Skocz do zawartości
timmon24

powazny problem win xp dziwne

Rekomendowane odpowiedzi

doslownie wariuje jestem zadowolony ze jakims cudem udalo mi sie zalogowac i napisac tego posta w razie literowek prtzepraszam ale to przez win xp

Ok to rzeczy moze mi pomozecie

kiedy klikam np lewym klawiszem myszki nba 1 ikone zaznacza sie z 20 mnoza sie x2x3 np i pulpit zasypany ikonami wchodze do prtogramow tylko przez klik prawym otworz .

Problem mialem juz wczesniej i zdziwicie sie pomogla zmiana skorki win xp na classic wczesniej mialem win inspire ze wzgledu na niezly disagne

pierwsza moja mysl byla oczywista wirus @ ale nie ma na 100 wirosow skanuje teraz kkomputer mks virem do tego mam Super anti Spyware oczywiscie najnowsza aktualizacja lae nic nie wykrywa

efekt uboczny klawisze wariuja capslock jak wlacze pisze malymi literami i na odwrot po prostu komp zachowuje sie jak zaatakowany przez wirusa ale chyba chodzi cos z ustawieniami wygladu XP gdyz wczesniej pomoglo odinstalowanie win inspire i przejscie na klasyka

Mial ktos podobny problem ?

chciałem zaznaczyć że problem się rozwiązał TYMCZASOWO nie wiem na ile tym razem na 5 min na dzień ? wcześniej ten zabieg pomógł na jakiś tydzień

Co zrobiłem Skanowanie w poszukiwaniu błędów Tune UP , skanowanie szczegółowe programem antywirusowym, spamowym , 3 restarty komputera za 3 razem komputer działa prawidłowo ikonki,myszka,klawiatura nie wariują .

Co może być tutaj przyczyną ?

Na google.pl nie mogę nic znalezc co mogło by mi pomóc właściwie to nie wiem jak informatycznie sprecyzować nazwe mojego problemu

Będę wdzięczny za jakieś sugestie co mogę zrobić ?

Format to chyba ostateczność ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź z inną klawiaturą i myszą. U mnie płyta mocno skatowana pod azotem czasami wymaga odświeżenia USB w systemie bo mysz wariuje, jeśli na innych peryferiach będzie to samo to spróbuj jeszcze zaktualizować ewentualnie zresetować BIOS.

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ok 2 tyg normalnego korzystania problem ponownie się powtórzył i powiedziałem dość ! robię format

Win Xp postawiłem na sformatowanej partycji i co się okazało problem nadal się pojawiał klikam na ikone mój komputer np po kilka ikon się wyświetla klawiatura też wariowała .Więc reinstalka win xp nie pomogła i namęczyłem się parę godzin i problem Od tak zniknął

Zaktualizowałem sterowniki do mojej płyty głównej usb,raid wszsytko ,Aha myszka klawiatura dobra bo sprawdzałem na innym komputerze bez problemu chodziło tak samo zrobiłem i pożyczyłem myszkę podłączam u siebie nie działa .Wina myszki klawiatury odpada .

Pomyślałem że podłącze pod usb myszkę (wcześniej była podpięta pod stand. lacze pinowe na pł głównej ) wszystko pięknie win xp wykrył nowy sprzęt błyskawiczna instalacja ale efekt mizerny To samo . zaznaczanie myszka klawiatura wariowały .

na 99 % wina płyty głównej .

Bios który używam już długie lata nigdy nie stwarzał mi takich problemów Nigdy !

Zrobiłem Reset5 biosa

Efekt taki sam ! :(

I jak by nigdy nic na raqz myszka załapała i ja widzicie pisze normalnie . Chce wykorzystać fakt ze jeszcze dziala dlatego pisze .

Oczywiscie wirusy spamy odpadaja komputer skanowany Kasperskym on line i innym softem

Chcialbym wirzyc ze tak jak teraz czyli normalnie uzywam klawiatury myszki zostanie niestety doswiadczenie nauczylo mnie ze lada chwila za dzien dwa moze tydzien wszystko ponownie zwariuje.

Nie wiem co mi pozostalo reinstalacja biosa ? a jak bedzie jeszcze gorzej po co reinstalowac bios skoro na tym chodzilem kilka lat i NIgdy nie bylo tego

problemu

Co mi pozostaje plyta główna na śmietnik ? Ma ktoś inne pomysły

Edytowane przez timmon24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myszka ma ok roku klawiatura 2 lata .Zaznaczam że zarówno myszkę jak i klawiaturę testowałem na innym komputerze wszystko śmigało .

Teraz doinstalowałem dodatkowo z internetu sterowniki do myszki model Canyon i Klawiatury Tracera .

Wczesniej zawsze podłączyłem klawiaturę myszkę i WIN XP sam załatwił wszystko ale teraz dodatkowo doinstalowałem stewrowniki . Na razie OK ale z doświadczenia wiem że za godz może jutro może za pare dni wszystko ponownie się może posypać .

Myślisz że zasilacz ma coś wspólnego z moim problemem ? coś wątpię komputer chodzi stabilnie .Ku zaskoczenie mam już kilka lat codogena 300 w za 30 zł który pociągnał dużo dłużej niż Chieftec 360 w za 180 zł .Sprzęt niekręcony teraqz athlon 2500 ,1gb ram ,kt 600 delta Sr ,dysk 80gb

Napięcia mierzę jedynie speed fanem ewentualnie bios ( nie mam możliwości dokładnego pomiaru ) Speed fan nie podaje dokładnych wyników ale skoro komputer chodził chodzi w miarę stabilnie to stawiam że zasilacz jest OK .

Linux live cd ? Co to takiego linux który startuję z płyty cd ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tej pory zawsze gdy spotykałem się z takim problemem zawsze winna była klawiatura, ew. mysz...

Po tej reinstalacji systemu wgrywałeś coś zanim się znowu zrąbało? Trzeba było posiedzieć na gołym windowsie - wykluczyłbyś na 100% sterowniki. Dlatego warto spróbować z tym linuxem żeby nie robić znowu formata.

Ta mysz i klawiatura to w końcu na co są - USB czy PS2 bo się pogubiłem w Twoich wywodach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. aquarium problem pojawił się dokładnie na " golym windowsie " nic nie bylo wgrywane po prostu klikam na ikone moj komputer i 3 sie zaznaczylky na raz wtedy bylem pewny ze problem nie ustapil

na PS2 zarówno klawiatura i myszka .Poszukam na internecie tego linuxa moze na innym systemie pojdzie

Zailacz mam tylko jeden dostepny

Mam nadzieje że zmiany które wprowadziłem dodatkowe sterowniki myszki i klawiatury odniosą efekt ale to czas pokaze .Na razie korzystam cieszac sie z komputera bo nie wariuje.

w tej chwili . system win xp z sp 3 używam wszystkie aktualizacje krytyczne wbudowane , Teraz zainstalowałęm Kasperskiego najnowszą wersję trial aktualizacja bazy wirusów gotowa , Komputer czyty wolny od ustrojstwa . dzisiaj zostanie mi pozyczona kolejna myszka z a 4 techa z tych droższych . bede czekal jak problem sie powtorzy podlacze ja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem podobnego zdania kiedy problem stanie sie za bardzo uciazliwy Niestety bede musial zamienić na nowszy model mój komputer.Zasilacz moim zdaniem nie ma nic do dziala nia myszki i klawiatury bardziej np stabilnosc pracy komputera przy wiekszym obciazeniu powodowanym przez wymagajace palikacje graficzne lub gry .Jednego i drugiego nie uzywam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIECALE DWA @ TYGODNIE KOMPUTER WYTRZYMAL I ZNOWU ZWARIOWALA MYSZKA KLAWIATURA REPLAY >>>SPROBUJE ZMINIC ZASILACZ WKROTCE > ale czy warto ? jak sie okaze ze nadal ten sam problem

ALE CO RADZICIE zrobic w tej sytuacji oplaca sie tak zyc ze swiadomoscia ze co jakis czas wszystko bedzie wariowalo .

mam myszke z 4 techa teraz podlaczona z tych lepszych i to samo , wszystko co zrobilem instalka sterow myszki klkawiatury sp3 win xp fornmat nicn nied dalo

tewraz ciekaw jestem jak dlugooo potrwa nim zamoistnie wszystko do Normalnosci wroci

Irracjonalne zachowanie komputera jest zarazem idiotycznie śmieszne jak i dramatyczne :D

Tego jeszcze nie miałem ( myszce i klawiaturze "odwalilo " przez jakieś 10 min ) i jak widać mogę już normalnie pisać .

Nie instalowałem za ten czas żadnych programów nic po prostu nic .

Tak poważnie ma ktoś jeszcze jakiś pomysł ? poza kupnem nowego zasilacza ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie poczyniłem postępy z moim problemem.

100 % nie jest to wina sprzętowa zasilacz itp.. (coś z oprogramowaniem ,może przeglądarka , jakiś wirus którego nawet kaspersky nie może wykryć )

Mam Kasperskiego wersje testową która mi się skończyła i jest tam WIRTUALNA KLAWIATURA po kliknięciu na nią np na 1 lub 2 klawisz problem odchodzi a jak już b zle sie porobi to klikam jak oszalały myszką z 50 razy na 1 (z kla wirtualnej ) i wszystko się naprawia

Może mi ktoś jakoś logicznie to wytłumaczyć ? Może teraz będzie łatwiej wam rozwikłać tą przypadłość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem z softem chyba najłatwiej zdiagnozować - goły system + sterowniki ze strony producenta i NIC więcej. Jak poinstalujesz aplikacje z AV włącznie to wracasz do punktu wyjścia. Poza tym warto by przeskanować wszystkie partycje przed formatem - skoro i tak go planujesz to wrzuć po kolei ze trzy triale popularnych antywirusów i się upewnij że nie ma żadnego syfu. Pojedynczy AV to złudne zabezpieczenie jak się złapie coś wrednego. Może ktoś ci marnego keyloggera własnej roboty zapodał :D

Edytowane przez Aquarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem od tego czasu 2 formaty i stawianie całego systemu od nowa i problem zawsze się powtarzał. Wcześniej myślałem że po formacie będzie jak należy ale nic mylnego.

Gruntowne instalowanie sterowników ,oczywiście win xp z sp3 + antywirus to u mnie rutyna .

Jak będę miał jakąś poważna awarię to zrobię znowu format ale tak jeśli teraz zrobię to na 99,9 % pójdzie to na marne więc wolę z doświadczenia nie robić .

Siedzę w komputerach trochę czasu spotykałem różne errory komplikacje ale to najorginalniejszy problem jaki miałem jak z archiwum X :)

sterowniki również najnowsze msi ze strony producenta ściągam bo te z płyty są już nie aktualne dawno

Keylogeer też o tym myślałem alke tyle skanów miałem i nic ? Moja pierwsza myśl to wirus ,spam robak Kasperskym skanowałem z najnowszą bazą danych msi używałem z internetu i wiele innych programów antyspamowych z najaktualniejszą bazą danych co nic nie dało .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem od tego czasu 2 formaty i stawianie całego systemu od nowa i problem zawsze się powtarzał. Wcześniej myślałem że po formacie będzie jak należy ale nic mylnego.

Gruntowne instalowanie sterowników ,oczywiście win xp z sp3 + antywirus to u mnie rutyna .

Jak będę miał jakąś poważna awarię to zrobię znowu format ale tak jeśli teraz zrobię to na 99,9 % pójdzie to na marne więc wolę z doświadczenia nie robić .

Siedzę w komputerach trochę czasu spotykałem różne errory komplikacje ale to najorginalniejszy problem jaki miałem jak z archiwum X :)

sterowniki również najnowsze msi ze strony producenta ściągam bo te z płyty są już nie aktualne dawno

Keylogeer też o tym myślałem alke tyle skanów miałem i nic ? Moja pierwsza myśl to wirus ,spam robak Kasperskym skanowałem z najnowszą bazą danych msi używałem z internetu i wiele innych programów antyspamowych z najaktualniejszą bazą danych co nic nie dało .

A sprawdzał kolega może czy na "czystym" systemie bez podłączania internetu tak się dzieje? Wiem, że to dziwne, ale może masz takiego wirusa...

Dla pewności sprawdziłbym cały sprzęt na innym dysku. Nawet jakimś starym, byle sprawnym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedyne co nie robilem to prze reinstalce windowsa nie odlaczalem kabla sieciowego wiec poloczenie z internetem bylo . Teraz odrylem ze jest inne rozwiazanie niz szalone szybkie klikanie w klawiture wirtualna programu Kaspersky .Czasem poswietlony jest Shift lewy na klawiaturze Kasperskiego wystarczy kilkukrotnie klikac w Shift i jest OK .

Normalnie zdiagnozowałbym ten numer z lewym Shiftem tak że klawiatura jest uszkodzona a dokładnie klawisz Shift który czasem "samoistnie się wciśnie " gdyby nie fakt że podłączałem też inną klawiaturę pod sprzęt działającą z logitecha i było to samo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi