Bambus17 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2011 Witam, w euro RTV agd jest kilka monitorów 24 cale firmy BENQ. Monitory LED i LCD BenQ w RTV EURO AGD - przekątna ekranu: od 24 do 26 Bardzo przypadł mi od gustu ten model benq-g2420hd, ma reakcje 2 ms, lecz strasznie mały kontrast 4000:1. Z tego powodu, że nie znam się na monitorach, proszę mi doradzić, albo powiedzieć jaką funkcję pełni wysoki kontrast w monitorach i czy jest aż potrzebny mi 20000000:1 czy wystarczy tylko 4000:1. Co jest ważniejsze, reakcja czy kontrast? Jeżeli ktoś może BENQ to proszę powiedzieć który model konkretnie, bo słyszałem o tej firmie dobre opinie :) Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2011 (edytowane) Jest coś takiego jak kontrast statyczny i dynamiczny, sprawdź sobie. Ogólnie 4000:1 bez problemu wystarczy dla zwykłego zjadacza chleba. Kontrasty typu miliard:1 to zwykły chwyt marketingowy nie mający przełożenia na jakość obrazu. Sam monitor, jak na BenQ przystało, najprawdopodobniej jest ok, zwłaszcza jak się weźmie pod uwagę cenę. Poza tym poszukaj w innych sklepach, pewnie znajdzie się taniej. Edytowane 15 Grudnia 2011 przez Hejger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bambus17 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2011 Czyli tego benq spokojnie można brać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2011 (edytowane) Zupełnie nie warto. To nie kontrast 4,000:1, a 40,000:1, więc chodzi o wartość dynamiczną (statyczny kontrast na poziomie 1000:1, czyli standard). Poza tym matryca TN za tę kasę? (nie patrz na te 2ms, ponieważ to czas przejścia między 2-ma odcieniami szarości GTG - parametr g*** warty) Na Twoim miejscu dopłaciłbym do tego: Dell U2312 Masz wtedy porządną matrycę IPS, duże możliwości kalibracji, no i gwarancję i serwis Della, które nie mają sobie równych. :) Edytowane 17 Grudnia 2011 przez Dammeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...