Skocz do zawartości
Bezan

WC i modernizacja e7200 na i5 2500K

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na styczeń 2012 planuję wymianę podzespołów bazowych (procesor, płyta, RAM, grafika) swojego blaszaka.

Jako, że nie do końca jestem na czasie ze sprzętem proszę o wszelkie sugestie.

Moje wstępne ustalenia:

CPU: i5 2500K

MOBO: cokolwiek na co można kupić blok "full cover" do WC - płyta do 1000zł

RAM: CORSAIR VENGEANCE 16GB 4x4GB 1600MHz CL9 1,5V - cena do zaakceptowania jak na tyle RAM-u

GRAFIKA: GTX480 / GTX 560 + "full cover" do WC - karta do 800-1000zł

Największy problem mam z MOBO. Nie wiem która będzie dobra pod OC, w miarę przyszłościowa (i7) i z możliwością dokupienia WC do niej.

Z góry dzięki za pomoc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do czego potrzebujesz / używasz kompa ?

Jak do gier to 16GB ramu to przesada , spokojnie wystarczy 4GB , co innego jak zajmujesz się grafiką 2D/3D czy programami CAD/CAM .

Wg. mnie WC jest średnio potrzebne do SB , te procki nie grzeją się aż tak .

CPU OK , za mobo spokojnie można dać połowę lub mniej tej kwoty np. bardzo dobry Asrock P67 Pro3 za ~ 380 zł .

RAM : te Corsairy są za drogie w stosunku do tego co oferują , wystarczą spokojnie nasze polskie Goodramy - zestaw 2x4 GB kosztuje ~ 150 zł .

VGA : GTX560 jest dużo słabsza niż GTX480 , to podkręcony GTX460 ; znowu GTX480 to grzejnik . W tej cenie można mieć HD6950 lub GTX560Ti , a jak zaoszczędzisz na MB i ramie to i na GTX570 / HD6970 starczy .

• Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez ściemniania, że komputer do grafiki czy CAD... mocniejszy potrzebny pod gry. Czasem używany jeszcze jako drugi komputer do pracy z Virtual PC i dużymi (ponad 10GB) bazami danych pod MS SQL Server.

Pamięć przyda się pod bazy.

Co do gier to jeszcze ważna sprawa, że natywnie monitor ma 1920x1200, więc sprzęt musi obsłużyć nowe tytuły w tej rozdzielczości - czekam głównie na Diablo 3 ;)

WC

Aktualnie CPU i GPU są zwodowane, więc szkoda by było nie użyć już gotowej konstrukcji. Na pewno na CPU będzie WC (chcę osiągnąć ~4,5GHz). Chętnie zwodowałbym też GPU. Jeśli mobo nie grzeją się bardzo przy OC to nie będę się upierał o jakieś bloki na nią.

Z grafiką raczej nie chcę przesadzać z kosztami także GTX560Ti powinna być OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg. mnie WC jest średnio potrzebne do SB , te procki nie grzeją się aż tak .

Jasne, a fakt, że przy napięciu 1,42 V Thermalright Ultra 120 eXtreme z wentylatorem na 1500 RPM ledwo sobie radzi (85-88 stopni w stressie) to zapewne wynika stąd, że cooler jest uszkodzony? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi