Gość NuCore Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2011 Witam. Czy jest na forum ktoś z Poznania, kto mógłby na kilka minut pożyczyć jakikolwiek CPU na s1155, byle nie Celeron G530. Wczoraj świeżo kupiona płyta główna Gigabyte H61M-DS2 odmówiła posłuszeństwa. jedynym jeszcze pomysłem, który ma szanse pomóc, to zmiana procesora, tak by BIOS wykrył zmianę sprzętu. Objawy: - ciągłe resetowanie się komputera (hdd i dvd+/-rw odłączone) - czas od resetu do resetu to ok 20 sekund - nie da się tym samym wejść do BIOS, ani załadować programu Qflash, by wgrać nowy BIOS - wciskając Tab znika grafika z obrazkiem GB i pojawia się standardowy ekran bootowania (czarny) - wciskając Del lub End komputer reaguje pojawieniem się komunikatu, ze wchodzi do Bios lub odpowiednio ładuje Qflash, po czym po ok 1-2 sekund następuje reset Wykonane czynności: - resetowany BIOS zworką - resetowany bios przez wyjęcie baterii na całą noc (na 7h) i odłączenie zasilania, przy odłączonych wtyczkach ATX 24 i 4 pin - kilkukrotne wciskanie resetu podczas bootowania - odłączanie zasilania podczas bootowania - podmiana pamięci Corsair Vengeance Black 1600 CL9 na Kingston 1333 CL9 (te niskie bez radiatora) - zmiana umieszczenia pamięci RAM ze slotu 1 na slot 2 - sytuacji nie zmienia obsadzenie obu kości RAM - brak poprawy podczas uruchamiania komputera na integrze Intela HD2000 (mam GTX 460) Zasilacz to 2miesięczny Corsair HX650W. Jeśli ktoś posiada procesor na s1155 i mógłby go użyczyć w celu zmuszenia płyty do wgrania ustawień defaultowych, po wykryciu zmian w sprzęcie, będę wdzięczny co poskutkuje, wspólnym obaleniem np.: Krupniku (nie chodzi o zupę) lub spotkanie z panem Soplicą;) Na terenie Poznania lub bezpośrednich okolic oczywiście mogę podjechać ze swoim kompem, by przełożyć na chwilę CPU. Oczywiście komputer użyczającego CPU poskładam do stanu wcześniejszego, więc nie ma obaw, że porozkręcam i zostawię komuś komputer. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2011 A cooler jest dobrze założony? Nie wypiął się jakiś pin? Sam baleron jest obsługiwany od pierwszego biosu jak tako. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość NuCore Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2011 A cooler jest dobrze założony? Nie wypiął się jakiś pin? Sam baleron jest obsługiwany od pierwszego biosu jak tako. Zapomniałem dodać, że procek był wyjmowany i ponownie montowany. Żaden pin z socketu nie był pokrzywiony, dlatego jedynym już chyba wyjściem z sytuacji jest podmiana na chwile procesora na inny. Wszystkie wentyle sie kręcą, na początku pierwsze uruchomienie jest krótsze, typowe dla sytuacji, gdy zmienimy coś w Biosie i komputer testuje ustawienia. Później jest dłuższe uruchomienie i notoryczne resety co chwilę, tak ze nie da się wejść do Biosu czy załadować Qflash, nie mówiąc o czymś więcej. Pojawia się w najlepszym wypadku taki komunikat, po czym następuje reset. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2011 Miałem na myśli pushpin intel Wentylator masz podłączony pod gniazdo cpu_fan? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość NuCore Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2011 Wszystkie push piny są zamontowane ok. Wentylator podłączony jest pod cpu-fan. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenti Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2011 Sprawdź jeszcze zasilacz miałem coś podobnego i wypadło na zasilacz(Dokładnie to był Uszkodzony sterownika PWM, dużej przetwornicy.) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość NuCore Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2011 Na innym zasilaczu jest niestety to samo. Trzeba będzie płytę posłać na serwis. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...