fronia Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2011 Witam. Jestem studentką architektury i urbanistyki, w tej chwili na drugim roku. Wkraczam właśnie w "zaawansowane" projektowanie komputerowe i potrzebuję lepszego sprzętu do pracy. Interesuje mnie komputer stacjonarny. W tej chwili posiadam notebooka ASUS G51J i bardzo ciężko się z nim współpracuje np. w przypadku dużej pracy w ArchiCadzie lub Artlantisie (duże zużycie procesora chyba przede wszystkim), więc muszę kupić coś nowego. Budżet na samą jednostkę to około 3000, może trochę więcej. Sama nie jestem w stanie ogarnąć wszystkich części, więc proszę Was o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2011 Jak sama skrzynka, to i7 2600 oraz ATI Fire Pro V4800 i dużo Ramu (co najmniej 8gb, wystarczy 1333MHz). Z tego powinno się ułożyć ok 2000zł. Pozostałą kasę jakoś trzeba rozłożyć na płytę główną, zasilacz, dysk twardy, DVD i obudowę. Chyba o niczym nie zapomniałem. :) Te 3 pierwsze komponenty są kluczowe - mocny procesor, karta do projektowania (CAD ją obsługuje, sporo wspomoże procesor) i dużo ramu. Jak będziesz podkręcać procesor, do można dopłacić kilkadziesiąt złotych do i7 2600K (który ma odblokowany mnożnik). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...