Skocz do zawartości
Cykor

Zestaw 2500k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Planuje zakup płyty/procka/ramu i zasilacza. Ze starych części zostanie mi jedynie grafika 9800GT, dyski, buda Xigmatek Utgard itp. Który zestaw byłby bardziej opłacalny do kupna:

Zestaw 1. Wszystkie części używane:

Proc: i7-2600K

Płyta: Asus P8P67 PRO B3

Zasilacz: Chieftec CFT-650-14CS (modularny)

Ram: ADATA GAMING 2x2GB, 2000MHz DDR3

Cena: 1600zł

Drugi zestaw składa się z części nowych (ram.net.pl):

Proc: i7-2500K

Płyta: Asrock P67 Pro3 B3

Zasilacz: XFX Core 550W

Ram: Goodram 4GB PC1333 CL9 lub Goodram 4GB PC1333 CL9 Dual 2x2GB

Cena: około 1600

1 zestaw wydaję się być bardziej opłacalny do kupna, jednak nigdy nie miałem styczności z modularnymi zasilaczami chiefteca. Nie będzie z nim w przyszłości problemów po wymianię grafiki i OC? Komputer będzie wykorzystywany głównie do grania, gram w rozdzielczościach 1024x768 do 1440x900 (LG 19") więc z obecnę kartą raczej wszystko będzie śmiagało na wysokich detalach, w przyszłości planuje jej wymianę :)

Edytowane przez Cykor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak do gier to zestaw nr. 2 .

I5 2500K lepiej się nadaje do gier , I7 2600K nie dość że sporo droższy to przez HT gry czasami mają problemy .

Ram to kompletne nie porozumienie , na tej platformie w ogóle nie wykorzystasz pamięci z takim taktowaniem ani do OC nieprzydatne .

Nie wiem jak z jakością Chiefteca ale XFX to bardzo dobry zasilacz robiony przez Seasonic .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reyden cena jest taka sama gdyż zestaw z 2600k składa się z używanych części, być może uda mi się wynegecjować nawet niższą cenę niż za ten zestaw z 2500k :) najtańszy zestaw 2 jaki udało mi się złożyć kosztował około 1550zł na ram.net.pl, jeszcze kilka dni temu na net-s był tańszy, ale po ostatnich zawirowaniach z cenami zakup tam przestał się opłacać, gdzie mogę poczytać, o 2600k, grach i ht czytałem wiele opinii :) niestety nigdzie nie mogę znaleźć zestawów z używanymi 2500k ;/

Edytowane przez Cykor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie rozważam jeszcze zakup 3 zestawu :)

Płytas: Asrock P67 Extreme4

Ram: Patriot Sector 5 Viper2 2x2GB

Procesor: 2500K+ zamiast boxowego chłodzenia Freezer Pro 7 Rev1

Cena: około 1250zł

Z tym , że musiałbym dołożyć do zasilacza xfx'a 550W około 250zł, ewentualnie licytować Chieftec CFT-650-14CS bo stary modecom premium chyba 500W raczej tego nie pociągnie :) Który z tych 2 zasilaczy były lepszy? Inne propozycje też mile widziane :)

Zastanawiam się czy ten zestaw nie był by najbardziej korzystny pod względem cena/wydajność.

Edytowane przez Cykor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Zamiast Asrocka P67 Extreme4 gen3, wybierz Asrocka Z68 Extreme3 Gen3. Zaoszczędzisz około 100zł, a płyty są w sumie identyczne (obydwie obsługują PCIe 3.0 dla "Ivy Bridge" a także mają inne tożsame "ficzery"), dodatkowo ta na Z68 ma nieco lepszą sekcję zasilania procesora.

2. Po prostu kup 2x2GB 1333MHz CL9 Good Ram. Zaoszczędzisz ok 70zł w porównaniu z wytypowanymi Patriotami. Kombinowania moc, zysk w sensie wydajności niezauważalny.

3. Jeśli chodzi o zasilacz, nie wiadomo do jakiej kwoty dojdzie licytacja Chiefteca ale nie sądzę, że mniej niż 300zł (ceny nowych zaczynają się od 350zł). Podczas, gdy tak naprawdę do Twojego zestawu wystarczy markowa pięćsetka. Przykład: Modularny Thermaltake 200zł. Tak czy inaczej, przy okrojonym budżecie szukaj z głową i nie przepłacaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym nie brał duala 2x2gb tylko w jednej kosci 4gb i za miesiąc dokupić jesli budzet to problem....

niby te 4gb wystarcza ele w bf3 przy przechodzeniu do pulpitu i z powrotem do giery miałem sciny, dropy wps, tera tego nie ma...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wasp/Gregu tego 1 i 3 zestawu nie mogę zmienić gdyż są to części używane :) nowych w takiej cenie nie znajdę :) co do ramu oczywiście wiem to co mówisz, dodatkowo te patrioty są wysokie, ale niestety nie mogę zmienić tych zestawów :(

W jednym ze sklepów podobny zestaw kosztuje 1308,11zł (Asrock P67 PRO3 Intel P67, Goodram 4GB PC1333 CL9, i5 2500K), taniej nie znalazłem :) w zestawie 3 mam jednak za taką samą cenę lepszą płytę, co prawda używaną, ale na gwarancji :)

Edytowane przez Cykor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)Cena: około 1250zł

Z tym , że musiałbym dołożyć do zasilacza xfx'a 550W około 250zł(...).

Skoro i tak wyniesie Cię to ok.1500zł, to czy nie lepiej jednak kupić nowe podzespoły i dopłacić tę stówkę (a'la zestaw nr2) niż pchać się w używki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyboru już dokonałem :) teraz mam pytanie czy zestaw 3 (Asrock P67 Extreme4 + CPU i5 2500K + 4GB RAM) z kartą palita 9800gt 512MB+1 Hdd Sata zostanie "uciągnięty" przez modecoma premium 500W? (oczywiście byłoby to rozwiązanie przejściowe). Obecny właściciel wykorzystywał komputer do montażu filmów przy wykorzystaniu CUDA Gf 460 SE, pracował z zasilaczem Modecoma Feel 2 500w :)

Edytowane przez Cykor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi