Skocz do zawartości
skus

Dysk SATA2 działa na ATA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowicze pisze do was w potrzebie. Od trzech dni jestem posiadaczem nowego dysku Samsung HD502HJ SATA2. Postawiłem na nim Windows'a 7, ale dziad działa mi tylko na ATA. Sprzęt jak w profilu. System stawiany był zanim przełączyłem w biosie opcje IDE na AHCI (może tu jest problem). Po włączeniu AHCI winda nie chciała się podnieść zaliczała BSOD'a, ale naprawił do fix rejestru HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Msahci. Od tej pory dysk jest cały czas widziany jako ATA. Próbowałem bawić się zworkami żeby go ograniczyć do SATA1, na różnych kablach, nawet wciskałem w GSATA i ciągle to samo. Zrzuty z HD Tune 123

Co jeszcze mogę zrobić?

Pozdrawiam.

Edytowane przez skus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dla mnie pomimo wpisu do rejestru nadal działa w IDE a nie w AHCI, max transfer trochę nisko, burst też, u mnie w AHCI mam "Active Mode 7(UltraATA/512), w IDE miałem "Mode 6" możesz od nowa postawić system już w ustawieniu AHCI.

ew. to

po pierwsze musisz podpiąć dysk pod jmicrona czyli u ciebie raczej niebieskie sata

potem w biosie ustawiasz AHCI i normalnie logujesz system, tam powinien rozpoznać zmiany i zainstalować stery do AHCI

jeśli to zrobi co rozpoznasz w menadżerze urządzeń, wracasz na sata białe i już, ewentualnie możesz dopieścić jakimiś sterami intelowskimi do AHCI plus takiego rozwiązania jest taki że wiesz na bank że stery są poprawnie zainstalowane i nie masz suprajsa w postaci bluscreenu

ale nie zawsze wychodzi :wink:

kolory wtyczek mogą się różnić w zależności od producenta :D

Edytowane przez TSRules

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi