Skocz do zawartości
famas911

Mała modernizacja, cel - grać w Skyrim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zazwyczaj komputera używam jedynie do przeglądania internetu, oglądania filmów itp., a gram na konsoli. Kiedy okazało się, że Skyrim jest w polskiej wersji językowej tylko na pc, postanowiłem, że przejdę go grając na komputerze. Tu pojawił się problem, mój komputer nie do końca sobie radzi. Chciałbym go więc odrobinę zmodyfikować, aby móc cieszyć się Skyrimem nie wydając zbyt wiele, bo po za TES:V nie będzie musiał zmagać się z grami.

Mój komputer:

core2duo 2.13gHz podkręcony do 2,53

3gb ram 800mHz

gainward 9500 gt

asus p5b

Co powinienem wymienić, aby podnieść wydajność w skyrim?

Na razie postanowiłem wymienić ram (mam 2 kostki po 1Gb i 2 po 512mb) zamiast 512 dokupić 1Gb i mieć 4Gb, ale nie wiem czy jest sens. Wszystkie kostki są tym samym modelem o takim samym taktowaniu.

Proszę o pomoc.

Edytowane przez famas911

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz porządny zasilacz to :

Skyrim obsluguje 2 wątki , więcej niż core 2 duo nie jest tutaj więc potrzebne. Podkręć go do 3.0 , może więcej ,co gdzie i jak znajdziesz na forum. To na ile podkręcisz procesor będzie miało decydujące znaczenie w kwestii płynności, chłodzenie zostawiasz , ale koniecznie wydmuchaj z kurzu, wentylator powinien być kapke głosniejszy.

Ramu pewnie starczy, ale zważywszy na to że jest już bardzo tani można by go dołożyć , sprawdź jakie ma wykorzystanie pamięci w grze , jeżeli nie przekracza 90% to ram zostawiasz w spokoju

Wywalasz tą grafike co masz , kładziesz tam HD6850 za sześć stówek, polecam od Gigabyte.

Tymsamym masz rakiete do Skyrim (no i do całej reszty, w przyszłości wymieniasz ewentualnie to c2d na quada i masz porządny komputer), podłączasz to wszystko do telewizora przez hdmi , i smigasz na Ultra +MSAA+FXAA w full hd z 40 klatkami.

W razie gdyby było mało , podkręcasz Radeona do oporu.

Jeśli masz wątpliwości co do jakości swojego zasilacza, szukasz na forum taniego PORZĄDNEGO zasilacza z mocną linią 12v, jakiś fortron czy coś.

W zależności od tego czy zasilacz wymieniasz czy nie , koszty oscylują 600-800zł. Taniej sie nie da.

Masz tu szic zarysu planu modernizacji , w razie problemów pytaj. Pozdr

Edytowane przez diego351

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi