paszis Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2011 (edytowane) Witam kiedyś pisałem tu na forum w czasach mego p4 1,6mhz OC 2,8Mhz (TO BYŁO oc!!) Wymieniłem graty z P35 I E8400 ,postanowiłem wydać jak najmniej za przesiadkę wyszło 450eu Kupiłem ->CPU 2500K ->MOBO Z68 Extreme3 Gen3 ->Pamięci Corsair Vengeance® Low Profile — 8GB Dual Channel DDR3 Memory Kit ->Chłodzenie Corsair A70 ->Zasilacz XFX ProSeries 550W ->Musiałem także wymienić DVD LG GSA-H44N na na sata LITEON iHAS524,bo jak wiadomo płyta nie posiada złącza IDE ,dodatkowo do LITEON iHAS524 mozna wrgać firmware iXtreme Burner Max i wypalać płyty XBOXA360 1:1 ------ ->Grafika został mi uszkodzony GF 8800gt ale ze sypie afektami, zostawiłem więc grafikę zaszytą w procu HD 3000. ->Zostały 2x Seagate 500mb 7200, 32mb cache Seagate 500mb 7200, 32mb cache Baracuda RAID 0 Procesor BACH 3136A836, bios wgrany najnowszy 1.20 Dyski wpięte w SATA 6GB ustawione w RAID 0 (tak pracowały wcześniej), pierwszy zgrzyt po przestawieniu w RAID wszystkie SATA pracują w RAID łącznie z DVD. Pamięci XMP-1,2 na 1600Mhz i 9-9-9-24 1CR System się uruchomił (stary zaśmiecony win7 32bit z poprzedniego P35 + E84000 RAID0) wgrałem sterowniki itd. Włączam AUTO OC 4,8gHZ grafika automatycznie z 1100Mhz na 1800Mhz , wszystko stabilne testy zaliczone. Włączam auto 5ghz ,wszystko działa temperatury i napięcia wysokie. Przestawiam szynę na 105 i dalej auto 5Ghz ,system odpala na ponad 5ghz ładuje windę ale temp b.wysokie. Jadę ręcznie bez podnoszenia napięcia dochodzę do 104,5x44 czyli 4,6Ghz , system stabilny ale wywala się bez obciążenia. Sprawdzam CPU Load Line calibration i nie działa????? Jeden wielki pic na wodę. LLC od 5 do 2 napięcia identyczne pod obciążeniem jak i w IDE 0,95v-->1,265v Level 1 natomiast daje napięcie 1,38V !!!!! w biosie Trudno czekam na nowy bios. Wgrywam firmware do DVD, oryginalny FW nowszy poszedł ok ,ale iXtreme Burner Max się zatrzymuje, pewnie RAID przeszkadza. Odłączam dyski przeciwstawiam na tryb IDE , odpalam LIVE-XP z DVD i firmware wgrywa się bez problemu. Walczę z DDR3 ostatecznie pracują na 1,55v 1866MHZ i 10-10-9-24 1CR 41-128-1-12-6-6 Wyniki w sandrze 24 GB/s CPU zostawiam na offset +0,15v i 47x100, Grafika 1600mhz, HWiNFO64 temp max 79st i 136wat, IntelBurnTestV2 test level High prime95 p64v266 temp znacznie mniejsze 60st i 99wat. Pamięci na 1,55v 1866MHZ i 10-10-9-24 1CR 41-128-1-12-6-6 ,w sandrze 24 GB/s Ogólnie płytka jest ok , pamięci działają przy 1,35v i 1650mhz Wgrałem nowy bios beta 1.23l dalej to samo LLC nie działa. Czy można się spodziewać ze to LLC będzie działać czy to płyta uwalona? a może w Asrocku robią sobie jaja z ludzi? i funkcja ta działa poprawnie w droższych modelach? Czy jest sens walczyć o stabilne 24/24 5ghz (włączona grafika blokuje obecnie max OC o ~100mhz) Ale przy 5ghz będzie co najmniej 1,35v i temperatury w stresie 88-90st i 150-160WAT Temu nie podoła chyba żadne chłodzenie do 60eu? aby temperatury utrzymywały się max 80stopni. I raczej nie warta skórka za wyprawkę , aby ładować szmal w chłodzenie i uzyskać te 300Mhz więcej? Ten Corsair A70 to raczej dobre chłodzenie CPU Cooler Roundup July 2010 Part 2 - Thermal Performance - 4.2GHz CPU Corsair A50 and A70 Coolers Review | KitGuru Corsair A70 CPU-Kühler im Test - Seite 6 | Review | Technic3D Jest jeszcze kwestia pasty ,użyłem tej załączonej do A70 (bardzo bardzo gęsta szara) Rdzenie pierwszy i ostatni są o 6-9 stopni chłodniejsze do 72 stopni, ale widzę ze większość tak ma. Podrawiam... -------------------------------------------------------------- W trybie fixed LLC także nie działa, oprócz trybu level 1. Idle 1,224V ,Load 1,248V (czekać na nowy bios? pisać do asrocka? wymieniać płytę jako uwalona?) Temperatura jak i zużycie energii identyczne jak w trybie offset idle->load. Więc nie rozumiem po jaki huuuu? walczyć tu o tryb offset? niby jest mniejsze napięcia w IDLE ale temp jak i pobór energii ten sam. Proca i płytę szybciej zabije zmieniające się napięcie idle->load. i wysokie temperatury po oc, niż większe napięcie w IDLE. To może i da ciuteńkę ,ale na maks oszczędnych laptopach i bez oc, tu nie sprawdza się to wcale.!!! ------------------------------------------------------------- Nie działa mi program Asrocka Instant Boot Po kliknięciu zamknij, system się zamyka-> pojawia się logo Instant Boot -> i [gluteus maximus] włącza się ponownie. Pracuje kilka minut i nagle bach wyłącza się sam tak jak trzeba. Dźwiękówka jest duuuuużo słabsza w porównaniu do mojej wcześniejszej na płycie Asus P5K-E -WIFI-AP Jest 2x ciszej na słuchawkach, a podczas uruchomionego HWiNFO64 słychać co jakiś czas trzaski. Asrock Ram Disk co to za sterownik? zainstalował się w --kontrolery magazynu-- obok Raid. Tez macie coś takiego? Czy to nie jest czasem od XFast RAM Technology tyle ze to działa na płytach Asrocka z X79 i w 32bitowym systemie, a ja mam obecnie win7 64 bit i Z68. Na razie tyle co znalazłem, jeszcze trochę przetestuje a jak coś znajdę to napiszę. Edytowane 29 Listopada 2011 przez paszis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_ Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2011 5GHz przy 1,35V, sporo ludzi Ci będzie zazdrościło. Niestety nie posiadam płyty asrocka, ale wiem, że LLC musi mieć wpływ na napięcie w stressie! Poczekaj może na komentarze osób posiadających tę płytę, jeśli tylko Ty masz taki problem, możesz próbować reklamować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2011 (edytowane) Nie zauważyłeś tematu zbiorczego o płytach ASRock'a ? Poza tym pisz po polsku. Edytowane 29 Listopada 2011 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszis Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2011 Nie zauważyłeś tematu zbiorczego o płytach ASRock'a ? Poza tym pisz po polsku. 1. Pisałem właśnie w temacie zbiorczym , nie wiem jakim cudem post wylądował osobno. 2. Po jakiemu niby piszę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugnuf Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2011 W trybie fixed LLC także nie działa, oprócz trybu level 1. Idle 1,224V ,Load 1,248V (czekać na nowy bios? pisać do asrocka? wymieniać płytę jako uwalona?) U mnie te same objawy, to samo widziałem zresztą w jednej recenzji. Ja napisałem do supportu (polecam też to zrobić, więcej ludzi -> może się zmobilizują), mają dać znać o co z tym chodzi (gość z serwisu w Holandii przekazał to co dostał ode mnie do Tajwanu :D). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dwd89 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2011 (edytowane) mam Z68 Extreme3 Gen3 i boli mnie problem z USB3. Gdy jest tam cokolwiek podłączone, np. kabel usb>mini usb (nie podłączony do zadnego urządzenia) to mysz Razer Mamba nie działa bezprzewodowo jak należy. Czyt. nagle przestaje działać sterownik stacji dokującej. Po odłączeniu wszystkiego z USB3 wszystko wraca do normy. Mysz i stacja dokująca nie są uszkodzone. Jest to wina tylko i wyłącznie sterowników usb3 dla płyty głównej. Instant boot u mnie działał jak najbardziej poprawnie, przestał działać kilka dni temu, efekty jak u Was. zauwazylem ze system się nie wyłącza a restartuje. Edytowane 3 Grudnia 2011 przez Dwd89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amp Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2011 Właśnie bawiłem się w podłączanie pod usb3 i nie zaobserwowałem problemów z działaniem...pen,telefon,czy sam kabelek i nic złego się nie dzieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszis Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2011 (edytowane) U mnie te same objawy, to samo widziałem zresztą w jednej recenzji. Ja napisałem do supportu (polecam też to zrobić, więcej ludzi -> może się zmobilizują), mają dać znać o co z tym chodzi (gość z serwisu w Holandii przekazał to co dostał ode mnie do Tajwanu :D). Dzięki Tak jak myślałem to jednak wina biosu , a moim zdaniem raczej polityka ASROCK , jeśli się nie mylę? to w starszej "P67 Pro3" w oficjalnych biosach nie działa offset. Potwierdza się to w teście płyty na pctreiber ASRock Z68 Extreme3 Gen3 Mainboard Test Gdzie wypadła świetnie , lepiej od sporo droższej ASRock Z68 Extreme4 Gen3. Lepsze OC , lepiej wypadł kontroler USB-3 Asmedia jak i sieciówka. Minusy są właśnie za nie działające LLC ,ale piszą ze to Asrock niby poprawi???? mam Z68 Extreme3 Gen3 i boli mnie problem z USB3. Gdy jest tam cokolwiek podłączone, np. kabel usb>mini usb (nie podłączony do zadnego urządzenia) to mysz Razer Mamba nie działa bezprzewodowo jak należy. Czyt. nagle przestaje działać sterownik stacji dokującej. Po odłączeniu wszystkiego z USB3 wszystko wraca do normy. Mysz i stacja dokująca nie są uszkodzone. Jest to wina tylko i wyłącznie sterowników usb3 dla płyty głównej. Instant boot u mnie działał jak najbardziej poprawnie, przestał działać kilka dni temu, efekty jak u Was. zauwazylem ze system się nie wyłącza a restartuje. USB3 asmedia spróbuj wgrać do kontrolera USB3 nowszy firmware (NA WŁASNE RYZYKO,,,, ja już wgrałem) I nowsze sterowniki ASMEDIA drivers & firmwares FIRMWARE ---> Version 110914 Pour Windows Xp/Vista/7 32/64bits firmware 04/10/11 STEROWNIKI ---> Version 1.14.2.0 Pour Windows Xp/Vista/7 32/64bits drivers 18/11/11 Dodatkowo problemy z myszą pod USB rowiązyje najnowszy beta bios 1.23 ASRock > Products > Motherboard > Z68 Extreme3 Gen3 > Download Jeśli u ciebie Instant boot działał to co sprawiło ze już nie działa? Zmieniłeś bios? sterowniki? Edytowane 4 Grudnia 2011 przez paszis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2011 Instant boot działa właśnie w ten sposób. Nie wiem w ogóle po co używać tego trybu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszis Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2011 Instant boot działa właśnie w ten sposób. Nie wiem w ogóle po co używać tego trybu. Jak on ma działać to ja wiem, sęk w tym ze nie działa jak trzeba. To takie małe oszustwo które niby przyspiesza start PC a tak naprawdę to po kliknięciu w zamknij przełącza go stan hibernacji/uśpienia i dlatego start później jest szybszy. http://pclab.pl/news34381.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugnuf Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2011 (edytowane) Minusy są właśnie za nie działające LLC ,ale piszą ze to Asrock niby poprawi???? Nie wiem czy to wina BIOS'u czy hardware, zobaczymy co odpisza. Edytowane 5 Grudnia 2011 przez sugnuf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2011 z usb 3.0 mialem podobny problem na plycie gigabyte'a - tylko dam USB3.0 wywalało mi cały system, normalny BSOD, dopiero kiedy wgrałem obraz BEZ zainstalowanych sterowników do USB3.0 wszystko wróciło do normy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
supernatural Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2011 Mam tą płytkę od 2 dni i szczerze mówiąc nie mam z nią żadnych problemów. Nie flashowałem jeszcze biosu, ani nie bawiłem się oc. Jedyną moją uwagę zwróciła regulacja wentylatorów. Mogli to lepiej rozwiązać. A nawiązując do instant boot - płytka nawet bez tego bardzo szybko wstaje - do boot screenu windy myślę, że z 5 sekund? Nie sprawdzałem tego, ale tak mi się wydaje. Po boot screenie to akurat mi nie robi różnicy bo zaopatrzyłem się w a-data s511 :D (i niech no ja jeszcze zobaczę w dziale "co kupić" jakiegoś pana majstra co odradza ssd bo do niczego nie jest potrzebne. Mi niby nie jest potrzebne a JARAM SIĘ TYM JAK CHOLERA! :D) P.S.: Używacie virtu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...