Skocz do zawartości
lewo

Podłączenie pinów panelu przedniego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam otóż mam problem z podłączeniem moich słuchawek i mikrofonu bo głośniki zajmują wszystkie wejscia z tyłu obudowy dlatego chcę je podłączyć przez przedni panel. Jednak jak mi się wydaje nie jest on podłączony.

Moja płyta główna to: Gigabyte GA-7l8mt-s2p , bios zaktualizowany

znalazłem wtyczki które wychodzą z miejsca w którym znajdują się interesujące mnie wejścia:

- mic in

- mic bias

- return l

- return r

- spkout l

- spkout r

- gnd

natomiast z instrukcji płyty głównej opisów pinów jest taki: gniazdka 3.3v , gnd, +5v , power good, 5vsb ( stand by +5v ), +12v, -12v, ps_on ( soft on/off ), -5v

te piny się tam pare razy powtarzają i są takie same wersje ale np. dla 2x12-pin atx

to jest opis tych pinów f_panel czyli jak sie domyslam front panelu czyli tam gdzie sie znajduje wejscie mic/sluchawki

edit: mozna bawić się metodą prób i błędów czy to raczej niebezpieczne i mozna coś spalić?

Proszę o pomoc!

Edytowane przez lewo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

natomiast z instrukcji płyty głównej opisów pinów jest taki: gniazdka 3.3v , gnd, +5v , power good, 5vsb ( stand by +5v ), +12v, -12v, ps_on ( soft on/off ), -5v

te piny się tam pare razy powtarzają i są takie same wersje ale np. dla 2x12-pin atx

Na swoje szczęście nic tam nie podłączysz- to jest opis gniazda atx24- pod nie podpina się zasilacz.

Zakładając, że Twoja płyta to GA-78LMT-S2P a nie nieistniejący model którego symbol podałeś, umiejscowienie tych pinów oraz ich opis masz w instrukcji płyty na stronie 17 -> KLIK.

post-7513-0-46212700-1324237019_thumb.jpg

Edytowane przez pc_max
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na swoje szczęście nic tam nie podłączysz- to jest opis gniazda atx24- pod nie podpina się zasilacz.Zakładając, że Twoja płyta to GA-78LMT-S2P a nie nieistniejący model którego symbol podałeś, umiejscowienie tych pinów oraz ich opis masz w instrukcji płyty na stronie 17 -> KLIK.post-7513-0-46212700-1324237019_thumb.jpg

super, dzięki w instrukcji nie było opisane te gniazdo. szukałem ... chyba źle zobaczyłem dzięki jeszcze raz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podłączyłem tak o:

wtyczka - pin

mic in - 1

mic bias - 3

gnd - 2

spkout r - 5

spkout l - 9

return r i l - do nc

bardzo ciezko bylo je wlozyc bo blisko usb i chcialbym nastepna próbe zrobić dobrze powiedzcie mi co do którego włożyć aby działaly wtyczki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi