polsal Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2011 Witam Przeczytałem trochę o chłodzeniu LC, jednak ilość różnych rodzajów elementów, podzespołów i tym podobnych jest przytłaczająca i nowemu ciężko się w tym połapać. Mam wydajnie chłodzony ram i kartę graficzną, płyta główna się nie grzeje, jedyne co to oczywiście procesor. Postanowiłem na razie zamontować chłodzenie LC na procesor, by ewentualnie w przyszłości rozbudować je bardziej. Procesor Core i5 760, LGA 1156 Obudowa Aerocool PGS Vs-9 Obudowa ma na topie miejsce na 2 wentylatory 140mm, pomyślałem żeby w tym miejcu zamontować chłodnicę. Jednak procesor jest całkiem niedaleko i nie wiem gdzie w tym układzie umieścić pompkę i rezerwuar. Obudowa ma wyjścia na przewody LC z tyłu. Proszę o doradzenie w zakresie kupna części, bo w natłoku producentów i produktów zupełnie nie wiem co wybrać. Jedyne czego się doczytałem, to płyn chłodniczy Feser One 1L UV Blue. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2011 Ciężko będzie w tej obudowie chłodnicę na górze, będzie zawadzać o płytę. Lepiej dać chłodnicę na przód, stojąco, zmieścisz tam nawet 360. Zależy ile masz napędów i dysków, ale chłodnica 2x140 w zatokach 5,25'' zostawi ci miejsce na 1-2 (np. na napęd optyczny). Pompke i rezerwuar zmieścisz obok zasilacza, na podłodze obudowy. LC na procesor, nie opłaca się poniżej chłodnicy 280/360 (2x140 lub 3x120), bo podobną wydajność można osiągnąć kupując któryś z najwydajniejszych coolerów. Nawet najdroższe wyjdą ci taniej niż LC, które składa się z kilku elementów co przekłada się na cenę. W przypadku braku miejsca, poszukaj pompki zintegrowanej z rezerwuarem, np. od EK (EK-DCP), coś takiego: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polsal Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2011 Ciężko będzie w tej obudowie chłodnicę na górze, będzie zawadzać o płytę. Lepiej dać chłodnicę na przód, stojąco, zmieścisz tam nawet 360. Zależy ile masz napędów i dysków, ale chłodnica 2x140 w zatokach 5,25'' zostawi ci miejsce na 1-2 (np. na napęd optyczny). Pompke i rezerwuar zmieścisz obok zasilacza, na podłodze obudowy. LC na procesor, nie opłaca się poniżej chłodnicy 280/360 (2x140 lub 3x120), bo podobną wydajność można osiągnąć kupując któryś z najwydajniejszych coolerów. Nawet najdroższe wyjdą ci taniej niż LC, które składa się z kilku elementów co przekłada się na cenę. W przypadku braku miejsca, poszukaj pompki zintegrowanej z rezerwuarem, np. od EK (EK-DCP), coś takiego: obrazek W zatokach 5,25" mam 3 rzeczy: Dysk na sankach, 1 napęd DVD i kontroler 4 wiatraków (Scythe Kaze Q 3.5" Black). Zdecydowanie bardziej odpowiadała by mi chłodnica 2x140, może być na przedzie, o ile za nią uda się zamontować dysk. Miejsca będzie niewiele, dopiero jak kupię docelowy zasilacz to będzie luźniej, bo dojdą kable modułowe. A co jeżeli dałbym chłodnicę nie od wnętrza obudowy, tylko od góry i dał wiatraki do wnętrza by dmuchały powietrzem z obudowy, na zewnątrz w pionie przez chłodnicę (dalej mówimy o zestawie 2x140)? Wtedy pompka i rezerwuar w górnej części obudowy w zatokach 5,25". Co nie zmienia faktu że jakbyście mi podali chociaż przykładowe elementy do mojego zestawu to byłbym bardzo wdzięczny. Budżet nie jest nieograniczony, chciałbym to zrobić w jakiejś rozsądnej sumie, ale już elementy nie zalatujące fuszerką :) Dzięki za odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...