login206 Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2011 Witam, Jaka pasta na chwile obecna z dostepnych od reki na polskim rynku jest najlepsza? Cena i ekonomia wlasciwie nie gra roli, ale fajnie jakby nie byla za gesta. Wystarczy 1,5 - 2,5 g w opakowaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2011 Zalman STG2 lub Noctua NT-H1 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2011 Nawiazujac do tego testu kupilbym paste Phobya HeGrease Extreme. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login206 Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2011 (edytowane) Zalman STG2 lub Noctua NT-H1 :) Dzieki, kupie co bedzie dostepne wybierajac z posrod tych dwoch. Myslisz, ze 2 wentylatory silentwings 120 mm @ 600 rpm w obudowie wystarcza, czy wskazany bylby mimo wszystko wentylator na radiatorze? Moge w ostatecznosci troche zbic taktowania i napiecia, ale ponizej 3 ghz nie chce schodzic. Edytowane 30 Listopada 2011 przez login206 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2011 Dzieki, kupie co bedzie dostepne wybierajac z posrod tych dwoch. Myslisz, ze 2 wentylatory silentwings 120 mm @ 600 rpm w obudowie wystarcza, czy wskazany bylby mimo wszystko wentylator na radiatorze? Moge w ostatecznosci troche zbic taktowania i napiecia, ale ponizej 3 ghz nie chce schodzic.Musi być na radiatorze bo Fortis nie jest do pracy pasywnej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login206 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2011 (edytowane) Musi być na radiatorze bo Fortis nie jest do pracy pasywnej ;) dzieki za porady. Zalman stg2 + Fortis rzeczywiscie nie nadaja sie do pracy pasywnej. Bez obciazenia grafika ok, ale w furmarku + prime 95 (small fft) po 4 godzinach procesor rozgrzal sie do 82 stopnii na standardowych zegarach, bez obciazenia furmarkiem nie chcial osiagnac wiecej jak 66C. W mieszkaniu mam 27-29 stopni (mam male dziecko) W sumie o procesor sie nie boje, ale radiator nagrzewa grafike co w ostatecznym rozrachunku zwieksza halas zamiast go zmniejszac wiec to raczej nie przejdzie, poza tym grafika za mocno sie nagrzewa. Jest sens sie bawic w jakies drozsze chlodzenie do pracy na 3,3 ghz? W obudowie mam 2 silentwings 120 na 600rpm. Cena w zasadzie nie gra roli, ale obawiam sie ze to w mojej obudowie (piekarniku, ktorego nie wymienie NIGDY, przynajmniej tak dlugo jak uzywam dysku talerzowego, a cewki popiskuja) nie wplynie, az tak bardzo na temperature cpu, zeby zrezygnowac z wentylatora przy CPU. Na razie jeden wentylator mam jako cpu fan1 na radiatorze, a drugi wydmuciach!e powietrze z obudowy, przewiew jest niewielki ale temperatury znacznie nizsze. W WC jednak nie chce mi sie bawic; szkoda pieniedzy i czasu. Acha po wylaczeniu turbo i na offset voltage -0,09v temperatury sa bardzo fajne, ale mimo wszystko przydaloby sie podmuchac na grafike, zeby sie uciszyla. Tym bardziej, ze robi 935/1320 mhz bez podnoszenia napiec, ale wentylacja obudowy przy takich taktownaich nie wyrabia... Szkoda, zeby sie marnowala przy 850 mhz. Dlatego zastanawiam sie nad tym, zeby tego i5 chlodzic pasywnie a wentylator dac z przodu obudowy, tak zeby wymusic lepsza cyrkulacje i chlodzic karte. Zmieniac chlodzenia na grafice mi sie nie chce, podobno chlodzenie vapor-x nie jest najgorsze, a do premiery 7950 juz niedlugo, jest tez szansa ze 7850 bedzie dosc wydajne, a obiecuja tdp 90w. Edytowane 2 Grudnia 2011 przez login206 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2011 Moim zdaniem nie warto na siłę pchać się w pasywne chłodzenie cpu. Lepiej dać kolejnego silentwingsa. Pasywne chłodzenie wymaga dość dobrej wentylacji obudowy, sam twierdzisz, że Twoja nie jest najlepsza pod tym względem oraz odpowiedniego radiatora. Dla mnie różnice pomiędzy coolerem pasywnym a dedykowanym pod wentylator pokazuje najlepiej Ninja i Mugen. Ninja ma znacznie większe odległości pomiędzy blaszkami aby ułatwić ruch powietrza. W mieszkaniu mam 27-29 stopni (mam male dziecko)Toż to nie da się oddychać w takiej temp. Dziecku nie jest wcale łatwiej ale to ja się na tym nie znam. Mam już "duże" dzieci ;) "duże" tj 4 i 5 lat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2011 Ja zawsze wole dać super-cichy wentylator na 500-600 obr./min. niż żeby się proc miał ugotować ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login206 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2011 (edytowane) Toż to nie da się oddychać w takiej temp. Dziecku nie jest wcale łatwiej ale to ja się na tym nie znam. Mam już "duże" dzieci ;) "duże" tj 4 i 5 lat No tak, ale ja to salceson z dzemem jem i tez lubie miec cieplo, a ze mieszkanie male to trudno otwierac ciagle okna. Na ale wracajac do tematu. Na chwile obecna mam testowo 4,4 ghz na procesorze i 935 mhz na rdzeniu grafikii. W obudowie 2 silent wingsy, jeden na pwm, drugi 3pin wszystko "wyregulowane" tak, zeby w idle trzymalo 600 rpm. Tylny wentylator na wydechu i cpu fan (pwm) rozkrecaja sie w stressie (gry, rendering, konwersja - zadko) do okolo 800-1000 rpm, jak kompiluje to w zasadzie trzyma poziom okolic 800 rpm, co jest standardem profili silent asusa - mi to odpowiada i dlatego lubie plyty tej firmy, przedni wentylator mam mocniej skrecony ale... mysle ze przewiew w obudowie jest i generalnie chce dostosowac zegary karty i cpu do wentylacji, a nie odwrotnie ale bez popadania w skrajnosci. I tutaj pojawia sie problem, mianowicie o ile karta jest chyba odpowiednio chlodzona i chlodzenie sobie z nia radzi to mam problem z cudownym wynalazkiem w postaci podobno chlodnego sandy bridge. W stress testach jesli jest dodatkowo podgrzewany przez grafike (furmarkiem) rozgrzewa sie prawie do 90 stopni (86-89C) i to przy zaledwie 4,4ghz/1.28v, 2 wentylatory (cpu i wydech) oczywiscie ruszaja na 1160 rpm (przedni kreci sie wolniej). W obudowie nie jest goraco, a radiator na cpu mimo to parzy... Nie wiem czy wymieniac chlozdenie na cpu na jakies wydajniejsze czy raczej to niewiele juz da i pozostaje zbijac napiecia i czestotliwosci i pogodzic sie z faktem, ze albo ma sie rybki albo akwarium. Jest sens szukac jakiegos lepszego radiatora? Generalnie nie chodzi tutaj o koszty ale raczej o to, ze nei chce mi sie tego wszystkiego rozkrecac tylko po to, zeby okazalo sie, ze temperatury spadna o 3 stopnie i wroce do punktu wyjscia czyli nadal na cpu bedzie za goraco. Przy 3,4 ghz na cpu i 850 mhz na grafice jest wszystko idealnie. Acha no i oczywiscie jesli wymieniac chlodzenie to na jakie. Tak wiem sa testy, ale co innego testy w idealnych warunkach a co innego ocena co sie najlepiej sprawdzi przy slabym przewiewie i dodatkowo podgrzewane przez goraca grafike. A i jeszcze jedno. Wydaje mi sie, ze nie sposob zamontowac chlodzenie tak, zeby radiator rownomierne dociskal procesor na calej powiezchni. Mysle, ze to wina nie tylko radiatora ale rowniez cpu. Szlifowanie radiatora i cpu pewnie pomogloby, bo w tej chwili potrzebuje dosc sporo pasty, zeby to jako tako dzialalo z drugiej strony nie majac pewnosci efektu nie chce zabierac sie za proby szlifowania radiatora, chociaz moze warto? CPU nie zamierzam ruszac, bo w kwitniu/maju sprzedam i wymienie na ivy bridge. Edytowane 13 Grudnia 2011 przez login206 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2011 Fortis jest dobrym chłodzeniem w swojej kategorii cenowej. Jakbyś miał jednak odrobinę więcej kasy to doskonałym rozwiązaniem jest HR-02 Macho. A z past polecam starą dobrą AS5, oraz moje ostatnie odkrycie, czyli Thermalright Chillfactor 3. Ta druga jest rewelacyjna, bardzo łatwo się ją nakłada, a jej wydajność jest pierwszorzędna (porównuję z AS5 oraz MX-3). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login206 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2011 Fortis jest dobrym chłodzeniem w swojej kategorii cenowej. Jakbyś miał jednak odrobinę więcej kasy to doskonałym rozwiązaniem jest HR-02 Macho. Tak... Ale czy nie okaze sie tak, ze zmiana chlodzenia ostatecznie obnizy temperatury na rdzeniach o 2-3 stopnie. Co na dobra sprawe wiele nie zmieni. Przy niskim napieciu 1,28v 80 stopni to nie jest chyba jeszcze pieklo, wiecej jestem w stanie uzyskac jedynie po nagrzaniu karty furmarkiem. Chetnie wymienie chlodzenie, ale mam watpliwosci czy da to wymierne kozysci. A z past polecam starą dobrą AS5, oraz moje ostatnie odkrycie, czyli Thermalright Chillfactor 3. Ta druga jest rewelacyjna, bardzo łatwo się ją nakłada, a jej wydajność jest pierwszorzędna (porównuję z AS5 oraz MX-3). Mam stg2, czytajac testy ten sam wniosek co powyzej. 2-3 stopnie mniej to max czego moge sie spodziewac. Paste mam nalozona dobrze, raczej to umiem robic. Rzadka pasta jest fajna w nakladaniu ale i5 ma niezbyt rowna powiezchnie i nie wiem czy go dokladnie pokryje, nie mam warunkow do sprawdzania innych past, chociaz mam w domu np. as5, to u mnie zmiana chlodzenia = koniecznosc demontarzu plyty glownej. Wole zakladac, ze jest wszystko ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Send1N Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2011 Arctic Silver 5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cykor Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2011 Czy to będzie Mx2, Mx4 czy Stg2 różnicy "wielkiej" nie będzie, nakładałem 3 wymienione na procesory z s939, na 2500k i 2600k itp i wszystkie wymienione nakłada się łatwo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 Czy to będzie Mx2, Mx4 czy Stg2 różnicy "wielkiej" nie będzie, nakładałem 3 wymienione na procesory z s939, na 2500k i 2600k itp i wszystkie wymienione nakłada się łatwo :) Owszem będzie i to zwłaszcza po OC ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Send1N Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 Ja dziś zmieniłem paste właśnie i miałem nałożoną jakąś z dużą ilością srebra wyczysciłem i przesmarowałem Arctic Ceramique i :o :o poztywne zaskoczenie tempa spadla o 6 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cykor Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 Owszem będzie i to zwłaszcza po OC ;) Z tych które wymieniłem różnica w owym teście jest 1 C ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Send1N Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 Na fortisa radzą smarować gęstą pastą nie taką która się rozlewa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 23 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2011 Z tych które wymieniłem różnica w owym teście jest 1 C ;) Zależy od sposobu aplikacji pasty ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...