Gość Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2011 Witam, Mam kompa jak poniżej: C2D E6550 podkręcony do 2.8 GHzMSI P35 Neo-FGoodram 4x1Gb 800MHz CL 5Gigabyte HD 4850 512MB DDR3Seagate ST3250410AS 250GB SATAIIEnermax Pro82+ 385W No i tak się składa że złapałem bakcyla na Battlefield Bad Company 2. W obecnej konfiguracji gra niestety mi trochę przycina, niezależnie w sumie od rozdzielczości ani detali na których gram. Tzn. czy to w rozdzielczości full hd i średnich detalach, czy w najniższej możliwej i najniższych detalach mam w niektórych momentach spadki FPS. Trochę to irytuje. Podejrzewam że najsłabszym elementem mojego zestawu jest procesor zwłaszcza że w monitorze mam obciążenie procesora 100% a karty graficznej 40% (przy najniższej rozdzielczości). No i pojawia się pytanie. Jak najtańszym kosztem mógłbym zmodernizować kompa. Rozważam różne możliwości - zakup samego procesora (np. Q6600), sprzedaż płyty, procka i pamięci i zakup innej platformy itp. Generalnie zależy mi aby upgrejdować kompa jak najniższym kosztem. Co polecacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian_Culés Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2011 Q6600 tak ale nie powyżej 250zł.Za 350zł można dostać używanego i3 2100 który jest od niego wydajniejszy,wiadomo dużo nowsza technologia robi swoje,dodatkowo pobór prądu i wydzielanie ciepła nieporównywalne na korzyść sandy bridge.Do tego Gigabyte H61 --==::Płyta Gigabyte GA-H61M-S2V-B3::==-- (1984517369) - Aukcje internetowe Allegro i najtańsze 2x2gb ddr3 Aha Core i3 2100 jest wręcz stworzony do Bad Company 2. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wodzu_ Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2011 Adrian_Cules ile FPS aktualnie wyciągasz na swoim konfigu w BFBC2? Jaka rozdzielczość, detale? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2011 (edytowane) Adrian_Cules ile FPS aktualnie wyciągasz na swoim konfigu w BFBC2? Jaka rozdzielczość, detale? Obecnie gram w multi rozdzielczości hd, detale średnie. Gra chodzi płynnie. Niestety w momentach w których zaczyna się jakaś akcja, kilku strzelających przeciwników, jakieś wybuchy, czołgi itp. pojawiają się spore spadki, nawet do kilku FPS. Zmiana rozdzielczości i detali na jak najniższe nic nie daje. Nadal są spadki FPS. Jak już napisałem wyżej, na drugim monitorze mam na pulpicie gadżety gpu meter i cpu meter. Praktycznie przez całą rozgrywkę zużycie procesora mam na poziomie 100% (dla dwóch rdzeni), natomiast karta graficzna oscyluje w okolicach 60%. Stąd wnioskuję, że najsłabszym ogniwem w moim konfigu jest CPU. Q6600 tak ale nie powyżej 250zł.Za 350zł można dostać używanego i3 2100 który jest od niego wydajniejszy,wiadomo dużo nowsza technologia robi swoje,dodatkowo pobór prądu i wydzielanie ciepła nieporównywalne na korzyść sandy bridge.Do tego Gigabyte H61 --==::Płyta Gigabyte GA-H61M-S2V-B3::==-- (1984517369) - Aukcje internetowe Allegro i najtańsze 2x2gb ddr3 Aha Core i3 2100 jest wręcz stworzony do Bad Company 2. :) Niestety ta płyta ma dla mnie dwie wady. Brakuje jej parrel port oraz zwykłego gniazda PCI. Pod parrel port mam podpiętą drukarkę laserową hp, a pod PCI kartę Fire Wire do której podłączam kamerę cyfrową. Ogólnie koncepcja przejścia na platformę z procesorem i3 jest dla mnie do przyjęcia, martwi mnie jednak że procesor który polecasz jest dwurdzeniowy. To nie za mało jak na dzisiejsze czasy? Edytowane 11 Grudnia 2011 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...