Skocz do zawartości
BorysVasiliev

Jaki regulator/kontroler wentyli wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jako że mój wysłużony Areo CoolWatch praktycznie nie działa, muszę się go wybyć i popatrzyłem co ciekawego jest do zarządzania.

Trafiłem w sumie dwa miłe i drogie regulatory:

<< PANEL KONTROLNY NZXT SENTRY LXE POLECANY (1951795322) - Aukcje internetowe Allegro

Warte ceny?

W budzie w sumie 120mm mam 6 , + procek + grafa.

Jeszcze troche osób poleca http://allegro.pl/lamptron-fc-touch-fan-controller-black-gw24-fv-i1943499462.html

Edytowane przez BorysVasiliev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam Lamptrona FC Touch oraz FV5V2. Oba są po prostu świetne i zdecydowanie je polecam.

Jeśli tylko masz kasę bierz coś z Lamprona, bo produkty tej firmy to klasa sama w sobie i są zdecydowanie warte wydanych pieniędzy.

Wcześniej miałem najwyższego Zalmana (ZM-MFC3) i mogę tylko powiedzieć, że kompletnie się nie umywa do Lamptronów.

Jak tak dokładniej kiedyś sobie analizowałem tego zlinkowanego NZXT to ma on (jak dla mnie) sporo wad.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale fakt faktem , wygodny gadżet pod ręką na biurku do zarządzania i badania.

Zobacze dokładniej tego lamptrona.

Jedna rzecz mi się nie podoba : tylko wyświetla jeden FAN po ustawieniu wszystkich i jedna temperaturę.

Chyba że jest opcja która pozwala na wyświetlenie wszystkich fanów z czujkami?

Edytowane przez BorysVasiliev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba że jest opcja która pozwala na wyświetlenie wszystkich fanów z czujkami?

Nie ma.

Ale jak dla mnie dyskwalifikujący w przypadku NZXT jest fakt, że kompletnie się nie nadaje, jeśli userowi zależy na wyglądzie wnętrza budy.

Uważam, że w Twoim przypadku chyba najlepiej by się Lamptron FC5 V2 sprawdził.

Jest super, a możliwość wyboru jednego z wielu kolorów wyświetlacza to świetny bajer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam, że w Twoim przypadku chyba najlepiej by się Lamptron FC5 V2 sprawdził.

Jest super, a możliwość wyboru jednego z wielu kolorów wyświetlacza to świetny bajer.

Ale szczerze nie wyróżnia się zupełnie niczym. Równie dobrze można polecić Scythe Kaze Master.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale szczerze nie wyróżnia się zupełnie niczym. Równie dobrze można polecić Scythe Kaze Master.

Jeśli możliwość zmiany koloru wyświetlacza oraz możliwość odczytu napięć podawanych na wentylatory to nic, to rzeczywiście się nie wyróżnia.

Bo z tego co mi wiadomo wszystkie Scythe mają jedynie niebieski kolor wyświetlacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yyyy.. możliwość odczytu napięć? Serio? Akurat to żadna przewaga, bo i Scythe też pokazuje napięcia.

A zmiana koloru podświetlenia, to IMO tylko bajer (bo np. po co mi one skoro kontroler jest zasłonięty klapką w obudowie?). No i oczywiście można przyszpanować, że ma się Lamptrona z kolorami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawie 3x więcej mocy na kanał, regulacja 0-12V. Naprawdę niczym się nie różnią.

(...)

A zmiana koloru podświetlenia, to IMO tylko bajer (bo np. po co mi one skoro kontroler jest zasłonięty klapką w obudowie?). No i oczywiście można przyszpanować, że ma się Lamptrona z kolorami.

Jaka klapka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawie 3x więcej mocy na kanał, regulacja 0-12V. Naprawdę niczym się nie różnią.

Scythe też daje 0-12V :) Zgadzam się, że Lamptron jest mocniejszy, tylko ważne pytanie - Czy taka moc jest potrzebna? W przypadku LC, można sobie podpiąć pompkę i to jest fajne, ale w przypadku zwykłych wentylatorów, to czy daje Ci to taką wielką przewagę? Scythe na kanał uciągnie po 3szt, co w przypadku mojego modelu, daje mi 12szt. Nowszy model Scythe ma 6 kanałów, a nie 4, przez co uciągnie kolejne 6szt, lub naprawdę niezłą kombinację podłączeń wentylatorów. Wszystko zależy od zastosowania. Przy "normalnych" użytkownikach, każdy będzie dobry. Pytanie, który mu się bardziej podoba? :)

Jaka klapka?

Niektórzy mają drzwiczki na froncie obudowy, więc panel jest niewidoczny. Pewnie to właśnie Stivo miał na myśli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi