Skocz do zawartości
LegiaWarszawa

Zamiana sprzetu...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Mości Panów, posiadam taki oto sprzęt:

Wentylator: Scythe Mugen II Rev.B

Procesor: AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, BOX, AM3/

Płyta główna: Asus M4A89GTD PRO/USB3 /AMD 890GX/

Pamięć RAM: A-Data 4GB (2x2GB) 2000MHz CL9 Xtreme Series

Druga pamięć RAM: -

Dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3

Drugi dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3

Kieszeń HDD: -

Karta graficzna: Sapphire Radeon HD5850 Toxic 1GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/DP

Karta dźwiekowa: -

Głośniki: -

Napęd FDD: -

Nagrywarka DVD: -

Karta sieciowa: -

Tuner TV: -

Klawiatura: -

Mysz: -

Podkładka pod mysz: -

Obudowa: Cooler Master Dominator II 692 Advanced (bez zasilacza)

Zasilacz: Antec TruePower New 650W

moje watpliwosci i pytanie to przede wszystkim - czy juz w tej chwili jest sens modernizacji, lub ewentualnie czy czesciowo nie byloby sensu go "przerobic" na pozniej ze tak powiem.

Myslalem o 2 wersjach - albo zamianie plyty i procka na cos, co umozliwi wlozenie 2500k+ i tu pytanie co by to moglo byc i czy dzialaloby z ramem?

Albo druga wersja - narazie wymienic/dkupic sam ram, bo jest tani...

Co do obudowy - istnieje jakas tak fenomenalna i funkcjonalna jak moja?:> ale wieksza?

Grafiki chyba sie nie oplaca teraz sprzedawac tylko ja dojechac ? Stracilbym na niej polowe tego co dalem w chwili obecnej. (chodzi po 5-6 stow ja dalem 1050).

Zasilka zostaje mysle ze spokojnie dalaby rade nawet z mocniejszymi grafami, obudowe tez bym zostawil.

Czy ewentualnie zestaw oparty na 2500k+ za rok?

jak to widzicie - dzieki za opinie:)

Jaki ewentualnie ram dokupic, bo sprzedac i tak sie pewnie nie oplaca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym zestawie jeszcze rok pograsz bez problemu, nie widzę sensu modernizować, no chyba że dokupić RAM bo jak zauważyłeś jest aktualnie bardzo tani.

Zacznij myśleć o modernizacji jak naprawdę odczujesz brak mocy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie nie jest to najlepszy moment na modernizacje,nie zapowiada się na wypuszczenie gry która "pozamiata" .Jeżeli obecna konfiguracja w takich grach jak Battlefield 3,TES Skyrim,czy GTA IV cię zadowala to może warto poczekać właśnie wspomniany ~rok.

Co do ramu to jest to dobry pomysł,obecnie ddr3 jest tani jak barszcz i warto przejść śmiesznym kosztem z 2x2gb na 2x4,jeżeli się nie pomyliłeś to rozumiem iż masz ramy 2000mhz za które weźmiesz pokaźną sumkę,de facto prędkość pamięci ram nie ma żadnego znaczenia i tu spokojnie możesz przejść na pamięci 1333/1600mhz.

Myśląc o modernizacji nie wiem czemu nie wspomniałeś o dysku ssd,przyspieszenie systemu względem hdd jest absolutnie bezcenne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam w tej chwili kasy na same dyski, a te 2 500 samsunga mam w raidzie, do tego wd 1 tb i w samsungi +dwa 320 gb wiec miejsca mi nie brakuje, a jeszcze niedlugo wpadnie mi w rece jakas 500-tka pewnie.

Nie wiem po ile nawet dyski ssd sa nigdy sie tym nie interesowalem:)

To jaki RAM dokupic, tak 2x4gb bym chcial i nawet dodatkowo to, co jest. Ram chcialem taki kupic, zeby pozniej mozna go bylo wykorzystac. Nie wiem ile za taki ram mozna wziac ktory mam, on jest taktowany na 2000hz ale i tak trzeba go krecic;) a moja plyta tego nie obsluzy, poprostu wtedy byly takie ramy w cenie 1300 wiec wzialem te.

12gb ramu by w sumie buylo ok, ja virtualki chetnie postawie jakiegos vmware.

Edytowane przez LegiaWarszawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu nie chodzi o przestrzeń tylko o porażającą różnice w szybkości hdd a ssd,na twoim miejscu sprzedałbym te wszystkie dyski,wziął ssd i jeden hdd 5400rpm 1/2TB,ale to tylko moje zdanie :)

Ramki w 100% wystarczą te klik.

Edytowane przez Adrian_Culés

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm pomysle o ssd, ram rozumiem zadziala "razem" z tym co juz jest?

Kwestia tej szybkosci:

no jest te 20 sek szybciej (na innym filmie) jesli chodzi o ladowanie systemu, ale moj komp odpala sie w 1:15 to chyba nie jest najgorzej :)

Ewentualnie jaki SSD, tylko na system? Czyli pewnie 60gb budzetowo, tak zeby sie z ramem do 5-6 stow zmiescic, a reszte za rok, poltora? Dyskow nie oplaca mi sie sprzedawac, dwa kupilem od razu, trzeci dokupilem rok temu ale dopiero teraz zaczalem uzywac:> mam troche backupowych rzeczy ktore waza 500-600 gb, wiec miejsce jest potrzebne...

:) Edytowane przez LegiaWarszawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie to? http://techplanet.pl/produkty/dyski-twarde/ocz-ssd-vertex3-60gb-sata3-vtx3-25sat3-60g-25,23261.html

Wkradl sie blad w opisie, plyte w koncu wzialem 785td-v od asusa z karta u3s6 (tamta nie dzialala z dyskami na tym firmware przynajmniej dyskow) i tu pytanie o karte - czy na tym jest sens odpalac wlasnie takie ssdka, czy w ogole system da sie z tego bootowac, bo gdzies czytalem opinie, ze nie. (chodzi mi to glownie o predkosc interfejsu 3 a nie II.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie nie jest to najlepszy moment na modernizacje,nie zapowiada się na wypuszczenie gry która "pozamiata" .Jeżeli obecna konfiguracja w takich grach jak Battlefield 3,TES Skyrim,czy GTA IV cię zadowala to może warto poczekać właśnie wspomniany ~rok.

Moj zestaw plyta am3 ASRock 890gx pro3 + phenom 960 poszly na allegro za 870 zl (wysylka gratis), a asrock p67 pro3 + i5 2500k kosztowalyby 1270 zl... Ogolnie taka przesiadka nie jest specjalnie kosztowna, szczegolnie jesli ktos ma gwarancje na stare podzespoly. Roznice w wydajnosci w grach nie sa duze, ale w kilku tytulach sa wyraznie zauwazalne. Ponad to i5 daje mozliwosc zakupu w ciagu najblizszych 12-18 miesiecy dowolnej karty. Nie wiadomo jakie beda ceny za pol roku, za rok itd. Uzywanego phenoma mozna sprzedac drogo - bo ceny sa bardzo wysokie.

Czas Sapphira 5850 toxic jeszcze nie nadszedl - no chyba, ze ma byc wydajnie a koszty schodza na dalszy plan, ale wymiana procesora to doskonala okazja na podkrecenie tej karty, one sie wybornie kreca. Problemem staja sie temperatury w budzie - a podkrecony do 900+ mhz 5850 i phenom 4.0 ghz wykluczaja juz definitywnie mozliwosc cichego chlodzenia zestawu, no chyba ze "koszty nie graja roli".

Wydatek okolo 500-600 zl to moze i duzo, ale za rok kwota na nowa i5 ivy bridge + jednoczesny zakup grafiki moga byc nie do przelkniecia. To oczywiscie moj punkt widzenia, alternatywny.

Edytowane przez login206

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko, moj toxic to wersja 1gb, 2 jeszcze wtedy nie bylo. Co masz na mysli piszac ze jeszcze nie nadszedl jej czas?

Plyte miales ta z pierwszego posta, bledna, bo ja taka mialem kupic, ale z uwagi na czas iproblemy z dyskami wzialem starszy model, na czipsecie 785 = brak mozliwosci odpalenia na tym x6.

Nie sadze wiec ze za 870 pln moglbgym to sprzedac.

Co masz na mysli piszac ze i5 daje mozliwosc zakupu dowolnej karty, bo nie rozumiem?

Narazie stwierdzilem, ze ssd 128 wcenie od 750 pln nie wchodzi w gre, mysle ze za rok za te pieniadze spokojnie kupi sie 256, a nawet pewnie za jakies 500 pln. A na 256 juz mozna cos zainstalowac. NAWET gdyby moje przewidywania sie nie sprawdzily, to 128 nie bedzie mogla kosztowac wiecej niz 420-450 pln:) za chwile wchdza nowe 600tki, tak wiem ze po pare tysi, ale te pare tysi to bedzie 1800-2000 za rok... jest na to szansa. Tak czy siak chyba naraZie posiedze na raidzie dosc fajnych moich samsungow.

Ale ram bym zmienil. Ile wezme za ten moj... na alle widzialem ze chodzi TYLKO po ok 160 pln wydaje mi sie ze to to samo, musze sprawdzic jakims programem konkretny numerek moich pamieci. Tak czy siak jakis tam kingston hyper x 2x4gb@1600... bez krecenia a nawet z kreceniem kiedys chyba jednak nie bedzie duzo gorszy od obecnej ilosci4 gb... wiec za kwote 160-180 pln oplaca sie jednak takie kostki moim zdaniem wlasnie teraz wziac. Ja za swoj ram zaplacilem 350 pln... wiec nawet chyba go zostawie dokladajac tego kinka, ewentualnie odpowiednik adaty w cenie do 180pln i bede mial 12gb ramu... albo zmiane na 8gb za jakies 60 pln jak swoj sprzedam za kwote 120pln.

Co o tym sadzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam mam bardzo zbliżony zestaw komputerowy i wg mnie nie opłaca się go jeszcze zmieniać

Spokojnie utrzymuje grę Battlefield 3 na detalach high (z mniejszą ilością klatek może pójdzie i na ultra - nie sprawdzałem)

Procesor na Mugenie2 możesz spokojnie podkręcić do ~3,6-3,7GHz (jak da radę to i więcej) bez ekstremalnego podnoszenia napięcia. Dla lepszych efektów wymienić pastę termoprzewodzącą, bo pewnie już trochę lat ma.

RAM polecam sprzedać i kupić 2x4GB 1600MHz(CL9, a jak się uda to CL8. Za mniejsze nie ma co przepłacać. Przyrost wydajności jest większy niż dla SandyBridge, ale też bez przesady)

Kartę graficzną także wystarczy podkręcić. Nie wiem jakie chłodzenie jest na niej zamontowane, ale zawsze można je zmienić za jakieś ~100zł

Koniunktura w tej chwili nie jest zbyt korzystna. Jeśli nie musisz to nie warto pchać się w zakup elektroniki.

Na wszystko wydasz pewnie zł 200zł, a różnicę zauważysz - sam przechodziłem podobną modernizację i overclocking.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko, moj toxic to wersja 1gb, 2 jeszcze wtedy nie bylo. Co masz na mysli piszac ze jeszcze nie nadszedl jej czas?

Mam takiego samego, tez blisko 2 letniego i jedyny powod zeby go sprzedac to konczaca sie gwarancja. Nie nadszedl jego czas, bo nawet jesli kupisz 6970, bedziesz mial 30-40% wiecej wydajnosci za hmmm doplata 900 zl. Wszystko sprowadza sie do odpowiedniego ustawienia detali w danej grze. Na o6970 tez nie w kazdej grze bylbys w stanie ustawic maksymalne ustawienia chcac zachowac pelna plynnosc. Na tym co masz mozesz spokojnie grac w full hd. Gry sa pisane ciagle na karty z 1gb, bo ciagle tyle jest standardem, poszukaj testow - 2gb niewiele daja w grach. Jak narazie 2gb sa potrzebne do konfiguracji wielo monitorowych, rozdzielczosci 2560x1440, albo np. do gta4 lub crysisa 2 z pakietem tekstur o wysokiej rozdzielczosci. 1 gb ciagle jeszcze wystarcza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzieki serdeczne wszystkim za podpowiedzi. Zdecydowalem, ze na SSD jeszcze nie przyszedl czas, jesli juz mialbym go kupic nawet za te 700-800 pln to chcialbym, zeby przynajmniej te 256gb mial, takze z SSD wstrzymam sie z rok, jak sie uda, pozycze z pracy ;)

Plyte, procka i grafike zmienie na raz, przeznaczajac na to 1500-2000zl, za okres poltora-dwoch, jak nie bedzie sensu to wiecej lat. Takze mysle ze te 500- moze 700 pln zwroci mi sie z obecnej grafy, plyty i proca za te powiedzmy 20 miesiecy - w najgorszym wypadku oddam to komus potrzebujacemu z rodziny.

Ramy kupie teraz, 2x8 gb 1600 CL9 za i nawet pewnie zdecyduje sie na goodrama bez radiatorów, ewentualnie a-daty - pewnie lepiej beda pracowac z tymi co mam. A te z kolei bede sprzedawal jesli nie wcisne ich pod mugena, a jak ostatnio zagladalem, to nie wygladalo to dobrze...

Jeszcze raz dzieki za opinie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie jeszcze jedna sprawa, jakie byscie polecili chlodzenie lub chlodzenie wodne na proca - mugen 2 niestety prawdopodobnie uniemozliwi mi wlozenie 16 gb ramu, bo jednak sie skusilem od razu na 16 (i dobrze zrobilem, bo wlasnie cena wskoczyla tych adat ze 160 na 190 i 175 w innym sklepie a podejrzewam ze wszedzie pojdzie w gore i juz tak zostanie). Jesli nie uda mi sie go jakos przestawic bede musial wymienic chlodzenie, zeby sie ram nie marnowal:> i tu pytanie - co porownywalnego do mugena ale mniejszego lub z wodnego? H80 corsair?

Thermalright Venomous - na tej podstawce zamontuje?

Edytowane przez LegiaWarszawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi