Skocz do zawartości
s1ntex

Zestaw komputerowy - 3500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

nadszedł czas, aby w końcu kupić nowy komputer.

Od dwóch miesięcy miałem zamiar kupić komputer pod hackintosh'a, ale parę dni temu odwidziało mi się, stwierdziłem, że win7 równie dobrze spełni swoje zadanie, a nie będę musiał się bawić w dwa systemy (bo windows'a i tak bym miał - do gier)

Do czego służyć będzie mój komputer? W tytule wątku, napisane jest, że do obróbki video i jest to prawda, jednak muszę dodać, że nie na teraz. Tzn. jestem na etapie kupowania sprzętu, obiektywów, więc prawdziwa zabawa w tym segmencie zacznie się pewnie na wiosnę (ale wciąż to będzie amatorka, choć prędzej czy później przejdzie to na poziom wyżej)

Z pomocą innego forum złożyłem sobie taki sprzęt pod hackintosh'a:

MSI Z68MA-ED55 (B3)

Intel Core i5 2500K 3.3 GHz BOX

MSI Radeon 6850 Cyclone OC 1GB DDR5 PCI-E BOX

SilentiumPC Gladius 800 Pure Black

Kingston HyperX DDR3 2x4048MB 1600MHz CL9 Heat Spreader BOX

Corsair CX600V2 600W

Samsung SpinPoint F3 500GB

LG GH22NS50RBBB czarny OEM

Od razu zacznę o dyskach. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że najlepiej kupić SSDka pod system i ze 3x1TB na surówkę, render i backup, ale biorąc pod uwagę ceny dysków i fakt, że nie potrzebuję obróbki video na teraz - spokojnie mogę zadowolić się zwykłą 500tką, a jak ceny zejdą pomyśleć o kolejnych dyskach.

Ciekawi mnie, czy biorąc pod uwagę elastyczność tworzenia zestawu pod windows, można coś tu zmienić, aby było bardziej efektywnie.

Czy zostać przy podkręconym i5 i dokupić chłodzenie czy może skusić się na i7?

Czy kartę zmienić na jakiegoś geforce'a z obsługą CUDA?

Czy można zaoszczędzić troszkę na płycie głównej, czy kupić raz a dobrze?

Nie ukrywam, chciałbym, aby komputer potrzymał ze 2, 3 lata, a dokupiłbym tylko ramu i dyski w przyszłości.

Na karcie graf. nie chcę oszczędzać, bo to nie jest tak, że zarabiam filmowaniem na chleb, w gry również bym pograł.

Z góry serdeczne dzięki za porady,

pozdrawiam!

Edytowane przez s1ntex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy zostać przy podkręconym i5 i dokupić chłodzenie czy może skusić się na i7?

Zależy czy wykorzystasz HT, które ma i7. Jeśli nie, to zdecydowanie lepszym wyjściem będzie kupno i5-2500k i chłodzenia.

Czy kartę zmienić na jakiegoś geforce'a z obsługą CUDA?

Ponownie, zależy, czy wykorzystasz CUDA. Jeśli nie, to lepszym wyjściem będzie obecny HD6850.

Czy można zaoszczędzić troszkę na płycie głównej, czy kupić raz a dobrze?

Można zaoszczędzić (dokładniej mówiąc zainteresować się AsRockiem P67 PRO3 B3 w pełnym formacie ATX). Taka płyta będzie w zupełności wystarczająca, także do dużego OC procesora. Pamiętaj tylko, że na tym AsRocku nie zrobisz SLI / Crossifre.

Swoją drogą, jesteś pewien, że wykorzystasz 16GB RAM? Nawet jeśli tak, to lepiej będzie kupić jakieś 2 zestawy GoodRamów 2x4GB 1333MHz CL9, powinno wyjść taniej niż zestaw 4x4GB, a mniejsze taktowanie pamięci nie powinno przełożyć się na mniejszą wydajność.

Zasilacz zmień na XFX Core 550W, Corsair CX600 jest nieopłacalny, poza tym ma słabą linię +12 V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej, po kolejnych dwóch godzinach spłodziłem taki zestaw:

Asus P8Z68-V

MSI Radeon 6850 Cyclone OC 1GB DDR5 PCI-E BOX

Intel Core i5 2500K 3.3 GHz BOX

Zalman CNPS10X PERFORMA

XFX Core 550W 80+ SLI PSU

SilentiumPC Gladius 800 Pure Black

LG GH22NS50RBBB czarny OEM

Kingston DDR3 8GB PC1600 2x4GB CL9 HyperX

+ dysk

Co wy na to?

Co do pytania o RAM - After Effects jest RAMożerny jak cholera, więc o wykorzystanie się nie martwię : )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej, złożyłem w końcu kompa po tygodniu czytania, sprawdzania, analizowania czego tylko się da.

http://www.morele.net/inventory/info/V7RzvB/

Zestaw trochę do gier, trochę bardziej do obróbki filmów.

Proszę o opinie.

Mam go połączyć go kablem HDMI - DVI z kartą graficzną czy HDMI - HDMI z płytą główną? Czy obojętne?

Czy w tej obudowie wszystko się zmieści?

Edytowane przez s1ntex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde 2 albo 3 dni temu ta płyta kosztowała 430

lepszym wyborem będzie asrock p67 pro3 381zl w morele

a co do dysku to na twoim miejscu brał bym ssd

edit

pomyliłem wersje pro z extreme

Edytowane przez talibanek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako płytę główną lepiej jednak będzie wziąć AsRocka P67 PRO3 B3, ewentualnie AsRocka Z68 Extreme3 Gen3. Chipset Z68 w zasadzie i tak nie wnosi nic ciekawego względem P67 (nie licząc obsługi zintegrowanej grafiki).

Wnosi quicksync z integry nawet podczas pracy na dedykowanej grafice, narazie moze i nie ma rewalacji ale wsparcie ze strony oprogramowania bedzie sie raczej rozszerzac. Jednoczesnie tansze plyty na z68 maja okrojone sekcje zasilania 4+2, niby ludzie robili na takich plytach 4,8-5,0 ghz, ale... z drugiej strony slabym oc i problemami z uzyskaniem stabilnosci nikt sie nie chwali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego lepiej wziąć płytę z dobrą sekcją zasilania, jak chociażby tego AsRocka Z68 Extreme3 Gen3.

yhm... 8+4 na cyfrowej sekcji. Jednak watpliwosci co do tego jakiej sekcji zasilania potrzebuje sb sa jak najbardziej uzasadnione.

Mamy mnostwo doniesien o Phenomach X6@4+ ghz na plytach 4+1, ale to sa "review" czyli ktos caly czas monitoruje sprzet, albo doniesienia uzytkownikow typu, udalol sie podkrecic i na razie dziala. W warunkach domowych na PII X6@4+ghz z sekcji zasilania 4+1 idzie po jakims czasie bialy gesty dymek. Jak jest na SB? Ja tego nie mam ochoty sprawdzac, jednak wielu osobom na forach dziala podobno pieknie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...