Kpsr Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2011 Witam. Najpierw sedno sprawy potem szczegóły. Otóż chciałem sobie podkręcić procesor Intel Core 2 Duo E4500 2.2 GHz na płycie głównej MSI 0A90 (totalny złom według mnie). Nie mogę tego zrobić. W biosie mam te opcje z procesorem 'zaszarzone' (nie, jestem na tyle mądry, że próbowałem wszelkich kombinacji i nic nie działało), ale i tak nie wiem czy to możliwe poprzez bios bo w tych 'zaszarzonych' opcjach jest jedynie napięcie i temperatura. Nic nie ma na temat 'overclock'. Próbowałem programem ClockGen, ale nie ma tam mojego PLL czy też LPCIO- whatever. Teraz opisze szczegóły :D. U mojej mamy w pracy można odkupić stare komputery jeżeli zostały zakupione nowe. Rok temu moja mama dostała właśnie nowy komputer więc miała pierwszeństwo do odkupienia tego jej starego. Było w nim właśnie Intel Core 2 Duo E4500 2.2 GHz, płyta głowna MSI 0A90, jakiś zasilacz 280V firmy 'odżi-dżodżi' oraz dwie kostki pamięci 2x2GB DDR2 bodajże 800 MHz (?). Koszt był ok. 300zł więc czemu nie? Zakupiony miał XP-ka ale nalepka na obudowie jest windows vista więc od razu po kupnie przeinstalowałem se na viste. Dorzuciłem do tego komputera GeForca GTS 450 512 MB zasilacz (stary) Tangana 380V i kartę dźwiękową. Bardzo mnie irytuje ta vista. Zainstalowałem Crysisa 2 i Battlefielda 3. Miałem lagi. Jeszcze z tym OS-em ramu zostaje jakieś 100 bo sama vista zabiera mi ok. 700 jak nic nie robi -.- . Ale nawet jak dam na najmniejsze detale to te gry mi się zacinają więc postanowiłem kupić ram i podkręcić procka. Najpierw wlazłem do biosu (zdjęcie dodam potem) nic tam nie było wciskałem jakieś ctrl+f1 cokolwiek i nic. Tak jak pisałem jest tam zakładka PC bodajże, i wszystko zaszarzone. Dowiedziałem się jedynie poprzez czytanie na wielu forach, że jeden koleś zmodyfikował sobie biosa i zadziałało (a miał podobny problem do mojego). Spróbowałem więc za pomocą ClockGen, no ale tutaj nie ma mojego PLL (czy też LPCIO nie wiem jak to się zwie dokładnie). Zdenerwowany całą sprawa znalazłem jakiś PLL, który wskazywał takie samo taktowanie jakie ja mam podwyższyłem o 30Mhz i dałem accept to się całkowicie zaciął i musiałem resetować. Ramu jeszcze nie kupiłem (zbieram pieniądze :) ), ale interesuje mnie sprawa podkręcenia. Kolega mi mówił, że te 'zaszarzone' opcje w biosie mogą być spowodowane tym, że jacyś tam informatycy u mojej mamy w pracy mogli dać hasło na bios. Co mam zrobić, macie jakieś pomysły? Pomóżcie mi już wszystkie paznokcie obgryzłem :/ Dodam, że ściągnąłem także program DualCoreCenter, ale jest tak dziwny, że nie wiem jak się nim posługiwać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2011 Z tego komputera raczej nic pod C2, ani BF3 nie zrobisz. Nie ta klasa wydajności. Z tego co wiem sama naklejka nie wystarczy, żeby windows stał się cudownie legalny na tym komputerze, ale tutaj niech wypowie się ktoś bardziej kompetentny w sprawach Windowsa. A teraz bardziej do tematu. Płyta nie nadaje się do OC i "płynięcie pod prąd" w tym wypadku nie jest dobrym pomysłem. Płyta nie jest do tego przystosowana i raczej wiele nie ugrasz nawet jakby udało Ci się dobrać do ustawień FSB. Najlepiej sprzedaj Ram, Proc i mobo(osobno). Powinno wystarczyć na coś bardziej sensownego (no może z małą dopłatą). Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2011 HP Compaq - zapomnij o podkręcaniu tak jak w Laptopach. Żaden producent komputerów nie udostępni takiej opcji. Pozostaje Ci zmienić płytę o ile obudowa na to pozwoli bo tutaj też może być ostry zgrzyt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kpsr Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2011 A jakie lepsze procesory od tego który teraz mam wchodzą pod ten socket? Bo jakbym miał zmienić procka to pewnie za tym idzie płyta główna i na dodatek zasilacz lepszy... :/ Słyszałem, że można podkręcić także RAM- co to daje i w jaki sposób się to robi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2011 A jakie lepsze procesory od tego który teraz mam wchodzą pod ten socket? Bo jakbym miał zmienić procka to pewnie za tym idzie płyta główna i na dodatek zasilacz lepszy... :/ Słyszałem, że można podkręcić także RAM- co to daje i w jaki sposób się to robi? Do tej płyty nie warto nic wsadzać. Jeżeli nie przesadzisz to ten Tagan wystarczy po upgradzie spokojnie. Ram podkręcasz podwyższając FSB. Gdybyś miał dostęp do FSB to podkręciłbyś też proca. Ew. możesz zmienić dzielnik pamięci, ale podkręcanie ramu to sztuka dla sztuki i nie masz szans zauważyć różnicy. Co do tego jaki proc tam wsadzisz to ciężko powiedzieć. To nie jest regularna płyta z pełną dokumentacją. Została stworzona pod konkretny komputer i może być tak, że prawidłowo wykrywa tylko tego proca. Może też wykrywać całą rodzinę C2D (65nm zapewne tylko). Ogólnie szkoda kasy na zabawę z nią. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2012 A jakie lepsze procesory od tego który teraz mam wchodzą pod ten socket? Bo jakbym miał zmienić procka to pewnie za tym idzie płyta główna i na dodatek zasilacz lepszy... :/ Słyszałem, że można podkręcić także RAM- co to daje i w jaki sposób się to robi? http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?docname=c01056911&tmp_task=prodinfoCategory&cc=us&dlc=en&lc=en&product=3353051&query=dx2300&tool=#N25 sztuka dla sztuki - nic nie zrobisz poza wymianą proca ewentualnym grzebaniem głębiej w bebechach kompa. Zrób jak poradzili poprzednicy - sprzedaj bebechy, a płytę główną wyślij do afryki gdzie wytapiają z nich złoto, miedź i platynę w beczkach. To nie jest konstrukcja do kręcenia, a do obliczeń biurowych - a i to tych mniej skomplikowanych. Szkoda, że takim smutem zakończyłem, ale tak jest. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...