ga_cex Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2011 Cześć, Potrzebuje złożyć komputer bratu,a troche wypadłem z obiegu co w trawie piszczy ... ale do rzeczy. Przeznaczenie: Komputer ma być rozwojowy - obecnie prezentować dobry poziom korzystania z różnych aplikacji, netu, filmy oraz proste gry. Jestem w stanie zrezygnowac z mocnej grafy aby dorzucić coś mocniejszego za 2-3 miesiące: Plan Mobo - skłaniam się ku podstawce 1155, pytanie czy tanie H61 czy dorzucić do Z68/P67 ale na AMD sie nie obrażam... Co powiecie na: MOBO GA-Z68P DS3 cena ~ 380 PLN CPU i3 2100 lub G860 cena ~ 480 vs 360 PLN RAM 4GB Goodram 1333 ~ 70 PLN HDD - SATA3, bo stare dyski tylko IDE ma~ 500GB +- 350 PLN Nagrywajka +- 100 PLN Obudowa - może MODECOM NEXT 2 - 115 PLN Zasiłka - CHIEFTEC CTG-450-80P (450W) 80+ ~200 PLN Cena = 1575 - 1700 (lepszy CPU) Pozostaje Grafa nie moge przekroczyć 2000 więc za jakieś 300 PLN (coś na PCI-E leży w szafie więc chwilowo będize ok, lub też integra z proca.) Wtedy grafę kupił bym na koniec stycznia jak ceny polecą...a polecą :) Preferowany sklep www.hs.pl ale może być też morele, bo maja dużo placówek. Skłądając widzę że ze starego trupka chyba nic nie wyciągnę, chyba że zrezygnuje z HDD i wrzuce jakiś kontroler IDE, wtedy też nagrywajka by odpadła. Wszelkie sugestie jak temat ugryźć mile widziane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2011 (edytowane) Wszelkie sugestie jak temat ugryźć mile widziane. Witam. Procek i3 2100 będzie napewno wydajniejszy. Jeśli chodzi o płytę główną za tą cenę jest najlepsza na rynku z mostkiem z68 czyli i podkręcisz procka i obsłużysz zintegrowaną grafikę. Jeśli chodzi o zasiłke też spoko natomiast możesz sie zastanowić na xfx core 450w będzie trochę droższy ale i lepszy. Nagrywarka np LiteON iHAS124 ewentualnie samsung sh-s223c lub sh-s223l(wypalanie obrazków na płytach). jeśli chodzi o grafikę nową do 300zł to Radeon HD 5670. Jednak najlepiej jakbyś włożył np gtx 460 ewentualnie tańszego trochę radka 5770. Obudowa lepsza będzie silentiumpc brutus 310 albo 410. Wybrałeś bardzo dobrą płyte główną w tej cenie jednak jeśli nie masz zamiaru podkręcać, korzystać z grafy zintegrowanej to można kupić np Gigabyte GA-H61M-D2-B3 i zostaje ci ponad stówa w kieszeni którą możesz przeznaczyć na grafike i kupić np Radeona HD 6790 albo gtx 460. Mocniejszej pod tego procka nie potrzeba. Dysk najlepszy to samsung hd502hj około 350zł nowy natomiast z powodu wysokich cen możesz poszukać na allegro może trafi się sporo tańszy, używany z gwarancją Edytowane 14 Grudnia 2011 przez michalelo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2011 Procesorów i3 praktycznie nie da się podkręcać, więc i płyta za Z68 nic tutaj nie zdziała. Jeśli nie potrzebujesz obsługi zintegrowanej grafiki (a chyba nie potrzebujesz, skoro kupujesz dedykowaną kartę) to lepiej będzie wziąć coś tańszego na H61. Poza tym zestaw z i3 i HD5670 nie będzie miał sensu, lepiej weź jakiś tańszy procesor (Pentium G620) i lepszą kartę (Radeon HD5770 / HD6770). Taki zestaw będzie się lepiej spisywał w grach niż mocny procesor + słaba karta graficzna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ga_cex Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2011 Witam. Procek i3 2100 będzie napewno wydajniejszy. Ale czy dużo ? porównanie różnica w cenie 120 PLN... - czy G860 posiada możliwośći OC ? (nie chodzi mi o extremum, po prostu podciągniecie np do tego i3 2100 ??? - Rozumiem, że nawet na G860 będę umiał uruchomić integre grafe na obu płytach, tak ? - Apropo zasilacza, rozumiem, że XFX ma mocną linię 12v ale jakoś nie wyrobiłem sobie zdania o tej firmie gdyż nie miałem ich produktów. Zatem zostął bym przy zasiłce - CHIEFTEC CTG-450-80P (450W) 80+ jednak jeśli to zły wybór to wybijcie mi to z głowy :) - Czy jak zastosuje kontroler PCI-IDE lub PCI-ex1 -> Ide to bede mógł bootować kompa? Jeśli tak to na jakim kontrolerze (wtedy kaska by poszła na fają grafike) Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2011 Nie wiem dokładnie jakie możliwości posiada g860 nie widziałem jego testów w necie i nie wiem czy są w ogóle natomiast wiem że 2100 w grach wypada bardzo dobrze . Grafikę zintegrowaną tak jak napisałem uruchomisz tylko na płycie z68, na h61 nie podkręcisz i nie obsłużysz grafiki ale sporo mniej za takową zapłacisz i wtedy będziesz mógł kupić porządną grafikę. Xfx jest lepszy ale o CHIEFTEC nie słysząłem złych opinii także też wystarczy do zestawu. Wydaję mi się że kompa będziesz mógł normalnie bootować z pomocą kontrolera ale nie wiem jaki ci polecić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ga_cex Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2011 (edytowane) Procesorów i3 praktycznie nie da się podkręcać, więc i płyta za Z68 nic tutaj nie zdziała. Jeśli nie potrzebujesz obsługi zintegrowanej grafiki (a chyba nie potrzebujesz, skoro kupujesz dedykowaną kartę) to lepiej będzie wziąć coś tańszego na H61. Poza tym zestaw z i3 i HD5670 nie będzie miał sensu, lepiej weź jakiś tańszy procesor (Pentium G620) i lepszą kartę (Radeon HD5770 / HD6770). Taki zestaw będzie się lepiej spisywał w grach niż mocny procesor + słaba karta graficzna. NO i właśnie nad tym rozmyślam, sprzęt jednak ma być rozwojowy, może G620 płyta Z68 różnice bym dorzucił do grafy, a za pół roku 2500k za dobre pieniążki i maszynka by śmigała. Dzięki PS - sorki za wpisy czasem "niewczasie" ale jedną ręką jestem w pracy :) Edytowane 15 Grudnia 2011 przez ga_cex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login206 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2011 (edytowane) NO i właśnie nad tym rozmyślam, sprzęt jednak ma być rozwojowy, może G620 płyta Z68 różnice bym dorzucił do grafy, a za pół roku 2500k za dobre pieniążki i maszynka by śmigała. Bierz asrocka p67 pro3 i i5 2400, naprawde watpie abys posiadajac taka platforme odczul potrzebe wymiany na 2500k lub i5 K z serii ivy bridge. Zakup procesora z mysla o odsprzedaniu go za pol roku to drogi kredyt = zakup na raty w sklepie internetowym. Koszt pewnie ten sam co karty kredytowej/pozyczki w rachunku, a zabawy jakby wiecej. Przyszlosciowosc lga 1155 to pojecie wzgledne i aktualne tylko w przypadku zakupu i3 lub slabszych procesorow, wymiana sb i5 na ib i5 bedzie bezsensowna dla wiekszosci ludzi. Ja taka wymiane planuje, ale tylko dlatego, ze "chce nowa zabawke", majac swiadomosc ze to bedzie nieoplacalne. Jeszcze bardziej dyskusyjna jest przewaga Z68 nad P67, jedyna rzeczywista zaleta to obsluga integry w procesorze, GA ktorego wybrales ma sekcje zasilania 4+1, zobacz zreszta jego zestaw wyjsc i porownaj z asrockiem p67 pro3 lub dowolna plyta wa tej cenie na P67/H67. P.S. Sa plyty pod SB ze zlaczem ide, ale jesli dysk masz naprawde stary to nie warto go montowac. Edytowane 15 Grudnia 2011 przez login206 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ga_cex Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2011 No więc po namyśle: MOBO - Gigabyte GA-H61M-D2-B3 (może inny model, bo jest ich sporo) - 220 lista CPU G620 - 240 RAM 4GB Goodram 1333 ~ 70 PLN Obudowa - SilentiumPC Brutus 410 - 140 PLN Zasiłka - CHIEFTEC CTG-450-80P (450W) 80+ lub XFX 450 ~240 PLN HDD - SATA3, bo stare dyski tylko IDE ma~ 500GB +- 350 PLN Nagrywajka +- 100 PLN (jeśli ktoś ma model kontrolera na którym będę mógł bootować winde to proszę o nazwę, gdyż te co znalazłem niestety mają problemy i bios ich nie widzi, dopiero działają pod załadowanym widowsem. Wtedy kosztem HHD+DVD-R wrzucę lepsze CPU) Na grafe zostanie mi 600-700 PLN proszę o pomoć w wyborze. (kompa będę rozbudowywał w i5 za kilka mies.) Dzięki Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zasilacz zmień na Chiefteca CTG-500-80P, jest tańszy od wersji 450W, a dysponuje większą mocą i dwoma wtyczkami PCI-E. XFX Core 450W nie jest opłacalny w cenie ~240 zł, lepiej już dołożyć 15 zł do XFX Core 550W. Jeśli chodzi o dyski twarde, to nie ma różnicy w prędkości między tymi na SATA 2 a SATA 3. Zwykły chwyt marketingowy. Z powodu wysokich cen dysków możesz się też zastanowić nad jakimiś używkami z allegro. Jeżeli procesor zamierzasz w przyszłości zmieniać na i5, to teraz lepiej będzie wziąć Celerona G530, jest tańszy od Pentium G620 a niewiele się od niego różni. Co do karty graficznej - w tej cenie dorwiesz Radeony HD6850, ewentualnie tańsze GTX 560 bądź HD6870. Będą one jednak zapewne trochę ograniczane przez Pentium G620, więc może narazie lepiej będzie wziąć coś nieco słabszego, by potem wymienić kartę razem z procesorem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ga_cex Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2011 Proszę o podpowiedź jaką w końcu zasiłkę wybrać? Chieftec CTG-500-80P vs XFX Core 450W No i jeszcze jaka płyta - rezygnuje z P67/Z68 na rzecz mocniejszej grafy. Płyty główne CPU będzie przejściowe G5xx /G6xx/ G8xx ale grafę wrzuce HD6850. Dzięki za sugestie. Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2011 Proszę o podpowiedź jaką w końcu zasiłkę wybrać? Chieftec CTG-500-80P vs XFX Core 450W Kupujesz w morele.net? Różnica cenowa między tymi zasilaczami wynosi w tym sklepie 9 zł, więc możesz dopłacić do XFX. W zamian zyskujesz wyższy certyfikat 80+ (Bronze) i 8W więcej na linii +12 V (408W). No i jeszcze jaka płyta - rezygnuje z P67/Z68 na rzecz mocniejszej grafy. Płyty główne W grę wchodzi tylko Gigabyte? Może ta: http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-p8h61-m-lx2-si-rev-3-0-409553/ Ewentualnie ta od Gigabyte: http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-h61m-d2-b3-377644/ Obie tak czy inaczej niewiele się różnią, podobnie zresztą jak większość tańszych płyt na H61. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ga_cex Opublikowano 25 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2011 Zakup dokonany - podsumowanie: MOBO - Gigabyte GA-H61M-S2V-B3 CPU G620 RAM 4GB Goodram 1333 Obudowa - SilentiumPC Brutus 410 Zasiłka - XFX 450 ~240 PLN HDD - stary z innego kompa Nagrywajka Liton 124 VGA - GB 6850 Podsumowując sprzęcik super hula - do zmiany za kilka miesięcy HHD ora CPU. Wady: - Płyta nie weszła w brutusa - śrubki nie pasują w otwory w płycie, jest perzesunięcie o ok 1mm więc skręciłem na 3 śrubach... średnio mi sie to podoba ale przeżyję. - pamiątki latają na 1066 i nie mogę ustawić 1333 ? czy coś tu jest ograniczone ? płyta rev1.0 bios F2 - chyba flash się szykuje. BF3 na ultra high detail, wyłączone AA, 30-50 klatek więc spox. Czy ktoś podpowie jak ustawić wyżej pamięci ? Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2011 (edytowane) Instrukcja do płyty była? ctrl+f1 nie pomaga? PDC oficjalnie wspiera pamięci do 1066MHz, jeśli nie będzie w biosie opcji konfiguracji pamięci to nic nie zrobisz. Z tym spasowaniem ktoś musiał dać ciała, zastanawiam się kto. Możesz wrzucić jakieś foto dobrej jakości tego? Edytowane 25 Grudnia 2011 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...