Lukaszf Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2011 (edytowane) Czesc chcialem sobie zalozyc chlodzenie wodne do kompa ktorego wlasnie skladam podaje parametry Plyta glowna: ASUS Rampage III black edition x58 gniazdo 1366 procek I7_950 jedna grafika radeon (b dobrej jakosci - jeszcze nie zdecydowalem) Co chce zrobic: Zamontowac chlodzenie wodne na grafike plyte i procka Co juz znalazlem: Blok wodny na plyte MIPS ASUS Rampage 3 Black Edition Fullcover blok wodny na CPU D-Tek Fuzion V2 no i oczywiscie blok wodny na grafike jescze nie zdecydowalem jaki Moje pytanie: Co jeszcze powinienem zakupic (chlodnice, pompe (jesli tak to jaki rodzaj) zbiornik wodny, obudowe jesli tak to jaka? nie zalezy mi za bardzo na wygladzie bardziej efektywnosc urzadzen) W jaki sposob polaczyc uklad czy chlodnice wsadzic pomiedzy CPU a grafika np) Zaznaczam ze jest to moj pierwszy kontakt z chlodzeniem wodnym No i ostatnie chcialbym zeby wszystko mniej wiecej bylo w srodku kompa nie specjalnie chce kupowac chlodnice zewnetrzne w postaci 0.5 metrowego pseudokaloryfera, a nie zalezy mi tez na glosnosci urzadzenia. Ostatnia sprawa jaki kupic zasilacz do takiego zestawu liczac ze bedzie tam nagrywarka blue ray jeden normalny duzy dysk wysokiej predkosci i SSD przyszlosciowo 2 grafika polaczona. Pozdrawiam i dziekuje za wszelkie wskazowki Lukasz Edytowane 14 Grudnia 2011 przez Lukaszf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2011 (edytowane) Raczej podstawy, w skład zestawu lc wchodzą bloki, pompa, węże, rezerwuar i złączki. Pompę możesz kupić razem z rezerwuarem, np. taką co wchodzi do zatok 5,25'', lub oddzielnie mocowaną wewnątrz obudowy. Brakuje tutaj kluczowej informacji, jaką chcesz obudowę, bo od tego zależy jakie i ile chłodnic się zmieści, oraz jaki rezerwuar. Podaj jakieś typy co ci się podoba, ile chcesz wydać na obudowę, bo tak to jest spory wybór i nie chcę podawać tutaj długiej listy. Węże i złączki wedle gustu, jeżeli nie zależy ci na wyglądzie, brać same proste NK, są znacznie tańsze niż skręcane i różne obrotowe kolanka. Wąż lepiej brać dobrej jakości, np. tygon, tutaj warto dopłacić, nie załamuje się, oszczędza się w ten sposób na złączkach, bo możesz prowadzić różne ostre łuki bez szkód dla węża, i poradzić sobie z prostymi złączkami. Jeszcze co do opłacalności, jeżeli nie zależy ci na wyglądzie, przemyśl sensowność bloku na płytę. Jest drogi i zbyt wiele nie daje, stosuje się to raczej dla estetyki/zabawy. Chłodzić opłaca się cpu i gpu, reszta to zabawki. Śmiało możesz zostawić firmowe chłodzenie na płycie. Jeżeli będziesz miał wewnętrzne chłodnice w obudowie, to będzie jakiś obieg powietrza, więcej niż wystarczający żeby schłodzić płytę. Zasilacz zależnie od grafiki, do zestawu z jednym gpu, starczy coś 500-600w z zapasem, popatrz w dziale zasilaczy. Rozbieżności cenowe są dość spore między najlepszej jakości zasilaczami o dużej sprawności, i bajerami typu 'full modular'. Edytowane 14 Grudnia 2011 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaszf Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2011 OK skoro mowisz ze blok wodny do plyty niewiele daje to mozna go odpuscic (chlodzenie montuje bo komp poza grami sluzy do robienia grafiki gdzie plik moze miec nawet powyzej 100 MB i myslalem ze to pomoze) co do obudowy to tak samo jak wczesniej nie musi wygladac wazne zeby dobrze spelniala swoja role czyli zeby sie zmiescilo tam wszystko co potrzeba do powyzszej konfiguracji ewentualnie mozna liczyc w przyszlosci 2 grafike. Szukalem troche sam ale nie jestem pewien co mi bedzie potrzebne jesli chodzi o obudowe (ostatniego kompa skladalem 6 lat temu) plyte mam EATX Extended ATX 12 cali x 10.6 cali ( 30.5 cm x 26.9 cm ). Szukalem tez obudowy ale tak jak piszesz rozstrzal jest dosyc duzy np. Corsair Obsidian 800D Xtreme V2 wg mnie jest dosyc droga (3000 PLN) i nie jestem pewien czy taka obudowa jest mi potrzebna do tego co mam. Pozdrawiam i dzieki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2011 (edytowane) Hm ale takiej obudowy nie ma, to jest jakiś sklepowy zestaw. Corsair 800d, sama obudowa kosztuje w Polsce około 1100pln. I tak jest dość droga/mało opłacalna moim zdaniem. W twoim przypadku priorytetem będzie pojemność żeby wszystko ładnie zmieścić bez wycinania. W 800d aż tak dużo się nie da w stawić bez modyfikacji (chłodnicę 3x120 na top). edit: Ok, więc tak. Jeżeli chcesz chłodzić procesor i grafikę (high end, w przyszłości może dwie), musisz mieć dość dużą chłodnicę (łącznie). Kupując zestaw np. do obsidiana 800d, montując na górze 360mm (3x120), to nie wystarczy. Nawet chłodzenie procesora i grafiki taką chłodnicą nie da zbyt dobrych osiągów. Problem polega na tym, że na rynku nie ma zbyt dużego wyboru gotowych obudów, które fabrycznie są w stanie przyjąć do środka dużą ilość chłodnic. Zazwyczaj konieczne są jakieś przeróbki (wycinanie otworów, dokładanie grilla na chłodnicę itp.). Corsair np. może brać na górę chłodnicę 480mm (4x120), ale już trzeba wyciąć, powiększyć ten otwór na topie. Na dole można dać kolejną 2x120, ale raczej zaleca się wyciąć w podłodze otwory wentylacyjne do tej chłodnicy. Firmowo, bez modów tak dużo wbrew pozorom tam nie wchodzi. Z obudów bez modyfikacji, ciągle dobrą opcją jest Silverstone TJ07. Mieści bez przeróbek 480 (4x120) + 240 (2x120). Cała aluminiowa, jednak jest to dość droga obudowa, nowa w PL kosztuje około 1200-1300pln. Kolejna ciekawa, dobry stosunek cena/jakość to Coolermaster ATCS 840, kosztuje zaledwie około 600zł, na górę bierze bez moda 360mm, lub 2x180 (ciekawa opcja, nowe chłodnice), z racji na rozmiary do przodu obok płyty mieści kolejną 360. To bardzo duża obudowa, całkowicie wykonana z aluminium. Kolejna opcja to obudowa Xigmatek Elysium, mieści dużo, góra bodaj 420, przód do 480. Jest bardzo duża, to obudowa pomyślana pod płyty hptx (dwa procesory jak sr2). Ma dość specyficzny design, nie każdemu odpowiada, wykonana w większości ze stali. Koszt coś 700-800pln. Jeszcze przychodzi mi do głowy Lian Li A77F, >1000pln, cała aluminiowa, bardzo wysoka jakość, mieści bez moda, 2x140 top oraz 3x140/4x120 front. Jest cała masa mniejszych obudów które bez modyfikacji biorą do środka 2x 240 chłodnice, ale to trochę mało. Dedykowane obudowy pod LC są najlepsze, ale trzeba je sprowadzać, i są drogie (Caselabs, littledevil, mountainmods). Istotne jest tutaj czy chcesz obudowę która zmieści wszystko bez przeróbek, czy dopuszczasz wycięcie kilku dziur (lub zlecenie tego, wycinanie laserem/wodą), czy zależy ci żeby wszystko pasowało bez komplikacji. Jeżeli dopuszczasz modyfikacje wybór jest ogromny, jest cała masa full towerów które można dostosować pod LC. Z rozwiązań gotowych jest dużo mniej i drożej. Edytowane 15 Grudnia 2011 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2011 Nie żebym zniechęcał, ale jeśli planujesz dopiero kupno platformy nad s133 i to z nowych klocków to jednak polecał bym andy bridge i podstawkę s1155.. Z zakupem grafiki wstrzymał bym się kilka miesięcy, bo niedługo premiera nowych radeonów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadoweye Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2011 ja bym ci poradzil przejrzeć worklogi naszych gwiazd [może sam niedługo dołączę ;] ] jest tam wiele różnych obudów od normalnych [atx] po towery... Aerial nie wspomniał że zawsze można zrobić tak że obudowę do kompa mieć normalną[atx] a chłodnice mieć na zewnątrz [na półce jakoś ładnie oprawione] takzwany zewnętrzny obieg ale nie każdemu to się podoba :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elder Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2011 Tak czy inaczej w przypadku big towera modyfikacje będą niezbędne by dwie chłodnice wewnątrz umieścić...chyba że kupisz TJ07. Schłodzenie wydajnego konfigu na LGA1366 wymusza użycie konkretnej powierzchni wymiany ciepła w chłodnicach inaczej wentylatory trzeba trzymać na wysokich obr a to deko bez sensu. W końcu nie mały wydatek na LC powinien gwarantować zarówno dobre chłodzenie CPU/GPU/MOBO jak i cichą pracę zestawu. Mój 800D z i7 920/GTX480 dawał radę z jedną chłodnicą 4x120mm montowaną po modyfikacji topu do momentu zrobienia SLI. Przy SLI było już za gorąco mimo wysokich obr wentylatorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2011 (edytowane) Jest jeszcze kilka full towerów oprócz tj07, tak jak podałem, z tych co mi przyszły na myśl, xigmatek elysium, a77f, atcs 840, biorą więcej chłodnic bez modów. Znalazłoby się pewnie jeszcze kilka bud o takich cechach. Edytowane 15 Grudnia 2011 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaszf Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2011 Istotne jest tutaj czy chcesz obudowę która zmieści wszystko bez przeróbek, czy dopuszczasz wycięcie kilku dziur (lub zlecenie tego, wycinanie laserem/wodą), czy zależy ci żeby wszystko pasowało bez komplikacji. Jeżeli dopuszczasz modyfikacje wybór jest ogromny, jest cała masa full towerów które można dostosować pod LC. Z rozwiązań gotowych jest dużo mniej i drożej. Osobiscie wolalbym nawet drozsza obudowe ale nie chce sie bawic w robienie modyfikacji obudowy bede staral sie to ominac jesli tylko bedzie to mozliwe. Z drugiej strony skoro moze byc tak wiele problemow z obudowa to moze zastosowalbym jakas prosta obudowe a zamiast chlodnic i drogiej obudowy z dziurami to kupilbym zewnetrzna lodowke dla rybek z tego co czytalem gdzieniegdzie sprzedaja ja jako chlodziarke do WC. Narazie znalazlem taka Akcesoria do akwarystyki morskiej-zapraszamy - Hailea - HC-300A z tego co znalazlem tez na innych stronach pisza ze schemat obliczania wydajnosci chlodziarki jest nastepujacy: CPU: 80W (standard) do 150W (overclocked) GPU: 20W (slaba grafika) do 150W (grafika odpowiadajaca Geforce 8800) Plyta i reszta: 10 do 20W na czesc Sumarycznie wychodzi ze podkrecony komp na max bedzie potrzebowal 300W Plusem jest to ze nie potrzebuje tak duzo czesci i kasa ktora zaoszczedze na obudowie i chlodnicach pojdzie na kupno lodowki i specjalnych wezykow na ktorych sie nie skrapla woda. Co prawda bedzie stac na zewnatrz ale jest po pierwsze cicha po drugie nie wyglada jak polmetrowy kaloryfer czy czesc wyciagnieta piecyka gazowego (wyglad zewnetrznych chlodnic mnie troche odstraszyl). Nastepnym plusem jest to ze jak procek bedzie mial lekko powyzej +4C to pewnie bedzie lepiej chodzil i bedzie mniej problemow przy ewentualnym podkreceniu. Co myslicie o tym pomysle? Ma to sens? Pozdrawiam i dzieki za posty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadoweye Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2011 jeśli się niemyle to grafika typu GTX 580 ma ponad 250 W [a nawet chyba ponad 300] a 8800 ma mniej jak 100 :P ja troche bym się bał tak kombinować to już lepiej zastosować zewnętrze chłodnice [jak pisałem wyżej] wyjdzie ciszej i bardziej eco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2011 (edytowane) Te chłodziarki można tak ustawić, żebyś miał temperaturę wody równą temperaturze otoczenia, i wtedy nie ma problemu ze skraplaniem. To rozwiązanie ma natomiast szereg wad, takich jak pobór mocy oraz głośność pracy (kompresor, wentylator?). Normalnie do rozproszenia takiej energii potrzebowałbyś wielkiej chłodnicy, a tutaj w takiej małej obudowie musi być głośny wentylator. Nie jestem pewien jak zachowuje się konkretny model, ale ciche to raczej nie jest. Zresztą z tego co widziałem, ludzie używają te chłodziarki w połączeniu z normalnymi chłodnicami, żeby nie obciążać tego całą mocą układu. Potrzeba nieco więcej danych na temat tych urządzeń, i tego jak zachowują się przy chłodzeniu komputerów. Edytowane 15 Grudnia 2011 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaszf Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2011 (edytowane) jeśli się niemyle to grafika typu GTX 580 ma ponad 250 W [a nawet chyba ponad 300] a 8800 ma mniej jak 100 :P No tak, pisze to co znalazlem a jesli chodzi o grafike to moc moca ale nie wiadomo jak wyglada emisja ciepla moze jest zblizona a jesli nawet jest wieksza to i tak powinno wyskoczyc na wskazniku temperatury ze jest np 45C zamiast docelowych 4C. Zaznaczam ze sie tak bardzo nie znam i to sa tylko moje domysly. Te chłodziarki można tak ustawić, żebyś miał temperaturę wody równą temperaturze otoczenia, i wtedy nie ma problemu ze skraplaniem. To rozwiązanie ma natomiast szereg wad, takich jak pobór mocy oraz głośność pracy (kompresor, wentylator?). Normalnie do rozproszenia takiej energii potrzebowałbyś wielkiej chłodnicy, a tutaj w takiej małej obudowie musi być głośny wentylator. Nie jestem pewien jak zachowuje się konkretny model, ale ciche to raczej nie jest. Zresztą z tego co widziałem, ludzie używają te chłodziarki w połączeniu z normalnymi chłodnicami, żeby nie obciążać tego całą mocą układu. Potrzeba nieco więcej danych na temat tych urządzeń, i tego jak zachowują się przy chłodzeniu komputerów. Znalazlem link jak to dziala faktycznie cos tam slychac ale zawsze mozna wsadzic do szafki w biurku wylozyc to jakas wyciszajaca mata i moze daloby rade. http://www.bit-tech.net/hardware/cooling/2010/07/20/hailea-hc-500a-water-chiller-review/1 tutaj jest link do strony z testami chlodziarki niestety wszystko po anagielsku wstepnie czytalem nie wyglada zle Edytowane 15 Grudnia 2011 przez Lukaszf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elder Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2011 (edytowane) No cóż...skoro Scooby może kompa z TRI SLI chłodzić skutecznie wodą bieżącą z kranu chociaż byli tacy co odsądzali go od czci i wiary... to Ty możesz użyć schładzarki firmy Hailea. Chociaż przewiduję że w strefie teorii pozostaną Twe rozważania...podobnie jak innego kolegi z forum który planował użyć do LC chłodnicy od kombajnu Bizon. Hailea kosztuje konkretne pieniądze a kupienie jej w ciemno bo może się sprawdzi a może nie to plan bez przyszłości jak dla mnie. Edytowane 15 Grudnia 2011 przez Elder Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaszf Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2011 Hailea kosztuje konkretne pieniądze a kupienie jej w ciemno bo może się sprawdzi a może nie to plan bez przyszłości jak dla mnie. Zawsze masz 14 dni zeby to oddac a jesli nie to mozna sprzedac w najgorszym wypadku (mysle ze uzywka i nowka sa w podobnych cenach) Wiec ryzyko nie jest takie straszne jak sie wydaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2011 (edytowane) Te chłodziarki są dość popularne, można sporo znaleźć na ich temat, to dużo mniej egzotyczne rozwiązanie niż chłodzenie bieżącą wodą. Hailea HC-500A Conclusion | bit-tech.net widać tutaj wentylator jaki tam zastosowano cytat: Firstly, the HC-500A is much louder than a well designed standard water-cooling loop, which in of itself should be quieter than a collection of screaming air-coolers. It's hard to quantify the noise that the HC-500A makes, as there are two sources of noise - the compressor and the cooling fan. The latter makes a fairly continuous whooshing noise, so is quite easy to ignore after a while, whereas the compressor bumps and rattles into life every time it starts a power cycle. Z tym że można kombinować, ustawić to w innym pomieszczeniu np. opinie na temat innych modeli http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?212237-Hailea-HC-500-or-HC-1000-Any-Good-For-Water-Chilling&highlight=Hailea kilka wniosków: zbyt słaby chiller jest nieopłacalny nie da się przy tym wysiedzieć wskazany jest duży rezerwuar Edytowane 15 Grudnia 2011 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaszf Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2011 Z tym że można kombinować, ustawić to w innym pomieszczeniu np. Albo obic szafke biurka mata wyciszajaca. Zastanawialem sie jakiej pompy uzyc do tego calego ukladu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2011 (edytowane) Poczytaj trochę tematów, to nie jest zbyt dobry pomysł. Ten model 300A nie nadaje się do współczesnych układów, niżej 500A raczej nie ma co schodzić. Głośne (liczą się opinie, z filmików w internecie ciężko ocenić realną głośność), pobiera mnóstwo mocy. To nie jest już tylko moc którą chłodzisz komputer, ale dodatkowa energia którą wywala z siebie sam chiller, można tym podgrzać sobie pokój do 30 stopni, działa jak mocna farelka. Jak zobaczysz ten temat z xs, userzy którzy się tam wypowiadają, uwierz mi to nie są maniacy ciszy, bawili się różnymi ekstremalnymi chłodzeniami które są jeszcze głośniejsze, jeżeli oni twierdzą, że te chillery są za głośne, to one naprawdę muszą być głośne :) Edytowane 15 Grudnia 2011 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaszf Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2011 Poczytaj trochę tematów, to nie jest zbyt dobry pomysł. Ten model 300A nie nadaje się do współczesnych układów, niżej 500A raczej nie ma co schodzić. Głośne (liczą się opinie, z filmików w internecie ciężko ocenić realną głośność), pobiera mnóstwo mocy. To nie jest już tylko moc którą chłodzisz komputer, ale dodatkowa energia którą wywala z siebie sam chiller, można tym podgrzać sobie pokój do 30 stopni, działa jak mocna farelka. Jak zobaczysz ten temat z xs, userzy którzy się tam wypowiadają, uwierz mi to nie są maniacy ciszy, bawili się różnymi ekstremalnymi chłodzeniami które są jeszcze głośniejsze, jeżeli oni twierdzą, że te chillery są za głośne, to one naprawdę muszą być głośne :) Moze i racja postaram sie ogladnac go na zywo w najblizszych dniach, plusem jest to ze zepsulem sobie kiedys troche sluch glosna muzyka ;-). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2011 Jakbyś miał możliwość zobaczenia jak to pracuje na żywo, co istotne w podobnych warunkach obciążenia, to da ci najlepszy obraz czego się spodziewać. W każdym razie, nie musisz rezygnować z porad z początku tematu, tamte rozwiązania poradzą sobie z układem który planujesz. W efekcie otrzymasz ładną obudowę, dwie chłodnice umieszczone bez modyfikacji wewnątrz, pracujące na tym bardzo ciche wolnoobrotowe wentylatory, i wyniki chłodzenia na cpu i gpu zdecydowanie lepsze niż na chłodzeniu powietrzem. Osiągnięcie takiego rezultatu myślę że powinno być satysfakcjonujące. Zobacz te kilka modeli obudów które podałem, one mieszczą do środka to co potrzeba, bez wycinania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elder Opublikowano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2012 Lukaszf wracając do Hailea... CaillinS13 przerobił temat w praktyce. Ciche to nie jest ale...wydajne. Overclockers Australia Forums - View Single Post - Xtreme Cooled Case Gallery Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...