Skocz do zawartości
fronia

Stacjonarny do projektowania CAD i 3D

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem studentką architektury i urbanistyki, w tej chwili na drugim roku. Wkraczam właśnie w "zaawansowane" projektowanie komputerowe i potrzebuję lepszego sprzętu do pracy. Interesuje mnie komputer stacjonarny.

W tej chwili posiadam notebooka ASUS G51J i bardzo ciężko się z nim współpracuje np. w przypadku dużej pracy w ArchiCadzie lub Artlantisie (duże zużycie procesora chyba przede wszystkim), więc muszę kupić coś nowego.

Budżet na samą jednostkę to około 3000, może trochę więcej. Sama nie jestem w stanie ogarnąć wszystkich części, więc proszę Was o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sama skrzynka, to i7 2600 oraz ATI Fire Pro V4800 i dużo Ramu (co najmniej 8gb, wystarczy 1333MHz). Z tego powinno się ułożyć ok 2000zł. Pozostałą kasę jakoś trzeba rozłożyć na płytę główną, zasilacz, dysk twardy, DVD i obudowę. Chyba o niczym nie zapomniałem. :)

Te 3 pierwsze komponenty są kluczowe - mocny procesor, karta do projektowania (CAD ją obsługuje, sporo wspomoże procesor) i dużo ramu. Jak będziesz podkręcać procesor, do można dopłacić kilkadziesiąt złotych do i7 2600K (który ma odblokowany mnożnik).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi