Lans3n Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 (edytowane) Witam. Najpierw napiszę jakim sprzętem dysponuje. Mobo : Asus p6t v2 delux CPU : i7 920 bez OC + Noctua hn-u12p GPU : Crossfirex sapphire 6850HD Zasilacz : Antec 650 W Buda : Antec 1200 bez USB 3.0 SDD systemowy : Crucial M4 64GB HDD : 2TB na 3 HDD (z tego 2 jako magazyny, wyłączone w panelu sterowania) Ram : Patriot Viper 6GB (3x2GB) DDR3 PC3-12800C8 1600MHz Low Latency Triple Channel Windows 7 64bit CF posiadam od kilku tygodni.(karty kupione w jednym czasie). Wszystko było ok aż do dnia kiedy pierwszy raz komputer samoczynnie się zrestarował. Było to kilka dni temu. Od tego czasu restarty zaczęły pojawiać się bardzo często. Niekiedy potrafi działać kilka godzin bez restartu, a czasami podczas ładowania BIOSU potrafi się zrestarować. Są to retarty bez BSOD'ów. Co już sprawdziłem : 1. Reset BIOSU - bateria wyjęta na 20 min. Podczas ustawiania zegara w Biosie, komp się zrestartował. Wykluczam dyski twarde. 2. Wyjąłem jedną kartę graficzną. Restart nadal się pojawiał. Wykluczam karty graficzne. 3. Obecnie będę sprawdzał Memtestem. (nie jestem w stanie przeprowadzić, 10% bez błędów ale restart) 4. Gniazdko z uziemieniem. 5. System chroni legalny KIS więc wykluczam robactwo. 6. Wynik z podglądu zdarzeń. Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! Zapodaj swoje zdjęcia znajomym! Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! Zapodaj swoje zdjęcia znajomym! Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! Zapodaj swoje zdjęcia znajomym! Co do zasilacza. Nie mieszkam w PL, i pożyczenie zasilacza od kolegi odpada. Muszę zagrać Vabank i zamienić uszkodzoną część. Co udało mi się zdobyć w ciągu 15 minut : Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! Zapodaj swoje zdjęcia znajomym! Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! Zapodaj swoje zdjęcia znajomym! Proszę o pomoc. Zainwestowałem dużo pieniędzy i czasu w sprzęt, i nie wiem co robić. Edytowane 28 Listopada 2011 przez Lans3n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 Dla mnie pierwszy podejrzany to pamięć. Testuj pamięci pojedynczo. Jeśli mamtest/goldmemory wykryje uszkodzoną kość, wyeliminuj ją na jakiś czas. Jeśli programy nie wykryją błędu, nie znaczy to jeszcze, że pamięci są dobre. Popracuj na jednej kości jakiś czas, następnie drugiej, trzeciej (zawsze pojedynczo, na jednej kości). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lans3n Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 Sprawdzę w nocy jak wrócę z pracy. Jeżeli to ram, to pomożesz wybrać mi inny? Zakupy tylko w Components » Memory - Overclockers UK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 Każdy zestaw 3x2GB lub 3x4GB DDR3 będzie dobry. Może się okazać, że znacznie korzystniej będzie kupić trzy pojedyncze kości 4GB. Jeśli potwierdzi się wina pamięci to rozejrzymy się za czymś jeśli będziesz miał wątpliwości. Musisz określić czy wolisz 3x2 czy 3x4GB, czy wyższe pamięci mogą kolidować z chłodzeniem cpu, ewentualnie budżet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lans3n Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2011 Zrobiłem jak mówisz, 3 kości testowałem pojedyńczo i 0 błędów. Później pojedyńczo w systemie, i na każdej to samo, restart po paru sek/minutach. Wiesz co Klaus, pomóż mi zbudować nowy zestaw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2011 (edytowane) Kiedys mialem takie same objawy tyle ze komp maxymalnie chodzil kilka minut i reset. Okazalo sie ze winny byl uszkodzony mechanicznie kondensator na plycie glownej. Edytowane 29 Listopada 2011 przez Bemx2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lans3n Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2011 Zobaczę jeszcze kondensatora, taka zabawa w ciuciubabke, może to może tamto. Widzę że UK w jakim sklepie kupujesz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2011 (edytowane) Najwiecej wydalem przez ostatnie kilka lat w overclockers.co.uk na drugim miejscu www. scan.co.uk inne sprawdzone to aria.co.uk dabs.co.uk i novatech.co.uk Edytowane 29 Listopada 2011 przez Bemx2k 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2011 Tak naprawdę nie robiłeś jeszcze podstawowych rzeczy: - aktualizacja biosu; - ręczna konfiguracja pamięci (napięcia, timingi). Podnieść napięcie na takie, jakie przewidział producent ramu, poluzować o jedno oczko timingi, można taktowanie też dać na 1333MHz. W sprawie zakupu widziałem temat w dziale co kupić, tam powinieneś uzyskać pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lans3n Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2011 Aktualizacja biosu zrobiona do P6T Deluxe V2 1202 BIOS z dnia 2011.10.10. Z napięciem pobawię się w czwartek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2011 Klaus Skoro kolega testowal nawet na jednej kosci to pewniakiem nie pamieci sa winne . Ja bym obstawial na : 1.Mobas 2.Zasilator ewentualnie przy kopnietej diodzie w CPU moglo by sie resecic po dojsciu do max temperatury na rdzeniu . Niech kolega koniecznei sprawdzi do ilu stopni grzeje sie proc ewentualnie pomaca podstawe coolera i okolice socketu czy sa gorace . Dodac nalezy ze byly juz na tym forum takie przypadki ze pomiedzy procem i coolerem mozna bylo wsadzic kartke papieru :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lans3n Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2011 Po 17 minutach, było jedynie 41 stopni i restart. Czasami po 12h odpoczynku, podczas ladowania Windy potrafi być restart. W czwartek mam wolne, przejże wszystko dokładnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2011 Jeśli to te PATRIOT VIPER 6GB (3x2GB) DDR3 PC3-12800C8 KIT FOR £135.99 inc VAT - Overclockers UK Forums pamięci to potrzebują 1,65V. Można im też obniżyć taktowanie do 1333MHz lub podnieść timingi do 9-9-9-24 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2011 Skoro kolega testowal nawet na jednej kosci to pewniakiem nie pamieci sa winne . A czy nie uważasz, że jeśli np. w biosie nie ma ustawione wymaganych 1,65v to każda z trzech kości będzie sapać? Przecież każda potrzebuje tego napięcia i każda będzie się wywalać nawet wkładana pojedynczo ;) Innym zastanawiającym faktem jest to, że ponoć wcześniej wszystko frykało... Autor pisze, że wyjmował jedną grafikę i też były restarty. Może warto sprawdzić też drugą wyjmując "pierwszą"? :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lans3n Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2011 (edytowane) Przez dwa lata jedynie co zmieniałem w biose to kolejność bootowania. I wszystko smigało przez 24 miesięcy. Gdyby restart pojawiał się z jakąś częstotliwością to ok, ale ja nawet nie mogę daty zmienić w biosie bo już restart. Tak sprawdzałem obie GPU, odłączyłem dysk sdd i próbowałem zainstalować winde na HDD ale nie daje rady. Jutro mam czas, będę szukał. Edytowane 1 Grudnia 2011 przez Lans3n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...