Skocz do zawartości
saym0n

zestaw pod world of warcraft

Rekomendowane odpowiedzi

Mój stary komputer już ledwo daje rade ... Potrzebuje takiego sprzętu, żeby mieć możliwość raidowania 25man w World of Warcraft.

Czy na tym zestawie dam rade grać na średnich ustawieniach ?

Procesor: Intel Pentium G850 335zł

Płyta Główna: Asus P8H61-M LE Rev.3.0 225zł

Pamięć: GoodRam 4GB 1333 MHz 99zł

Zasilacz: be quiet! Pure Power L7-430W 219zł

Karta Graficzna: Gigabyte Radeon HD4850 1gb -

Dysk Twardy: WD Caviar Blue WD5000AAKX 500GB sATA III 16MB 385zł

Na całość chce przeznaczyć ok 1300zł, Karte Graficzną już mam ;)

Ten procesor Intel Pentium G850 da się podkręcić max o 5% ?

Edytowane przez xSaYmoNx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doskonały wybór,World of Warcraft preferuje intela w szczególności Sandy Bridge

test

Co do radeona 4850 to również da radę spokojnie na medium

test2

Zasilacz możesz spokojnie wziąć tańszy np. Fortron FSP400-60APN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roznica miedzy i3-2100, a i5-2500k po O/C jest kolos w WoWie przy 25manach.

i3-2100 jest moim zdaniem na styk. I mowie to jako Firelord :razz:

Jako ze przerabialem ten temat, tyle ze teraz mam juz doswiadczenie z sprzetem z siga.

Heroic Rag 25man - Avg FPS ~35, min. FPS 18-19. Rozdzialka i detale bez znaczenia.

* Seed spawn - Straszne dropy do 18-20fps

* Seed detonation - Na HD4830 mialem takze dropy do 20FPS. Na HD5850 NIE MA DROPOW.

Warlord Zon'ozz 25man - Avg FPS ~35, min. FPS 20

* Dark phase - Straszny drop do 20FPS

Wiecej moze powiem po dzisiejszym drugim clearze DS'a 8/8 na altach, bo na mainie nie mialem po co grac wczoraj.

Tak wiec, ja bym jednak dozbieral lub wstrzymal sie z zakupem aby brac od razu i5-2500k@4-4.5ghz jednak. Chyba ze raidujesz 10many to wtedy nie ma znaczenia. Powinno styknac.

Nie wiem jak obecne pentiumy vs i3-2100, ale WoW skaluje sie bardzo ladnie z wiekszym CACHE proca.

Ewentualnie bierz

i5-2500k

Asrocka P67 pro

4GB ram

Fortrona

A dysk twardy lepiej sobie odpusc na razie, ewentualnie kup jakas uzywke 200-320gb tanio. Roznicy nie zauwazysz nawet na dysku 5200rpm czy 60gb...

Ja osobiscie czekam na IVY bridge, kupie wtedy tanszego i5-2500k + asrocka, albo 4rdzeniowca IVY w zaleznosci od cen.

Edytowane przez Aurora001
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie raiduje 10man, ale kilka razy byłem na 25man m.in Ragnaros ... musiałem zrezygnować bo sprzęt nie dawał rady. Wczoraj na LFR było jeszcze gorzej ;/

Chce tylko taki sprzęt żeby mieć możliwość raidowania 25man bez problemow. Nie chce za dużo wkładać w nowy komputer ... też mam zamiar kupić Ivy Bridge ;)

Wiem... z tymi dyskami to straszna lipa ;/ tylko jaki ? moje obecne to raczej nie nadadzą się już.

Edytowane przez xSaYmoNx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To albo brac i5-2500k i asrocka i dac sobie spokuj z IVY, albo czekac do IVY - pytanie tylko ile... wkoncu AMD zawalilo sprawe i intel nie ma konkurencji wiec moze sie wstrzymac... ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesorów i3 praktycznie nie da się podkręcać (nie ważne jaka płyta), procesory i5 oraz i7 z zablokowanym mnożnikiem da się podkręcić o ~500MHz (wymagana płyta na P67 / Z68), procesory i5 oraz i7 z odblokowanym mnożnikiem da się już z kolei podkręcić o całkiem dużą wartość (ponownie wymagana płyta na P67 / Z68).

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie warto.

2 rzeczy ktore dyskredytuja tego proca w takim zestawieniu i potrzebach.

A) Cena

B) Brak mozliwosci O/C porownywalnych do i5-2500k.

Ilosc rdzeni w WoWie NIE MA PRAKTYCZNIE ZADNEGO znaczenia.

Gra byla pisana na 1 rdzen, w Wotlk dodano tylko teoretyczna obsluge 2 rdzeni, I mimo wszystko gra sie slabo scaluje na 2 jajkach.

Niestety, ten proc bedzie praktycznie tak samo wydajny jak i3, w dodatku i3 jest 150-200zl tanszy.

To co potrzeba w WoWie na 25manach to MHZ, tutaj jest niestety tylko jeden zwyciezca. i5-2500k po O/C

EDIT: po clearze na altach 8/8

Generalnie jest dobrze, 8/8 na moim sigu trzyma te minimalne 30FPS poza

Zon'ozz dark phase - 10 FPS

Ultraxion kiedy pojawiaja sie healing buff'y, a szczegolnie GREEN buff ktory duplikuje wszystkie healing spelle, wlacznie z duplikacja AOE. Combat log dostaje tak po tylku ze sub 25% na bossie FPS spadalo mi linearnie do ilosci healing buffow.

Gdzies kolo 15-10% bylem na 5-10FPS. [Zaznaczam ze narzekaja na tego bossa prawie wszyscy...]

Tutaj niestety rzuca sie tylko jedno, @!#!@#@!#!@ engine, ale coz zrobic. Ratowac sie tylko i5-2500k i 4.5ghz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, podpinam się pod temat ponieważ mam podobny problem co autor tematu tj spadki FPS na 25manach. Moja obecna specyfikacja:

AMD Phenom II X4 B55 Processor

Szybkość procesora:

3,22 GHz

Pamięć systemowa:

4 GB

Model karty graficznej:

NVIDIA GeForce 9600 GT

Pamięć karty graficznej:

2,23 GB

Sterownik karty graficznej:

nvd3dum.dll

Rozdzielczość pulpitu:

1920x1200

Co można by tu poprawić? Planuję wymianę karty graficznej bo to chyba obecnie największy ból. Jakie byście polecali do ~1000zł. Chciałbym dołożyć pewnie jeszcze z 4 do 8 GB ramu.

Wszyscy polecają 560TI w tym przedziale cenowym, ale może warto poczekać kilka msc na coś innego. 560ti już jakiś czas siedzi na rynku. Jeśli już jednak 560 to jakiej firmy i które parametry będą kluczowe dla wowa?

-taktowanie rdzenia

-pamięc?

-szyna pamięci?

itp.

Dzięki z góry za porady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafika nie da Ci nic w WoWie. 4gb->8gb takze bez roznicy.

Proc > grafa x100

Mozecie sobie testowac, 640*480 , details low, a I tak bedzie lipny FPS na 25manach przez proca.

PS. E4300@3ghz > Phenomy w Wowie, nie mowiac juz o leciwym E8400@4ghz ktory bije phenomy na glowe :D

Swego czasu robilem testy na forum elitistjerks E2160 vs E4300 vs E8400, zegar w zegar na 3-3.2ghz. Odsylam tam do odpowiedniego tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi