Skocz do zawartości
Astral699

[Modernizacja] 1500zł/Filmy, internet/

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka ludziska. W styczniu mam zamiar poddać mój już wysłużony sprzęt gruntownej modernizacji, która ma go "trochę" ożywić.

Zaczynajmy więc:

1. Cena: Kwestia dość luźna. Powiedzmy że górna granica to 1500-1600zł zsumowując wszystkie podzespoły.

2. Zastosowanie: Multimedia poza grami komputerowymi pomijając jakieś stare klasyki typu mało wymagające Quake 3, C.Mcrae 3, 4 itp.

Codzienne użytkowanie komputera ma być po prostu wydajniejsze niż dotychczas. Zauważam znaczące spowolnienie pracy komputera na przestrzeni jakiegoś już czasu. Cięższe strony www z flashem się zacinają np.

3. M-OC. Czas pokaże czy będzie taka potrzeba.

4. Określenie specyficznych potrzeb: Wydajność połączona z maksymalnie wyciszonym sprzętem.

5.UWAGI:

Mój obecny komputer to zestaw jaki widnieje w moim podpisie. W zamiarze mam wymienić Pł. główną, procesor, RAM i ewentualnie k. graficzną. Wszystko ma się zamknąć w granicach około 1500zł. Na ówczesnych płytach głównych sie nie znam prawie wcale. Doradźcie coś. Na co zwracać uwagę, co wybrać najodpowiedniejszego do moich potrzeb. Procesor tylko cos Intelowskiego, RAM 4GB lub 8GB DDR3, tylko jaki ? Ważne aby się nie kłócił z Mobo i nie powodował BSODów, a już z tym kiedyś miałem do czynienia. Grafika, najmniej istotny element - może być coś ze dolnej/średniej półki.

Aha i co bardzo ważne chcę aby jedyny wiatrak w budzie to był nawiew z zasilacza. Życzę sobie pasywne chłodzenie na procku i w karcie graficznej.

Słucham waszych propozycji drodzy użytkownicy.

Linki mile widziane i jakiś odnośnik do sklepu w którym wszystko znajdę od ręki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MINI REGULAMIN DZIAŁU - PROSZĘ KONIECZNIE PRZECZYTAĆ ! - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne

1. Jeśli masz zamiar dokonać zakupu w terminie późniejszym niż 1 tydzień od założenia wąteku wstrzymaj się z jego założeniem.

jedyny wiatrak w budzie to był nawiew z zasilacza

Wentylator w zasilaczu wyprowadza powietrze z obudowy poprzez zasilacz. Nie nawiewa do obudowy.

Aby móc chłodzić komputer pasywnie obudowa musi zapewniać dość dobrą wentylację i względnie nisko energochłonne podzespoły.

Z dwurdzeniowymi cpu jak G530, G6x0, G8x0 raczej nie będzie problemu. Jeśli zdecydujesz się na i5, schłodzenie pasywne będzie trudniejsze i droższe. Prościej jest mieć dobry wentylator na cpu 120mm @ 500obr/min niż chłodzenie pasywne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi