będę wdzięczny. Co myślicie o tych: OCZ StealthXStream 2 500W za 199zł, OCZ ModXStream Pro 500W za 225zł? Dostałem od znajomego zailacz nieużywany Modecom Feel III 400W, ale trochę boję się go wkładać do tego komputera, co powiecie? Pozdrawiam! Maciej Edytowane 26 Listopada 2011 przez gx270 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2011 Fella mozesz spokojnie powiesić na scianę i oprawić w ramkę z opisem : Takiemu panu to podziękujemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gx270 Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2011 Tak też myślałem :) A wracając do wcześniejszego pytania, to: Na zasilacz zamierzałem przeznaczyć 200-220 zł, ale 300zł też mogę z bólem wydać Cena jest dla mnie mniej ważna, bo wolę dołożyć i kupić porządny zasilacz, niż później płakać, że kupiłem szmelc:) Więc jakbyście mogli doradzić mi dobry zasilacz w cenie między 200 a 300 zł, to będę wdzięczny. Co myślicie o tych: OCZ StealthXStream 2 500W za 199zł, OCZ ModXStream Pro 500W za 225zł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2011 Na Twoim miejscu brałbym XFX Core 550W. Przy obecnym sprzęcie nawet się nie spoci, ale zapas mocy zawsze się przyda, czy to pod OC, czy pod przyszłą modernizację. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...