Muminek Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 MOBO: EPOX8RDA+3 Proc: ANTEK 1700 JIUHB DLT3C. Wszystko działa oki ale.... Jest ALE !! Standardowe napięcie proca 1,5V. Chce sobie podnieść na 1,8V.Bios sie flasciach!e komp wlancza ii [gluteus maximus]... nic nie ma ... ciemność na wyświetlaczu pisze FF i coś tam tyka w kompie... Zasilacz mam CHIEFTEC 360W DUAL FAN. Umie to ominąć takim sposobem: Najpierw daje 1,6V restart, potem 1,7V restart a potem podwyższam napięcie co 0,25V i niby jest oki. Ale jak dam powiedzmy 1,85V i puszcze proca na 2500Mhz to lipa (2500 mam stabilne przy 1,7V), komp pochodzi chwilke i nagle znowu ciemnośc i na wyświetlaczu z mobo pisze FF i coś tyka... Co jest grane ? HELP ME !!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 MOBO: EPOX8RDA+3 Proc: ANTEK 1700 JIUHB DLT3C. Wszystko działa oki ale.... Jest ALE !! Standardowe napięcie proca 1,5V. Chce sobie podnieść na 1,8V.Bios sie flasciach!e komp wlancza ii <font color="#FF0000">[ciach!]</font>... nic nie ma ... ciemność na wyświetlaczu pisze FF i coś tam tyka w kompie... Zasilacz mam CHIEFTEC 360W DUAL FAN. Umie to ominąć takim sposobem: Najpierw daje 1,6V restart, potem 1,7V restart a potem podwyższam napięcie co 0,25V i niby jest oki. Ale jak dam powiedzmy 1,85V i puszcze proca na 2500Mhz to lipa (2500 mam stabilne przy 1,7V), komp pochodzi chwilke i nagle znowu ciemnośc i na wyświetlaczu z mobo pisze FF i coś tyka... Co jest grane ? HELP ME !!!! Stawiam na proca - mój ma podobnie chodzi do ok. 1,8V a później już lipa ... Sprawdzałem na dwóch płytach (ASROCK z modem i ABIT) .... Chyba wymienię proca ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muminek Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 Witka. Zauważyłem że strasznie mi się grzeją kondensatorrki (te troszke powyżej tych nad podstawką od proca) wydaje mi sie że sa one od przetwornicy napięcia procesora. Ma ktoś podobnie ? Chyba założe jakieś radiatorki na to... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikos Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 Mi też się zaje..cie grzeją... Też zaliczam zwieszkę powyżej 1.8V Vcore. W dodatku synchro z pamięciami (dual) chodzi tylko do FSB185. Pamiątki HyperX 3500 (DDR433) :evil: Nie wiem co jest grane. Proc chodzi na 2.25GHz bez bólu przy FSB180 ale nawet 2.0GHz nie idzie FSB200 przy syncho z pamiątkami. Asynchro owszem :? Myślałem, że to proc i puściłem go 6x200 pamiątki dałem na 2.5-3-3-8 i też [gluteus maximus]. Winda i wszysko chodzi ale zadnego 3DMarka nie mam szansy wyrobić. Z kolei pamiatki przechodzą wszystkie testy nawet na 2-2-2-5 (2-2-2-6 przy FSB217). Czy co jest grane? Proc chyba OK, pamiątki też. Wypada na płytę... No chyba, że jakimś dziwnym (nie)fartem mój Radem 8500 (od MiNta) nie lubi się z fsb200?!? No ale przy asyncho test zaliczony... Sam nie wiem. Może pomożecie? P.S. spójrzcie na posta Witam! http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=355...highlight=8rda3 PLEASE!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muminek Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 Eh. Narazie do czego doszlem to tak: Max VCORE że komp sie budzi to 1,95V 2 sekundy i słysze cykanie w okolicach proca MAX VCORE STABILNE 1,85V przez co tylko podkręcam z 1,46@2,46Ghz Zamontowałem obok bloku wodnego wiatraczek żeby dmuchał między procesor a gniazda od ubs/muszki/klawiarury/sound itp przez co własnie udło mi sie wycisnąć 1,85V jak tego nie miałem to byla kaszanka totalna... Już mi ręce opadają od kombinowania.... Moze to przez proca ? Przetwornica nie daje razy z tak wysokim napięciem na tego proca ? HELP !!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk1 Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 mam ten sam problem tylko już przy 1,7 V > teraz dałem radiatory na MOSFET obok slotu i jest lepiej > moge dać w biosie skokojnie 1,775 i działa > proc 1700+ @ 2520 MHZ !! (12 x 210) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk1 Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 tu jest bardzo ciekawyLINK tak to wygląda :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muminek Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Każdy kto ma EPOX 8RDA3+ ma takie problemy z napięciem ???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk1 Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 no chyba prawie każdy :( zdjęcia są z EPOXA 8rda+ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Dzifne ,na moim Epoxie 8RDA z napieciem doszlem do konca skali -> 2.22v realne.Procek (jeshcze DUT) poszedl wtedy na 2500 :). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 :?: 8O na 2,0V vcore ładnie mi postuje przy 2,6GHz hehehe :wink: a serio : na stałe chodzi 1,85V 2,3GHz a okazjonalnie 1,95V 2,4GHz i w obu wypadkach rock stable 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Co procek to obyczaj ,moj aktualny chodzi na 2350mhz przy 1.66v,tyle ze pozniej jakos na zadnym napieciu niejest stabilny ,ale moze to zasilka siada albo chlodzenie za slabe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 A jakie są kondensatory, firma? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muminek Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Hej Hej. Małe pytanko. Ma moze ktos tak jak ja: powiedzmy: proc 2500Mhz napięcie 1,85V spoko działa tylko podczas uruchamiania windy wywala sie. Podwyższamy napiecie do 1,875V teraz winda sie załadowała spoko majonez, tylko że po momencie użytkowania ekran czarny i cos tyka z kompa ( chyba z miejsca które jest na fotce takie czerwone). PS: Nie uważacie ze 8RDA3+ dziwacznie pokazuje napięcia ???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 "Tyka" ci na 99% z zasilacza. A jak proc jedzie na 2500mhz to najzwyczajniej w swiecie moze byc juz za daleko dla zasilki/proca/chlodzenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muminek Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Zasilacz mam chieftec 360W Dual Fan Chłodzenie: Wodne na Nukleonie Proca mam JIUHB DLT3C (wiecej nie pamietam:P) Szkoda tylko ze nie mam możliwości sprawdzenia na innym zasilaczu :( Jakie macie napięcia przy maxymalnie podkręconym procu ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikos Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Hej Hej. Małe pytanko. Ma moze ktos tak jak ja: powiedzmy: proc 2500Mhz napięcie 1,85V spoko działa tylko podczas uruchamiania windy wywala sie. Podwyższamy napiecie do 1,875V teraz winda sie załadowała spoko majonez, tylko że po momencie użytkowania ekran czarny i cos tyka z kompa ( chyba z miejsca które jest na fotce takie czerwone). PS: Nie uważacie ze 8RDA3+ dziwacznie pokazuje napięcia ???? Co masz na myśli pisząc "dziwnie pokazuje"??? U mnie jak daję napięcie 1.5V to ustawia je na 1.45V - zawsze o 0.05V mniej pokazuje (daje!). Co do proca to może on nie lubić wysokiego napięcia... Ja mam XP1700 B0 z 10 tyg. br. i wiem, że ten typ tak ma :evil: Dotyczy to wersji (ponoć) B0 rev. 2 co chodzą na defaultowym napięciu 1.5V (zamiast poprzedniego 1.6V). Te proce nie lubią napięcia powyżej 1.8V (ba czasami powyżej 1.70!) Co do tykania to są 2 możliwości: 1. albo wyłącza się zasiłka (np przegrzewa się) - w co wątpie 2. albo na płycie włącza się "hamulec" - dioda termiczna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk1 Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Co do tykania to są 2 możliwości: 1. albo wyłącza się zasiłka (np przegrzewa się) - w co wątpie 2. albo na płycie włącza się "hamulec" - dioda termiczna to tak to działa w EPOXIE 8O :?:, dzisiaj kupuje kumplowi ABIT NF-S to zbadam mojego chieftec'a - Mi czasami tyka już przy 1,75 V a mam WC na procu / radiatory na mosfetach + nawiew 80x80 / zalman zn-nb32j na NB / 8O :x :cry: 2300 Mhz - prime95 stabilnie :) 2400 Mhz - prime95 - 2 minuty > reset + tykanie :evil: 2500 Mhz - prime95 - odrazu > reset + tykanie :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muminek Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Hmmm. A jak z resztą napięć ???? Ja przy 2,48Ghz 1,85V mam takie: +12V 11,43V +5V 5,107V VCORE 1,840V -5V -5,099V Vbat 3,232 VAGP 1,536 Eh..... Musze zamontowac radiatorki na mosfety to mam nadzije ze nie będzie tak wywalać bo przy 1,85V nic wiecej nie podkręce wstaje powyżej 2,5Ghz ale kicha niestabilne... mk1 daj znać jak wrażenia z abita !!! BO mnie juz denerwuje te MOBO :( Chyba zmienie na abitka :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk1 Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 kurcze - dzisiaj już brakło ABITów NF-S w mieście :( zamówinione na jutro - może będą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk1 Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 coś mi sie poprawiło 8O teraz śmiga przy 1.68 V na 2400Mhz i prime95 stabilnie :D 2500 Mhz - nie do osiągnięcia przy 1,73v (1,775v w biosie) zwiechy i strzały :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Mk1 mozesz mi napisac czy kupiles juz tego abita NF7-s i jak ci procek poszedl na tym ABICIE? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk1 Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 dalej nie ma ABITów w katowicach... dziasiaj jade do serwisu z EPOXEm bo strzela płyta a nie ZASILKA !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 Ja kupilem Abita NF7-S rev 2.0 okazyjnie za 480zł (razem z transportem) i cxzekam na przesyłke, zobaczymy jak to pójdzie. :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk1 Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 własnie odebrałem płyte z serwisu - napięcia 1,8 V utrzymuje ale na xp1600+ a na moim sprzęcie test KOSZTOWAŁ 100 zł więc wbiłem w nich... diagnoza: PŁYTA SPRAWNA :( gdybyście słyszeli tego kolesia z servisu > boki zrywać dla niego ta płyta i xp1700+ powinny działać na nominalnych ustawieniach i wszystko tłumaszył jak bym naprawiał samochód :D dzisiaj sprawdzam zasilke. a jutro kupie abita :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muminek Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 100 zł zaplaciles za test ???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk1 Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 100 zł zaplaciles za test ????nie jestem jeszcze aż tak :twisted: :twisted: ,żeby zapłacić, dlatego test był na xp1600+ :(.... dzisiaj bedę miał drugiego Chieftec'a 420W DF to szybko potestuje ... kto wie jakie zabezpieczenia prądowe ma ta płyta ? a jutro najwyżej ABIT- jak znajde :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muminek Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 Hmm. Wczoraj u laski rozgrzebałem jej kompa. Ma 8RDA3+ i 1700+ JIUCB. Bez problemu smiga na 2,4Ghz ale to mało ważne... Z napięcia default zmieniłem na 1,8V reset i [gluteus maximus]. Nie słyszałem tykania z kompa bo ma głosny wiatraczek ale wiedziałem co jest grane. Przytrzymałem POWER przez chwilke komp sie wyłączył potem znowy wcisnałem i oka, właczył sie... Czyli coś nie wyrabia z tymi epoxami... Kolejny epox i znowu taki sam problem.... FUCK !!! Te płyty mają chyba jakis FABRIK FELER :P MK1 Daj znac z wynikami na drugim CHIEFTECU :D TYLKO SZYBKO :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk1 Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 zmiana zasilacza nic nie zmieniła !! no to mamy tylko 2 rozwiązania problemu z EPOX 8rda3+ 1. procesor nie przyjmuje takiego napięcia (pow. 1,7 V) :evil: 2. stabilizacja napięcia jest kaprawa :evil: pozostaje tylko test procesora na innej płycie głównej. czekam na abita .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muminek Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 Ja też czekam :) Ciekawe czy na abicie bedzie ok.... Jak bedzie okej to opycham mojego EPOXA za 500zł daje 12m-cy gwarancji i kupuje ABITA :D POZDRO :) PS: Za ile dostaneisz abitka ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...