Zwolas Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2011 Witam. Zmieniłem ostatnio platformę (wreszcie :lol:) Zakupiłem płytę ASrock P67 PRO3. Przełożyłem swojego AC 13 i gdy nie pracuje na maksymalnych obrotach to piszczy. Kiedy włączę go na full nie piszczy, ale wiadomo, że AC 13 na maksymalnych obrotach do najcichszych nie należy. Wydaje mi się, że ma to jakiś związek z PWM, ale pewności nie mam. na początku myślałem, że może coś wpadło między wentylator a radiator, ale po zatrzymaniu wentylatora palcem piszczenie nie ucichło. Natomiast po odłączeniu wtyczki piszczenia brak. Założyłem wiec boxowe chłodzenie :cry:. Ktoś z was miał podobny problem, a może ktoś wie jak sobie z tym poradzić. Ewentualnie prosiłbym o podpowiedź co kupić na tego proca, żeby można było go spokojnie podgonić do tych 4-4,2 GHz. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2011 Płyta podobno posiada regulację napięciową na pozostałych gniazdach. Spróbuj tam podłączyć i ustawić jakieś kompromisowe obroty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwolas Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2011 Płyta podobno posiada regulację napięciową na pozostałych gniazdach. Spróbuj tam podłączyć i ustawić jakieś kompromisowe obroty. Działa ta regulacja, tak mam poustawiane wentylatory zamocowane w obudowie. Jednak procesor lepiej, żeby był regulowany przez PWM, wtedy nie musiałbym się martwić ręczną regulacją obrotów podczas obciążenia. A i w idle byłoby ciszej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2011 U mnie Freezer 13 PRO (podpięty pod CPU_FAN/PWM) zaczyna brzęczeć jak mu zmienię softem (spod Windowsa) prędkość obrotową wiatraka... reset kompa pomaga; Ustawiony z BIOS'u na ~820-850RPM... w sumie nie wiem czy pod obciążeniem się rozkręca bo go nie słyszę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...