Jacka Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2011 Witam, Planuję zakup klawiatury do 200zł i zastanawiam się nad 2 modelami: Microsoft SideWinder X4 oraz Logitech G11. Na korzyść Sidewindera przemawiają mniejsze wymiary i prosty design w związku z czym skłaniam się ku niemu. Wszelkie opinie bardzo mile widziane :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2011 Nie lepiej brać coś naprawdę prostego i solidnego? (tzn bez miliarda dodatkowych przycisków). 200zł to już blisko mechanicznej klawiatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2011 (edytowane) Mam Sidewindera X6, który jest niemalże bliźniaczą konstrukcją, więc mogę co-nieco o nim powiedzieć. Największą zaletą tej klawiatury jest podświetlenie. W chwili obecnej nie wyobrażam sobie posiadania klawiatury bez podświetlenia. Poza tym to klawiatura jak klawiatura. Klawisze są płaskie, ale mają dość duży, przyjemny, wyczuwalny skok. Pisze się bardzo fajnie, ale klawiatura jest dość głośna - zwłaszcza spacja. Co do spacji... Jest straaaasznie długa i prawy alt jest przesunięty w prawo o jedno miejsce. Na początku non-stop wciskałem spację zamiast alta, ale idzie się dość szybko przyzwyczaić. Jak później przyjdzie pisać na zwykłej klawiaturze, to też dużego problemu nie ma. Co do dodatkowych przycisków. Jak się gra w MMO czy jakieś inne wynalazki, to klawisze makro się przydają. Przyciski od muzyki są bardzo przydatne. U mnie plajer zminimalizowany cały czas i tylko klawiszami go obsługuję. Dałem za nią 160zł za nówkę z gwarancją (ponad 2 lata temu, a o stówkę taniej niż jest teraz :blink: ), i jakby mi padła, to chętnie kupiłbym drugą za tyle samo. SW X4, nie ma pokręteł i odłączanego numpada, więc to prawie to samo. Edytowane 12 Grudnia 2011 przez Hejger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacka Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2011 Nie lepiej brać coś naprawdę prostego i solidnego? (tzn bez miliarda dodatkowych przycisków). 200zł to już blisko mechanicznej klawiatury. Ja osobiście nie widziałem klawiatury żadnej mechanicznej w cenie około 200zł więc jeśli masz jakieś propozycje to chętnie sprawdzę. Hejger - dzięki za posta, chyba zdecyduję się na tą X4 bo dodatkowe klawisze ułatwią mi życie w kilku programach no i przydadzą się też w grach, no i hciałbym też mieć właśnie klawiaturę z podświetleniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
worms1414 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2012 Na co w końcu się zdecydowałeś, jak się spisuje i z czego się przesiadłeś? Jaki ma skok twoja obecna klawiatura i czy jest głośna? Stoję przed podobnym wyborem i nie wiem na co postawi. Moje typy to: Logitech G110 Razer Lycosa Microsoft Side Winder x4, lub x6(który mniej mi się podoba) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...