Skocz do zawartości
MrSheibuss

2 kości 2 różnych producentów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam mały problem a właściwie zapytanie, kupiłem B3 do pogrania w sieci, ale mam tylko 2Gb Ramu 1066 (A-Data EE 2x1Gb), problem w tym że ta gra jak zapewne wie większość na forum potrzebuje co najmniej 4Gb. Mam stare kostki Kingstona 2x1Gb 667, podpiąłem je więc w nadziei że jakoś będą współpracować z A-Data ale system nie ma ochoty nawet wstać. Moje pytanie: czy da się w ogóle zrobić taki myk żeby te kości współgrały? Słyszałem że tak ale skoro nie idzie u mnie to chcę wiedzieć co powiedzą mądrzejsi ode mnie na ten temat. Dzięki z góry za odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawiasz pamięci na 667MHz, Command rate 2T, zapisujesz ustawienia biosu, wyłączasz komputer, wkładasz Kingstony i powinno śmigać.

Masz podkręcony procesor? Jak tak, trzeba dać go na def. i zacząć oc od nowa. Jeśli kingstony są na elpidach to może zrobią nawet ponad 800MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy takiej rozbieżności szukasz "zgodnych taktowań". Znajomemu udało się pogodzić niskobudżetowy moduł Kingstona 1GB 667 z HyperX 1066 tegoż samego producenta przy 800 MHz i timingach zbliżonych do domyślnych pierwszej kostki, oraz ok. 2v.

Jeszcze niedawno miałem ciekawą sytuację - totalnie losowe Nanye 800 (2x2GB) i 2x2GB Goodram 800 (Micron D9) - spokojnie razem działały na ~950 MHz bez zwiększania ilości papu; timingi by SPD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi