juniper Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2011 (edytowane) Witam. Przymierzam się do zmiany sprzętu. Potrzebuję płytę główną, proc, grafikę i ram. Wymyśliłem sobie coś takiego : Płyta głowna - ASRock 870 Extreme3 CPU - AMD Phenom II X2 555 S-AM3 Karta graficzna - Sapphire Radeon HD 6790 RAM - GOODRAM DDR3 4096MB PC1333 CL9 Cena gdzieś około 1200 zł wiadomo ale to już taka górna granica. Jeśli można podobnie taniej to by było super. Dzięki za podpowiedzi. Edytowane 26 Listopada 2011 przez juniper Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2011 Procesor zmień na Intel Core i3-2100, a płytę na MSI H61M-E33. Będzie dużo wydajniej niż w przypadku dwurdzeniowego Phenoma. Reszta bez zmian. Rozumiem, że resztę sprzętu już masz? Jeśli tak, to napisz jaki dokładnie masz zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juniper Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2011 Zasilacz mam XFX 550W więc myślę że spokojnie da radę :) Coś mało jest w necie o tej płycie głównej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2011 Zasilacz spokojnie da radę. Płyta główna to budżetówka, więc nie oczekuj cudów. Do domowych zastosowań wystarczy. Mimo wszystko jest to lepsze rozwiązanie niż jakiś dwurdzeniowy Phenom + trochę lepsza płyta. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2011 Pentium (1155) Intel G850 2.90GHz 3MB BOX ASRock H61M/U3S3 (H61 PCI-E DDR3) (SATA3/USB3) GoodRam 4096MB 1333MHz CL9 Sapphire Radeon HD6790 1024MB 256bit ~1200zł zestaw Zaletą AMD będzie w tej kasie możliwość OC i próba odblokowania na 4-y rdzenie, Intel wygra wydajnością (opieram się głównie o gry) i niższym poborem energii: http://www.anandtech.com/bench/Product/120?vs=404 Przy odblokowaniu do 4-ech rdzeni: http://www.anandtech.com/bench/Product/88?vs=404 W grach wyniki wyrównują się (a Intel to wciąż dual-core), tam gdzie ilość rdzeni ma znaczenie... no to wiadomo że AMD będzie przodować - ale to procek musi odblkować się do Quada; 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juniper Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2011 Hm teraz się zastanawiam czy i3 czy pentium :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2011 Kwestia budżetu, dobrany został Pentium z racji no... i tak wkroczenia do maksymalnego (przekroczonego?) ustalonego budżetu; i3 to wyższe taktowanie, dalsza wyższa wydajność... od Ciebie zależy czy jeszcze bardziej chcesz naciągnąć fundusze; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juniper Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2011 Jeszcze mam troche czasu na decyzje, zobaczymy moze sie cos w cenach zmieni mam nadzieje ze na lepsze. Czyli ta plyta msi bedzie ok ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2011 Tak. Jeśli wyższa cena i3-2100 nie jest dla Ciebie przeszkodą, to moim zdaniem warto się się zdecydować na ten procesor. HT i obsługa 4 wątków może się za jakiś czas przydać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juniper Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2011 Teraz tak przyglądam się tej płycie i widzę że nie ma niestety wejścia ATA :/ Mam nagrywarkę jeszcze na ATE i jest całkiem sprawna, szkoda kasy wydawać na nową. Można jakąś płytę pod to polecić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2011 Chyba nie ma płyt pod LGA 1155 ze złączem ATA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juniper Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 (edytowane) A to się pobawię najwyżej w przejściówki :) --------------------------------------------- Ok, więc postanowiłem ogarnąć to tak: 1. CPU Intel i3 - 2100 2. MOBO ASRock H61M/U3S3 3. GPU - Sapphire 6790 4. Ram - Goodram 4gb Jakoś nie jestem przekonany do tej płyty MSI, chciałbym żeby już płyta miała usb 3.0 bo jak ten sprzęt kupie to już przez dłuższy czas nie będę mógł sobie pozwolić na zakup czegoś do kompa. Przy okazji, ktoś wie jak wypada XFX 6790 przy tym od Sapphire'a? Edytowane 28 Listopada 2011 przez juniper Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 (edytowane) Przy okazji, ktoś wie jak wypada XFX 6790 przy tym od Sapphire'a? Jeśli ten XFX to wersja typu Dual-Heatpipe, to raczej powinien mieć dobre i ciche chłodzenie. Model Sapphire ma w każdym razie dobre chłodzenie, w zestawie chyba nawet dostajesz kod na jakąś grę. Edytowane 28 Listopada 2011 przez BlackMachine Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miksol5 Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2011 Jak zastosujesz płytę z podstawką FM1 to bedziesz miał tanio. Myślę ,że mobo A55-G45 i procek FM1 3650 będzie dobrą podstawą ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login206 Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2011 Jak zastosujesz płytę z podstawką FM1 to bedziesz miał tanio. Myślę ,że mobo A55-G45 i procek FM1 3650 będzie dobrą podstawą ;P Tak zgadza sie jest taniej i w 2d tak samo wydajnie, mozna od czasu do czasu zagrac w 720p ale bardzo szybko pojawia sie gry, ktore przerosna to apu, bo nie jest wydajny zestaw do gier. Jesli juz amd to athlon x4 na am3, na fm1 jest jednak drozej i gratis dostajemy nizszy mnoznik. Nizszy mnoznik jest pewnie po to, zeby czasem w testach gamingowych athlon nie deklasowal fx 4100, ale to strzal we wlasna bramke ze strony amd, bo akurat athlonami x4 w 28 nm z wyzszymi mnoznikami bylby dobra konkurencja dla i3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...