Skocz do zawartości
rafluk75

Mam 4GB i muszę rozszerzyć.

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w sygnaturce posiadam obecnie 4GB (2x2GB) RAM'u, ale postanowiłem dokupić więcej, bo wyraźnie brakuje pamięci przy dużych projektach HD w PinnacleStudio i SonyVegas. Jako, że ceny pamięci w ostatnim czasie zwariowały w pozytywnym tego słowa znaczeniu postanowiłem zrobić sobie gwiazdkowy prezent.

Zastanawiam się tylko ile i jakie pamięci dokupić do tych co posiadam. Włożone mam A-Daty XPG 2000X ustawione na 1600MHz 9-9-9-24.

I teraz co polecacie?

- dokupić np. A-Data DDR3 8GB(2x4GB) 1600MHz Gaming Series CL9 w cenie ok. 160zł i miałbym razem 12GB, albo

- iść całkiem po bandzie, sprzedać te co posiadam i kupić dwa zestawy w/w pamięci i mieć 16GB

Niekoniecznie muszą być A-Daty, sugerowałem się tymi co posiadam, mogą być np. GoodRamy czy Kingstony HyperXBlue, które są w porównywalnych cenach.

Jakieś sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- iść całkiem po bandzie, sprzedać te co posiadam i kupić dwa zestawy w/w pamięci i mieć 16GB

Linki poglądowe

2x KHX1600C9D3X2K2/8GX • ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wrocław

2x GY1600D364L9/8GDC • ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wrocław

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również skłaniam się raczej do drugiego rozwiązania żeby kupić 2 zestawy po 2x4GB. Biorę pod uwagę podane przez Ciebie te GoodRam'y Play.

Może oprócz nich i Kingstonów dołożę:

2x A-DATA AX3U1600GC4G9-2G

i z tych trzech propozycji coś wybiorę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sie podepne;) rozwazam pamieci w watku w dziale co kupic ale tutaj kolega akurat opisuje moje ramki wiec podpytam. Ja sie nie znam za bardzo na kreceniu, chcialem podbic swoj ram do 8gb i opcja jedna jest wlasnie sprzedanie takich pamieci jak ma kolega i kupienie czegos na 1600, a opcja druga jest odkupienie tych ramow od kolegi na przyklad:> i wtedy mialbym 4x2gb@2000mhz. Co lepiej by bylo zrobic - 2x4 gb 1600 czy 4x2 gb ale 2000? W czym w ogole bedzie wyczuwalna roznica i kiedy przy takiej samej ilosci pamieci ale o innym taktowaniu?

Edytowane przez LegiaWarszawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taktowanie może w SuperPI, lub Evereście odczujesz ;) Przy 2000mhz może takie operacje jak pakowanie 7-zipem minimalnie szybciej pójdzie, bo pracuje intensywnie w ramie, ale nie wiem, bo takich szybkich pamięci nie miałem do porównania.

Btw, podepnę sie pod temat bo mam taką samą potrzebę zwiększenia ilości ramu. Początkowo tylko brałem pod uwagę sprzedaż obecnych OCZ 2x2GB, i kupno 2x4GB jakichś fajnych, jednak po obejrzeniu zakończonych aukcji mojego modelu widzę nieraz śmiesznie niskie ceny na poziomie nowych zwykłych Goodramów 1333mhz CL9 a nawet niższe, a moje to nie byle jakie CL7. Więc już zwątpiłem czy się opłaca je sprzedawać, bo za tyle nie oddam.

Tutaj bym chciał się okazać dobrym strategiem, jednak nie za bardzo mi to idzie. Mam trzy możliwości:

1. Kupić 2x4GB (mam na oku tanie Kingston HyperX Blue) a te próbować sprzedać mimo wszystko za w miare satysfakcjonującą cenę.

2. Kupić 2x4GB j.w. ale te co mam włożyć do szafy (lub mieć 12GB w kompie mimo, że aż tyle nie potrzebuje) i czekać na sprzedaż aż ram podrożeje, lub będe miał jakiś kryzys finansowy :P (tutaj warto byłoby się orientować na podstawie DDR1 i DDR2 kiedy pamięci zaczynają drożeć, jednak może to nastąpić nie prędko i i tak wcześniej sprzedam),

3. Zostawić je i po prostu dokupić takie same lub podobne i mieć 4x2GB (Tutaj jestem trochę sceptyczny, bo nigdy nie miałem 4 kostek, jakoś mi się to nie podoba. Poza tym kostki po 4GB w przyszłości pewnie będzie łatwiej sprzedać niż 4x2GB).

Generalnie którą opcję byście mi polecili, nie ukrywam, że chciałbym jak najmniej wydać / dołożyć kasy. No i wiem, że to trochę błahe, jednak jak wiadomo, dla siebie sie inaczej kupuje sprzęt niż dla kogoś ;)

Pzdr.

Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DejwiT11, kup 2x4GB i zostaw wszystko w kompie.

Z doświadczenia wiem, że dla 4 kości trzeba zmienić tylko Command rate na 2T (i to pewnie nie na wszystkich płytach).

Sam widzisz, że kości o większej pojemności lepiej się sprzedają na rynku wtórnym niż mniejsze. Za 70zł można kupić 1x4GB, trzeba więc upaść na głowę aby za 2x2GB dać 140zł.

Za używane 2x2GB można dać ok 50zł. Sprzedawać się więc nie opłaci. To nie czasy ddr czy ddr2 gdzie lepsze pamięci = lepsze oc procesora.

Sam mam w kolekcji fajne 2x512MB ddr, nikt nie chciał kupić ;) leżą sobie.

DDR3 będzie jeszcze długo żywe, można wykorzystać budując htpc, kompa biurowego, karmnik na ptaków :rolleyes:

Kup pamięci bez radiatorów, 4 gnaty z blachami ograniczają ruch powietrza między pamięciami i dają gorszy efekt, możesz też przełożyć blachy z ocz ;)

Edytowane przez Klaus
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź ;)

Wiesz, zdaję sobie sprawę, że sporo wołałem jak chciałem sprzedać, jednak sugerowałem się innymi aukcjami, gdzie widziałem kości 2x2GB z CL7 za 150 albo i 200zł.

Więc mówisz, że najlepiej kupić zwykłe Goodramy? Można w nich liczyć na jakieś zbicie timingów? Jak zareagują na napięcie rzędu 1,65v? Trochę obecne sie przy nich pomarnują, no ale w sumie nie chodzi już o to. Są jakieś gorsze, lipne serie których się wystrzegać? (jednostronne czy Bóg wie co jeszcze).

Zaznaczam, że 12GB nie jest mi wcale potrzebne, nie robie nic profesjonalnego na kompie, po prostu nieraz przy bardziej ramo-żrących grach mi wywala, ze brakuje pamięci w systemie :) lub przy pakowaniu 7-zipem z większym rozmiarem słownika jest mało ramu.

Z drugiej strony pamięci nigdy nie za wiele, może bym Ramdiska dużego sobie machnął :D

Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz zjechać z timingami, weźGoodramy 1600MHz czy http://techplanet.pl/produkty/pamieci-ram/a-data-ddr3-8gb2x4gb-1600mhz-gaming-series-cl9,18193.html http://techplanet.pl/produkty/pamieci-ram/kingston-ddr3-8gb-2x4gb-1600mhz-hyperx-cl9,23430.html

Jest jeszcze cała masa pamięci ddr3 w dobrej cenie.

Na zbicie timingów teoretycznie bardziej podatne będą pamięci 1600MHz oraz pamięci o napięciu 1,5V. Jak dasz im 1,65V to nic m się nie stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, tylko wtedy brać bez radiatorów ten komplet jak w czwórkę mają pracować? To jedynie zwykłe goodramy. Ściąganie ich nie bardzo mi się widzi, wole nie naruszać nic, by w razie gwary nie było problemu ;) Chociaż te HyperX mi sie podobają ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz brać z radiatorami, najwyżej jak będzie gorąco to zostawisz tylko 2x4GB. Trudno powiedzieć jak będzie z temp. Zależy do napięcia, cyrkulacji w obudowie itd. Chciałem tylko zasygnalizować, że gdy radiatory pamięci niemal się stykają, chłodzenie jest gorsze niż kości bez radiatorów.

Dlatego właśnie polecam 2x4GB, raz że cena, w okolicach 150zł jest w czym wybierać, dwa - w razie co, można zostawić tylko dwie kości.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi