Skocz do zawartości
trzyk

Problem z asusem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam asusa x52j, generalnie zawsze miałem problemy ze sterownikami do niego, co jest typowym mankamentem dla tego modelu, w przeciągu roku miałem na nim zainstalowane różne systemy operacyjne(windows mx, xp, win 7) jednak za każdym razem pojawiały sie problemy, albo nie działało mi wi - fi, albo system wieszał sie co 5min, itp. W nieautoryzowanym serwisie obiecano mi pomóc pod warunkiem że zrobie format, zainstaluje jakiś windows i dam im go w takim stanie(bez żadnych sterowników). Zrobiłem format i zainstalowałem xp black edition,( zanim zdecydowałem się na taką modyfikacje xp-ka, poczytałem troche na forach, jak ten windows sprawuję się na laptopach, "kampatybilnosć" sterowników itp. ) w takim stanie zaniosłem go do w.w. serwisu, na drugi dzień typ dzwoni do mnie z informacją, ze przy instalacji jednego ze sterowników, komputer zawiesił się, po restercie włącza się ekran z wyborem trybu pracy(normalny, awaryjny, itd.) i przy wyborze każdego z tych trybów, załącza sie standardowy blue screen, z numerem błędu i inforamcją że za chwile system się zresetuje i tak w kółko, polecono mi przeinstalowanie tego windowsa, na jakiś normalny, bez modyfikacji, problem jest jednak taki że nie chce mi bootować z płyty, nie wyswietla się komunikat "Naciśnięcie dowolnego klawisza spowoduje rozruch z dysku CD" cd-rom zaczyna wirować w odpowiednim momencie, po chwili znowu ten komunikat o wyborze trybu, jest możliwość wejścia w bios, jedyne co mi przyszło do głowy to zmiana w biosie ustawień z IDE na AHCI, jednak nic to nie daje. Przepraszam za tak obszerny post, ale chciałem szczegółowo opisać mój problem, proszę o jakąkolwiek pomoc, informacje nawet gdzie mogliby mi to naprawić. Dziękuje z góry za opdowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Na początek ustaw w biosie domyślną konfigurację , następnie zainstaluj windowsa 7 w zależności czy: 3gb i niżej->(32 bit)lub gdy 4gb ram i wyżej->(64bit), jak to zrobisz odezwij się do mnie na pm spróbuję Tobie pomóc.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze nie instaluj żadnych modyfikowanych wersji systemów operacyjnych. Po drugie zainstaluj Win7, bo XP na tym kompie nie ma sensu. Po trzecie, aby uruchomić instalację z dowolnego nośnika, wciśnij klawisz ESC w momencie uruchamiania (kiedy pojawi się logo ASUS) - włączy Ci się menu bootowania i tam wybierzesz napęd DVD.

Nie baw się w żadne serwisy, tylko pobierz najnowsze dostępne sterowniki ze strony ASUSa i je zainstaluj.

I na koniec - jeśli to X52JE z radeonem, to ten model ma wadę fabryczną, objawiającą się właśnie zawieszkami systemu. Oddaj go na gwarancję (ASUS zna ten problem, więc naprawią Ci go bez problemu) jeśli instalacja czystego systemu Ci nie pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi