[ HAIZ ] Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 (edytowane) Witam, Mam problem a mianowicie: zrobiłem sieć na obiekcie typu gwiazda i wszystko gra. Potrzeba jest podciągnięcia tejże sieci (podpięcia komputerów oraz telefonów) na budynek oddalony o jakieś 100m. Położony został kabel żelowy z serwerowni do budynku obok, który ma 20 żył w drucie miedzianym, przekątna jednej żyły ok 1mm, kabel pociągnięty jest pod ziemią. O ile z siecią telefoniczną nie ma najmniejszego problemu o tyle internet tam nie działa. Prześwietliłem kable miernikiem i wszystko si, przewodność kabla jest. Podpiąłem "na krótko" skrętkę do krona w serwerowni, z którego idzie kabel żelowy na obiekt sąsiedni i internet też nie działa, wypiąłem żelowy skrętkę na krótko zostawiłem i net jest. Cóż może być przyczyna Panowie? Co jest z tym kablem żelowym? A może macie jakieś inne rozwiązanie względem poszerzenia sieci na sąsiedni obiekt? // Edit // Przespałem się z tym, jedna żyła kabla żelowego nie ma 1mm przekątnej, a ok 0,5mm. Tego typu kabl: http://www.napad.pl/katalog/produkty-150-1377-kabel-utp-5e-elowany-2284.htm // Edit 2 // Oczywiście myślałem nad dołożeniem za tymi 100m repeatera typu switch, ale jeżeli już przed tym switchem nie mam internetu, to on na tyle wzmocni sygnał, że za nim już będzie? Pozdrawiam Edytowane 29 Listopada 2011 przez [ HAIZ ] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...