Skocz do zawartości
Bambus17

BENQ 24 cale - dylemat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w euro RTV agd jest kilka monitorów 24 cale firmy BENQ.

Monitory LED i LCD BenQ w RTV EURO AGD - przekątna ekranu: od 24 do 26

Bardzo przypadł mi od gustu ten model benq-g2420hd, ma reakcje 2 ms, lecz strasznie mały kontrast 4000:1.

Z tego powodu, że nie znam się na monitorach, proszę mi doradzić, albo powiedzieć jaką funkcję pełni wysoki kontrast w monitorach i czy jest aż potrzebny mi 20000000:1 czy wystarczy tylko 4000:1.

Co jest ważniejsze, reakcja czy kontrast?

Jeżeli ktoś może BENQ to proszę powiedzieć który model konkretnie, bo słyszałem o tej firmie dobre opinie :)

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest coś takiego jak kontrast statyczny i dynamiczny, sprawdź sobie. Ogólnie 4000:1 bez problemu wystarczy dla zwykłego zjadacza chleba. Kontrasty typu miliard:1 to zwykły chwyt marketingowy nie mający przełożenia na jakość obrazu.

Sam monitor, jak na BenQ przystało, najprawdopodobniej jest ok, zwłaszcza jak się weźmie pod uwagę cenę. Poza tym poszukaj w innych sklepach, pewnie znajdzie się taniej.

Edytowane przez Hejger

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zupełnie nie warto. To nie kontrast 4,000:1, a 40,000:1, więc chodzi o wartość dynamiczną (statyczny kontrast na poziomie 1000:1, czyli standard). Poza tym matryca TN za tę kasę? (nie patrz na te 2ms, ponieważ to czas przejścia między 2-ma odcieniami szarości GTG - parametr g*** warty) Na Twoim miejscu dopłaciłbym do tego:

Dell U2312

Masz wtedy porządną matrycę IPS, duże możliwości kalibracji, no i gwarancję i serwis Della, które nie mają sobie równych. :)

Edytowane przez Dammeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi