yuucOm Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2011 (edytowane) Czy jest możliwość założenia działalności gospodarczej tylko przez internet ? Zakładał ktoś z Was w ogolę taką działalność (nie tylko przez neta ale i w urzędzie) ? A jest chociaż ktoś taki z Was który pracuje na zasadzie współpracy z daną firmą ale jak działalność gospodarcza ? Edytowane 2 Grudnia 2011 przez yuucOm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2011 (edytowane) że chcesz założyć działalność przez internet ? niewykonalne :lol: http://www.eioba.pl/a/w2/jak-zalozyc-wlasna-firme-krok-po-kroku Edytowane 2 Grudnia 2011 przez slavOK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2011 Niezupełnie chce ;d. Będę musiał bo tylko tak mogę współpracować z inna firmą ;). To co dałeś to art sprzed 5 lat. Dziś jest trochę lepiej ale i tak nie jest idealnie. Z tego co wiem jak ktoś posiada cyfrowy odpis to może rzeczywiście założyć firmę przez neta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grow Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2011 wystarczy tzw. profil zaufany jedna wizyta w urzędzie skarbowym, reszta opisana np tu: Jak wypełnić formularz CEIDG? 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2011 Dzięki za info ;). Tak jak sądziłem i tak jest wymagana wizyta w urzędzie skarbowym. A ja w tym tyg nie mogłem i tak wiec luz ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2011 (edytowane) Niedawno zakładałem- nie przez neta- klasycznie dreptając. Kilka luźnych uwag: Niby urząd miasta (miejsce rejestracji) zgłasza Twoją firmę do zusu i skarbówki (słynne "jedno okienko") ale i tak pani kazała/poleciła/poradziła mi zrobić to osobiście. Jeśli masz prywatne konto bankowe nie musisz zakładać firmowego- nie ma już takiego wymogu. Opłaty zus i us dokonujesz właśnie z niego. Nawet nie musisz tego zgłaszać w w/w urzędach jeśli nie będziesz miał zwrotów vatu (US). BAAA- w ogóle nie musisz mieć konta- opłaty możesz robić np na poczcie czy w przypadkowym banku - to info to raczej ciekawostka bo w erze darmowych kont indywidualnych opłaty za przelew nie mają racji bytu. Nie jest już wymagana pieczęć firmowa- na deklaracji vat wystarczy czytelny podpis. Co z księgowością? Sam czy zlecasz na zewnątrz? Edytowane 4 Grudnia 2011 przez pc_max 5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2011 Sam nie dam rady pewnie ;p. Zlecę to komuś. Dzięki za info. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziobak Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2011 że chcesz założyć działalność przez internet ? niewykonalne :lol: Masz z tym jakieś doświadczenia, czy piszesz bo tak słyszałeś? :-| Ja jak na razie jestem zadowolony z rejestracji przez ceidg.gov.pl. Wszystko przeszło gładko i bez problemów w ciągu 1,5 dnia. Będę jeszcze musiał odwiedzić US (w sprawie VATu) i ZUS. Także, jeśli ktoś chce założyć prostą, nieskomplikowaną działalność jednoosobową, zrobienie tego przez internet zminimalizuje liczbę wizyt w urzędach do 1-2. Jeśli chodzi o księgowość - prowadzenie tego samemu faktycznie wydaje się trudne. Ale niekoniecznie trzeba zlecać wszystko. Jest kilka serwisów internetowych (nie będę robił reklamy), które za opłatą oferują aplikacje (przez www) do obsługi małych firm. Na pewno jest to tańsze od wynajmowania księgowej. A aplikacje te mają zazwyczaj dobry support, są aktualizowane na bieżąco i nasza aktywność ogranicza się zazwyczaj do wprowadzania przychodów i rozchodów. Reszta jest wyliczana automatycznie, dostajemy przypomnienia o koniecznych opłatach składek, gotowe wypełnione druki itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2011 (edytowane) Masz z tym jakieś doświadczenia, czy piszesz bo tak słyszałeś? :-| Będę jeszcze musiał odwiedzić US (w sprawie VATu) i ZUS. Widzisz tak się składa, że ojciec jest doradcą podatkowym i takich ludzi co zakładają działalność, którym w tym pomagamy przewija się tutaj kilku na miesiąc. No i co założyłeś przez internet ? musiałeś odwiedzić ZUS i US jeżeli to jest dla Ciebie zakładanie działalności przez internet to cóż, chyba nie rozumiesz tej idei... co więcej w jednym rejonie polski większość da się załatwić bez wychodzenia z domu w innym rejonie trzeba wszędzie się stawić osobiście bo pani w okienku jest na bakier z komputerem albo się jej nie chce. Edytowane 19 Grudnia 2011 przez slavOK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 No coś w tym jest. Teraz to widze. Bo i tak musze do ZUS i US zapieprzać jeszcze raz. Problem w tym ze ja cały czas pracuje/współpracuje ;d.Jest trochę chodzenia jednak. Dziwi mnie, że nawet w prostej jednoosobowej działalności są takie utrudnienia (sp zoo to co innego) ale da się to załatwić 2-3 dni ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gordon Lameman Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2012 No coś w tym jest. Teraz to widze. Bo i tak musze do ZUS i US zapieprzać jeszcze raz. Problem w tym ze ja cały czas pracuje/współpracuje ;d.Jest trochę chodzenia jednak. Dziwi mnie, że nawet w prostej jednoosobowej działalności są takie utrudnienia (sp zoo to co innego) ale da się to załatwić 2-3 dni ;). Od niedawna spółkę z o.o. można także założyć przez Internet. Ale w dalszym do ZUS i US trzeba wybrać się osobiście. Spokojnie, zmiany nadejdą. Potrzeba na to czasu i kasy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...