Skocz do zawartości
Jaform

Czy 450W wystarczy do tego zestawu?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pierwszy post na tym forum, pierwsze pytanie ;) jaka jest szansa że na zasilaczu 450W odpalę taki oto zestaw:

Athlon II X2 260 (2,6ghz 65W)

Radeon 5770 1gb

2x2gb ram ddr3

6 wiatraków, dysk twardy sata.

Aktualnie działam na Chieftecu GPS 450W i płycie ASRock N68C-S UCC i udało mi się nawet nieco podkręcić, chodził stabilnie. Chcę zmienić mobo na ASUS M5A97 PRO, miniATX mnie dołuje, czas na zmiany. Zasilacz wytrzyma tą zmianę chociaż 2 tygodnie? Oczywiście wszystko na default, żadnego OC.

Myślicie że będzie jakiś wzrost wydajności? Ten ASRock ma ponad 2 razy słabszy HT od Asusa.

Co się teoretycznie stanie jeśli jednak będzie potrzeba więcej energii? Jeszcze nigdy mi nie zabrakło mocy w zasilaczu i wolę usłyszeć od kogoś jakie były efekty zamiast sprawdzać empirycznie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój błąd, 3,2ghz (myślami zostałem gdzieś przy x2 5000+...) oczywiście ;). A płyte chce wymienić żeby mieć prostszy (i tańszy) atak na bulldozery, niestety to dopiero po nowym roku. Chyba że poradzicie jakąś lepszą w cenie 400-450zł? I pasującą do reszty śmieci. Pod uwage brałem jeszcze MSI 970A G45. Będzie odczuwalna różnica z tym HT czy niebardzo?

Edytowane przez Jaform

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No różnicy raczej nie zauważysz po wyższym HT

Atak na Buldożera? Toż to strzał we własne kolano ;) W takim czymś nie będę pomagał. Chyba nie zauważyłeś, że buldek już został przetestowany i delikatnie mówiąc, zawiódł wszystkie pokładane w nim nadzieje. Do tego jeszcze mobo za 400-450zł? Toż to strzał w oba kolana jednocześnie ;)

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie czytałem że zawiódł tylko częściowo (może w większej części), wszystko ma się zmienić z kolejnymi które się pojawią. A z tym mobo nie rozumiem strzału w kolano, wiem że powinienem wydać ~1000zł na płyte żeby być na bieżąco ale ta płyta już mnie teoretycznie satysfakcjonuje, jakiś pseudocrossfire i ewentualnie kręcony phenom. Tylko cały czas boję się o zasilacz bo ten mój to stary dziadek i tyle. Co w tym zestawie wymienić żeby BF3 lepiej działał oprócz tego że wszystko? PII x4@OC i jakaś nowsza grafika pewnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zrozumiałeś mnie z tą płytą. Gdyby jeszcze buldek chciał działać i kręcić się na płycie za 150-200zł, możnaby się zastanawiać.

Na dzień dzisiejszy amd nie oferuje konkurencyjnych cpu w ŻADNYM przedziale cenowym. Nawet w najtańszym segmencie dostaje po pupie od celeronów G530 kosztujących 180zł.

Kupowanie mobo pod procesory, które mogą się nigdy nie pojawić (poprawiony buldek) jest nieporozumieniem.

zawiódł tylko częściowo

Wiesz co to znaczy? Jak na spychacz przystało, czasami silny ale zawsze wolny.

Phenoma II x4 zjada dwurdzeniowy i3 2100 w bardzo wielu tytułach. Do tego dochodzi kwestia poboru mocy. i5 bez oc z HD5770 czy nawet HD6850 można spokojnie puścić na Twoim Chieftecu, z Phenomem czy buldkiem już tak dobrze nie ma.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy się jeszcze tym interesowałem to Radeony i AMD oferowały najmniejszy pobór mocy w stosunku do wydajności, widać sporo się zmieniło. W takim razie wymiana płyty głównej i procka na Intel? Zasilacz za ~2tygodnie do mnie przyjdzie, OCZ 550W, płyte chciałem już jutro zamawiać ale mnie strasznie zbiłeś z tropu. Mam wolne gdzieś 650zł ale za te pieniądze nie dostanę płyty i procka który wydajnością załatwi to co mam teraz. Co ja mam teraz biedny zrobić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli żyjesz w rzeczywistości sprzed ładnych kilku lat.

Jeśli nie potrafisz się powstrzymać, bierz Asrock P67 pro3 + Pentium G840 lub nawet celeron G530 (to w sytuacji jeśli w bliższej perspektywie planowałbyś zmianę cpu na i5 2500k).

Jeśli dalsze zmiany nie wchodzą w grę, płyta na chipie h61 + i3 2100 lin 2120.

http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/pentium-g850-g840-g620_4.html#sect0

http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/celeron-g540-g440_6.html#sect0

i z własnego podwórka http://www.purepc.pl/procesory/test_core_i5_2400_i_core_i3_2100_sandy_bridge_dla_kowalskiego?page=0,5

Edytowane przez Klaus
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NAJTANIEJ GIGABYTE GA-H61M-DS2 rev 1.2 KRK FVAT (1951553885) - Aukcje internetowe Allegro takie mobo plus

Intel Core i3-2100 2x3,1 LGA1155 Intel HD HT BOX (1937916988) - Aukcje internetowe Allegro procek,

w tym momencie z resztą sprzętu ten stuff będzie szybszy od tego co mam? Odczuwalnie czy tylko w benchmarkach? Bo już zrezygnowałem z naprawy samochodu na rzecz wyższego fps w BF3 i naprawde chciałbym żeby się opłaciło. Pójdzie na tym zasilaczu? Spam ostry ale temat dla mnie ważny bo święta idą a ja jeszcze nie mam dla siebie prezentu, może warto by topic przenieść do działu 'co kupić'?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opinie są takie, że nawet podkręcony P II x4 pod 4GHz często gorzej się spisuje niż i3 2100. Od podkręconego Athlona x2 i3 2100 będzie zdecydowanie szybszy.

Co do przeniesienia do "co kupić?" - raportuj pierwszy post z taką prośbą. Ja postów z tego działu nie mogę przenosić.

Edytowane przez Klaus
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi