ExE Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2011 Cześć mam pytanie. Dostałem niedawno laptopa i chciałem go podłączyć do sieci. Jako, że mam komputer stacjonarny a do niego podłączony jest modem z Dialogu (mam połączenie szerokopasmowe) to nie za bardzo za pomocą kabli da się to zrobić.(modem ma 4 wejście 3 na TV i jedno na internet) Tu pojawia się moje pytanie czy da się zrobić tak by ten dialogowy internet rozdzielić na kompa i laptopa? Może za pomocą jakiegoś rutera? Pozdrawiam, exe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ExE Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2011 Pomoże ktoś? Bardzo pilne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2011 Jaki to modem? Komputer z modemem łączy się za pomocą lan, usb? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2011 Musisz zakupić router, nawet prosty TPLinka starczy. To co idzie do komputera, wepniesz w router i będzie śmigać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2011 Jeszcze będzie musiał sklonować adres MAC ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alco81 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2011 nie będzie musiał... internet przychodzący potraktuje jako WAN i zaNATuje swoją własną podsieć ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ExE Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2011 ok czyli kupuje router podpinam do niego kabel z modemu i on wyśle sygnał wifi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alco81 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2011 tak więc po kolei... musisz sobie kupic router z wejsciem WAN (najczesciej wtyczka RJ45) - to czy będzie miał Wi-Fi to druga, niezwiązana sprawa jako adres WAN ustawiasz sobie dokładnie te parametry jakie "urządzenie dostawcy" przypisuje twojemu komputerowi, a po stronie "wtórnej" ustawiasz sobie NAT z DHCP i to wszystko :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2011 nie będzie musiał... internet przychodzący potraktuje jako WAN i zaNATuje swoją własną podsieć ;) Tutaj nie chodzi o translacje NAT/PAT tylko o głupie "zabezpieczenie" operatorów które dają na modemach że tolerują tylko adres MAC karty sieciowej komputera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alco81 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2011 no niesamowite! to po co ja piszę o fixowanym adresie (włącznie z MAC) po stronie WANu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2011 Możesz też udostępniać sieć ze stacjonarnego komputera.. ale to rozwiązanie raczej tymczasowe.. wymaga włączonej stacjonarki cały czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ExE Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 CZeść odnawiam temat gdyż mam już modem. tp-link model no. TD-8840T. Internet mam z dialogu wraz z TV w modemie. Teraz chciałbym instrukcje krok po kroku jak to podłączyć aby śmigało. (do podłączenia jest laptop.) mogę udostępnić zdjęcia podłączeń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 Kupiłeś tego TD-8840T :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ExE Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2011 Nie, jest to modem który znalazłem u kuzyna w szafie. Myślę, że może być. Nie wiem czy ma on wifi, na kabel też może być. byle by rozdzielić. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2011 Tutaj nie chodzi o translacje NAT/PAT tylko o głupie "zabezpieczenie" operatorów które dają na modemach że tolerują tylko adres MAC karty sieciowej komputera. Zależy u którego operatora. Rok temu miałem necik , który całkowicie olewał MAC i bez względu czy wpinałem do routera czy do stacjonarki czy do lapka, działało. Teraz mam operatora, który daje mi panel administracyjny w którym wpisuję adres MAC urządzenia z którym ma być połączone. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...