Skocz do zawartości
GaX

ASUS HD6950 1 GB DCII problem z temperaturą

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam porady bo nie wiem do końca co jest grane , a może tak ma być, ale do rzeczy.

Mam HD6950 DCII 1 GB

Temperatura w spoczynku wynosi ok 35 C

Problem jest gdy włączę futurmarka to temp wzrasta do 85C i rosnie... przy standardowym obrocie wiatraków (50%)

jeżeli ustawie wiatraki na 80-100% to temp spada do 76-78 C ale wyje nie miłosiernie.

czy tak ma byc ? Bez ręcznej kontroli wiatraka jest masakra z temperaturami przy tak dobrej karcie.

Dodam że próbowałem tez z ułożeniem karty w obudowie tzn jest bardzo ciężka więc koniec delikatnie sie opuszcza przez co temperatury wzrastają o jakieś 5C. Jak naprostuje żyłką to temperatury są jak wyżej. czy problemem możę być za słabe mocowanie chłodzenia ?

Jestem zdegustowany tą kartą za tyle pieniędzy...

Dodam ze obok stoi GTX570 twinfrozrII i tam temp max 58C... coś tu jest nie halo.

Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W asusach często można spotkać się z problemem zbyt słabego docisku radiatora do gpu. Sprawdź czy śrubki są dobrze dokręcone a temperaturę pod furmarkiem olej, no chyba ze przekroczy 100*C

P.S.

temat zbiorczy dla radków 6950/70 jest tu ATi Radeon HD6000 Series - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne - strona 27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sprawdzaj tym progsem bo on potrafi zabic grafe, nawet nvidia wydala swego czasu info by tym nie sprawdzac bo zabija grafy. Moja taka sama karta tez po kilku min miala ponad 85 stopni w tym tescie - odrazu wylaczylem - w realu w grach tak wysoko nie jest - sprawdz np occt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest może jakiś szczęśliwy posiadacz tej karty który pochwali się swoimi temperaturami ? :)

Sprawdziłem chłodzenie jest przykręcone na maxa, wczoraj grając w bf3 tak z ciekawości sprawdziłem temperaturę i przy auto obrotach miała 87C...

Dałem wentyle na 100% spadła do 67-9C. Czyli wniosek z tego taki że karty tej firmy są do kitu i tylko przy wiatraczkach na 100% utrzymują temperature jak na pudełku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest może jakiś szczęśliwy posiadacz tej karty który pochwali się swoimi temperaturami ? :)

Sprawdziłem chłodzenie jest przykręcone na maxa, wczoraj grając w bf3 tak z ciekawości sprawdziłem temperaturę i przy auto obrotach miała 87C...

Dałem wentyle na 100% spadła do 67-9C. Czyli wniosek z tego taki że karty tej firmy są do kitu i tylko przy wiatraczkach na 100% utrzymują temperature jak na pudełku.

ma dwie takie sztuki i ogulnie one sa gorące asus zjebał w nich chłodzenie sa 2 wentyle ale ten na stopie gpu powinien byc na radiatorze zrobilem testa zamieniając je miejscami i jest poprawa o 10 15 procent. w furmarku przełamałem barriere 100 stopni, asus robic coraz gorsze podzespoły napchali technologie kosmiczna do grafiki a zapomnieli o chłodzeniu gamonie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem (jak na razie) szczęśliwym posiadaczem tej karty. W IDLE ~40*C gdy totalnie nic nie robisz. Gdy polatać troche po necie, jakiś filmik na Youtube dochodzi do 50*C. Prawie 30 minut gry w BF3 i nie dobiło do 80*C. W furmarku kilka minut i było 84*C. W budzie Antec 300 górny wentyl mam odłączony. Myślę że jest w bezpiecznej normie, przynajmniej w idle jest dość cicha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy tak ma byc ? Bez ręcznej kontroli wiatraka jest masakra z temperaturami przy tak dobrej karcie.

Dodam ze obok stoi GTX570 twinfrozrII i tam temp max 58C... coś tu jest nie halo.

Proszę o pomoc.

W Furmarku 80+ C po kilku minutach to normalna sytuacja. Ciekawsza i warto odnotowania jest temperatura twinfrozrII - trzeba ja podkrecic, bo sie chlodzenie marnuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli widzę że wszyscy posiadacze tej karty mają takie wysokie tempki.

Szkoda bo to jest mój ostatni zakup od tej firmy, tandeta jakich mało ( zdjęcie chłodzenia ) w ładnej obudowie.

Edytowane przez GaX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asus moze robi dobre płyty główne ale w grafikach jest bardzo słaby... Pierwsza jaka miałem to był 7600GT spalił sie z powodu wysokiej temp. 9600 GT też miał problemy ze stabilnością w gach... dużo osób zawiodło się na 6950 od Asusa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...