monia93 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2011 Cześć Wszystkim! Mam wielki problem i nie wiem już jak sobie z tym poradzić. Co 1-2 dni gdy mam odpalony komputer nagle ekran się robi biały i trwa to jakieś 10 sekund. Następnie wszystko wraca do normy, pojawia się obraz i komunikat, że "sterownik ekranu przestał działać, ale odzyskał sprawność". Nie wiem dlaczego tak dzieje. W monitorze mam głośniki i gdy coś takiego się staje, to głos również wysiada i trzeba zrestartować komputer żeby znowu działał. Obraz działa dalej, ale co jakiś czas znowu znika. Nie wiem dlaczego się tak dzieje. Mierzyłam temperaturę karty i w ogóle programem HWMonitor, sprawdzałam Aidą64 i niby wszystko jest OK. Moja karta graficzna to: nVidia geForce GTX 550Ti 1GB DDR5 192bit DirectX 11 Sterownik karty graficznej wersja 285.62 System operacyjny Windows 7. Pozostałe parametry kompa: Płyta główna ASUS P67 Procek Core i7 2600 (4 x 3,4GHz 8MB CACHE) RAM 16GB RAM DDR3 1333 MHz Dysk twardy: 2000 GB SATA 3 Karta Graficzna: nVidia geForce GTX 550Ti 1GB DDR5 192bit DirectX 11 Zasilacz: Logic 620W z PFC 12CM Byłabym BARDZO wdzięczna za pomoc. Jak naprawić ten sterownik, dwa razy już go przeinstalowałam i nie pomogło... A może to nie sterownik tylko coś innego. Pomóżcie mi proszę. Monia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan_Borowik Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2011 (edytowane) U mnie taki komunikat wyświetlał się jak za wysoko podkręciłem GPU - więc może karta nie jest stabilna? Jeżeli nie jest jej za ciepło, może za mało dostaje paszy od PSU pod obciążeniem? Ten zasilacz "marki" Logic, prawdę mówiąc, do reszty komponentów jak pięść do nosa pasuje. Edytowane 10 Grudnia 2011 przez boroveeK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monia93 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2011 Dziękuję za odpowiedź :) Ale ja nic nie podkręcałam... Nawet bym nie wiedziała jak. Ale może sprzedając mi komputer, podrkęcili mi kartę? Można to jakoś sprawdzić? Jak zdiagnozować te problemy? Co byś mi radził? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2011 A czy czasem nie umieściłaś PC-ta w jakiejś szafce, bądź nie trzymasz go zbyt blisko kaloryfera, bądź innego źródła ciepła? Zainstaluj jakiś program do mierzenia temperatur np. speedfan, everest i podaj nam temperatury lub zrób screena. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2011 (edytowane) Wszystko wskazuje na wysoka temperature grafy , moze szlak trafil wentylator na karcie . Ogolnie sprawdz kompa przy otwartej obudowie i zeby w pokoju bylo jak najchlodniej jezeli w takich warunkach nie bedzie w/w problemu to odpowiedz bedzie oczywista . b.t.w ladny avantar Edytowane 10 Grudnia 2011 przez Bemx2k 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2011 Kolejny raz ignorancja wygrała ze zdrowym rozsądkiem. Póki nie masz kasy na normalny zasilacz pokroju Enermaxa, Seasonic, bQ, OCZ, XFX itp. to nie włączaj komputera dla własnego dobra. To co ktoś Ci złożył na Logicu zakrawa na zbrodnie przeciwko elektronice w obudowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makak_ Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2011 Powiem Ci tak, że to wredny problem. Miałem go przez chwilę na 460, ale po aktualizacji sterowników jakoś samo przeszło. Najgorzej, że powodów może być kilka. Sterowniki/kręcenie/przegrzewanie się karty/dogorywanie karty. A przynajmniej z tym się spotkałem przeczesując sieć w poszukiwaniu rozwiązania. Swoją drogą to ciekawe czy użytkownicy radeonów też mają z tym problem czy to tylko geforcami jest taki problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisiol3 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2011 moja karta ma to samo temperatura w spoczynku 32c a w stresie podczas gry max 55c dodam ze jest to nowy sprzet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcinpl Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2011 (edytowane) Proponuję zrezygnować z Firefoxa ( o ile jest używany ) albo wyłączyć w nim akceleracja sprzętową - opcje/zaawansowane... Edytowane 16 Grudnia 2011 przez m@rcinpl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Send1N Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 Dokładnie taki komunikat wyskakuje gdy karta nie wytrzymuje z OC albo ma za słabe napięcie i zaniża zegary. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neo2006a Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2012 Wystarczy podniesc troche napiecie na GPU. Zainstaluj MSI Afterburn 2.2b10. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...