gx270 Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2011 (edytowane) Panowie, kolejny problem, przy którym możecie się wykazać:) Znajomy zamierza wymienić procesor w swoim komputerze. W tej chwili pracuje na jednostce złożonej z: płyta główna na chipsecie g41 jakiś tani model gigabyte'a procesor Intel Pentium 4 3,2ghz 640 ram 4gb karta GeForce 8800GT 512mb Zamierza wymienić procesor na Intel Pentium D 805. Inne nie wchodzą w grę, po prostu "czwórkę" już ma, a "D" może dostać za darmo:) Pytanie tylko czy taka zmiana ma sens i podniesie wydajność komputera? Główne różnice między procesorami: Pentium 4 640 taktowanie 3,2ghz cache: 2mb fsb 800mhz Pentium D 805 taktowanie 2x2,66ghz cache 2mb (ponoc 2x1mb, ale tego nie jestem pewny) fsb 533mhz. Porównanie na stronie intela Nie mogę znaleźć porównania tych procesorów, naczytałem się o nich dużo, ale zbyt wiele mi to nie rozjaśniło, bo są głosy za każdym z nich. Jedni Twierdzą,że 805 jest lepszy, bo jest dwurdzeniowy i nowszy inni odpowiadają, że 640 ma HT, wyższe taktowanie i poleci po magistrali systemowej 800, podczas gdy 805 tylko 533. Może Wy koledzy będziecie w stanie się wypowiedzieć. Może mieliście styczność z tymi porcesorami lub wiecie gdzie można znaleźć jakieś bezpośrednie porównanie dokładnie tych modeli. Pozdrawiam! :) Edytowane 27 Listopada 2011 przez gx270 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2011 Pentium d będzie lepszy. Wiem z własnego doświadczenia, poza tym to takie jakby 2 p4 w jednym. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dw10 Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2011 przeciez te proce to totalne zlomy, za 50 zl kupisz PDC 2180 ktorego wykreci na 2,6 i zjedza te pentiumy d. Swoja droga i jeden i drugi procek to waskie gardlo dla karty graficznej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gx270 Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2011 @łopian Dzięki, czyli mówisz, że opłaca mu się pomimo tej wolniejszej magistrali? @dw10 Złomy czy nie złomy, chłopak nie ma ani 1zł, żeby wydać na komputer, więc musi wybrać między jednym z tych dwóch, które podałem. Wiadomo, że jest mnóstwo lepszych procesorów na s775 i tanio można coś ciekawego znaleźć, nawet dla tych, którzy nie bawią się w OC, ale on wybór ma ograniczony ze względów finansowych do PIV 640 lub PD 805. Dla niektórych 50zł nie jest jak splunąć, tak jest w jego przypadku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2011 Powtarzam, pentium d będzie znacznie lepszy szczególnie w aplikacjach wielowątkowych. Warto wymienić aby zwiększyć sobie komfort pracy. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gx270 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2011 Dzięki, temat zamknięty:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...