RepsOn Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2011 Witam, mały problem mnie zastał podczas dzisiejszej zabawy z nowym sprzętem. O ile procka poprzez wbijanie mnożnika dla TurboMode jestem w stanie jak narazie i na szybko wykręcić stabilnie na 4,6Ghz (100 x 46) przy ustawionym Vcore 1.25 To pamięci za chiny nie chcą w ogóle słyszeć o dotykaniu BCLK/PCIE Frequency (nie ruszają już od wartości 104 na bclk) próbowałem nie ruszając szyny wbić je na 1866MHz ale też zakończyło sie to czarnym ekranem. Mam wrażenie że po prostu o czymś zapomniałem, czegoś nie ustawiłem/przestawiłem stąd te problemy. Uprzedzając pytania podam napięcia i opcje które ruszalem Vcore - 1.25V VCCIO - 1.1V VDRAM - 1.65 Ramy na timingach 8-8-8-24-1t lub 9-9-9-24-1t (i tak i tak nie chcą się słuchać) Internal PLL Overvoltage - enabled Spread Spectrum - Disabled Loadline Calibration - UltraHigh - 75% Pomocy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 6 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2011 W dniu 5.12.2011 o 23:14, RepsOn napisał(a): Mam wrażenie że po prostu o czymś zapomniałem Tak. Zapomniałeś poczytać mądrych rzeczy o bclk. Core i5/i7 - Sandy Bridge (LGA 1155) - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne - strona 102 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 6 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2011 Najważniejsza że te procki kręcisz mnożnikiem a nie magistralą , jej nie ruszasz bo możesz uszkodzić procka i inne elementy ( początki Socket A się kłaniają - tu jest podobnie , tylko z innych powodów ) . Na SB pamięci nawet nie ruszasz , te OCZ to wyrzucenie kasy w błoto . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 6 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2011 Nudne te dzisiejsze OC w takim razie ;) , dzięki wielkie za podpowiedź. Nie wpadłbym raczej na to że to może być wina bclk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...