Skocz do zawartości
ptaku666

Łączenie apratu cyfrowego z kompem ???

Rekomendowane odpowiedzi

Kupułem sobie niedawno aparat cyfrowy (używany) CASIO QV-10A. Koleś sprzedał mi go bez kabla do transmisji zdjęć z aparatu na kompa. Zamówiłem taki kabel na allegro (ten kabel to <COM>-----<mini jack 2,5mm>) ale po podłączeniu przy teście połączenia aparatu z kompem pisze tak: " NOT A CAMERA". Próbowałem juz na dwóch COMach i jest cały czas to samo. Jeżeli chodzi o oprogramowanie to używam softu: CASIO QV-AutoCam ver: 1.8. Bardzo prosze o pomoc w rozwikłaniu tej sprawy bo po co mi aparat skoro nie moge przezucac zdjec na kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypuszczalnie potrzebne mogą być sterowniki do aparatu. Jeśli nie działa on jako Pnp może trezba uruchomić z panelu sterowania "Dodaj/Usuń sprzęt" i niech Windows szuka. Sprawdź też dobrze, czy są w biosie załączone porty COM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie tylko ze na stronach CASIO nie ma sterowników  :( Jeśli ktoś posiada takie stery to bardzo bym prosił o pomoc !

A tu coś mamy: http://www.casio-europe.com/euro/support/

Z tym, że chyba Twój aparat to nie QV, ale GV-10 nigdzie nie znalazłem oznaczenia QV10 lub 20. I jeszcze jedno napisałeś, że aparat masz połączony na com, a mnie się wydaje, że powinno być USB i takie drivery są na stronie. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale na Twoim miejscu spróbowałbym połączyć przez USB z driverami jw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie tylko ze na stronach CASIO nie ma sterowników  :( Jeśli ktoś posiada takie stery to bardzo bym prosił o pomoc !

A tu coś mamy: http://www.casio-europe.com/euro/support/

Z tym, że chyba Twój aparat to nie QV, ale GV-10 nigdzie nie znalazłem oznaczenia QV10 lub 20. I jeszcze jedno napisałeś, że aparat masz połączony na com, a mnie się wydaje, że powinno być USB i takie drivery są na stronie. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale na Twoim miejscu spróbowałbym połączyć przez USB z driverami jw.

Nie wydaje mi sie bo w programie do ściagania zdjęc mam w ustawieniach tylko COM, a pozatym ja znalazłem te stery ale mozna je ściagnac tylko za kase (5 EURO) na stronie http://www.helpdrivers.com/ingles/listado/...o&perif=camaras

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz mam te stery, jakoś udało mi sie je znaleźć. Zainstalowałem je , instalacja przebiegła bez problemu no ale dalej pisze "NOT A CAMERA". Kabel jest chyba dobry bo jak całkowicie odłącze kabel od kamery to wtedy pisze "NO RESPONSE" . Jeśli macie jeszcze jakies pomysły co z tym zrobic to prosze o pomoc !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kabel powinien (tak mi sie wydaje) byc USB i ten maly, wtedy ci kamere wykryje jako wymienny dysk HDD, nie musisz miec zadnego dodatkowego softu to wystarczy skombinuj inny kabel (wiem ze latwo sie mowi)

Ale ja jestem przekonany ze ten kabel jest na COM (RS232), wiem bo widziałem taki na allegro i na innych akcjach w (e.Bay). A pozatym mam od niego instrukcje i tam jest na rysunku własnie kabel z com-em .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co nie macie juz pomysłów na ten problem ???? Jak cos tam jeszcze wam przyjdzie do głowy to piszcie !!! A zauwazyłem teraz jeszcze jendą rzecz, jak próbuje sie połączyc z tym aparatem to on sie zawiesza. Poprostu nic nie działa, żadne przyciski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno: kiedyś zgrywałem zdjęcia z sony i musiałem nastawić aparat na łącze z kompem. Tzn nie na robienie zdjęć, ale na przesył danych. Jeśli masz instrukcję obsługi spróbuj znaleźć.

Acha jeśli masz winde XP to sróbuj przez panel sterowania/skanery i aparaty fotograficzne/dodaj urządzenie.

Kto próbuje, ten kiedyś znajdzie, sorki za sarkazm rozumiem jakie to wkurzające.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem uzytkownikiem aparatu OLYMPUS C840L który również posiada łącze RS232. Pierwsza sprawa to muszą być wgrane sterowniki do konkretnego typu aparatu - na innych nie będzie działał (chyba że w twoim przypadku będzie inaczej). Sterowniki muszą być pod RS a nie pod USB ale to z jakiego portu korzysta aparat wybiera się w oprogramowaniu do zgrywania zdjęć. Myślę że kabelek który zakupiłeś jest dobry, ale dobrze byłoby go zmierzyć miernikiem. Ja wykonałem taki samodzielnie przy koszcie około 4 zł.Jeśli chodzi o samo zgrywanie to najpierw należy uruchomić program a następnie załączyć aparat jak do robienia zdjęć - w moim przypadku jest to otwarcie obiektywu. Nic więcej nie trzeba robić z aparatem. To że klawisze w w aparacie są w tym czasie nieaktywne to normalna sprawa.Jeżeli zagrywanie zadziała to pozostaje pogodzić się z koszmarnie wolnym zgrywaniem zdjęć ale na to jest tylko jedna rada - kupno czytnika do karty pamięci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...