Skocz do zawartości
Gość marantz5003

NVIDIA GeForce GTX 600 / Titan (Kepler) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Dołączona grafika

Niespełna miesiąc temu odbyła się premiera GeForce GTX 660 Ti, który teoretycznie powinien zastąpić na rynku wysłużonego jednak wciąż bardzo popularnego GTX 560 Ti. Piszemy teoretycznie, gdyż cena karty okazała się sporo wyższa od poprzednika, dlatego ciężko upatrywać w niej faktycznego następcy tego modelu. Symbol na pudełku nie równa się wszak realnemu przedziałowi rynkowemu do jakiego należy. Test GeForce GTX 660 Ti możecie oczywiście znaleźć na naszych łamach (LINK). Natomiast dzisiaj do walki dołącza słabszy brat pozbawiony „Ti” w nazwie, czyli po prostu GeForce GTX 660. Jednak w przeciwieństwie do GTX 660 Ti nie mamy do czynienia z układem GK104 lecz GK106, również bazującym na 28 nm architekturze Kepler, ale okrojonym w stosunku do braciszka. Razem z GeForce GTX 660 debiutuje również GeForce GTX 650, aczkolwiek w niniejszej publikacji nie znajdziecie jego wyników - skupimy się wyłącznie na nowym „średniaku” od NVIDII. Z okazji premiery przygotowaliśmy test GeForce GTX 660 w odsłonie pięciu niereferencyjnych modeli od ASUS, EVGA, Gigabyte, MSI i Zotac.

Test GeForce GTX 660 - Przegląd modeli niereferencyjnych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie rozczarowanie, karta jest nawet słabsza niż HD7870, ma węższą szynę pamięci, stery mają narzut na procesor, a cena podobna jak u konkurencji. Jedyna przewaga to to, że GTX 660 jest nieco cichszy.

Edit: Okazuje się, że również tańszy http://www.agito.pl/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-660-oc-2gb-ddr5-pci-e-box-84-646138.html?attr=248-544472

Myślałem, że karta będzie 15% droższa niż jest, w takim układzie uważam, że to udana karta :P

Edytowane przez humanoidal
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie rozczarowanie, karta jest nawet słabsza niż HD7870, ma węższą szynę pamięci,

co do szyny , to wiadomo jak się ustawi jakieś aax0 czy aax4 to jest ok , gorzej jak ustawimy aax8 , wówczas faktycznie szyna daje o sobie znać , ogólnie karta dość nierówna pod względem wydajności , ale z drugiej strony w końcu jakiś wybór od nvidii w tym segmencie cenowym dla fanów tej marki

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez gando

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również czekam na dostawę MSI TwinFrozr/OC 660, w środę powinna już być; Karty w sumie już tanieją (Gigabyte jak tak dalej pójdzie to do 2-3tyg zejdzie poniżej 800zł jak coś nie wyskoczy) alem... niecierpliwy; Dawno nic nowego w PC nie zawitało;

Fanem Nvidii nie jestem, ot na zmianę gpu w pc, był GF, jest Radeon, teraz znowu GF;

Zobaczymy jak to się sprawdzi;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorąc pod uwagę choćby reckę na PurePC to w idle są tak samo ciche (potwierdza to pomiar na TechpowerUP). Podczas gry w Crysis 2 to Asus przy temp. otoczenia 20C miał temp 66C i dostał ocenę 3, natomiast MSI przy temp. otoczenia 24C miał 63C i otrzymał ocenę 3,5. Zatem delikatna korekta w MSI Afterburner jeśli zajdzie taka potrzeba chyba nie jest problemem?

Dopłata do podobnie taktowanego Asusa nie jest mała, a co więcej niczym uzasadniona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no, wiadomo, że karta MSI jest lepszym wyborem biorąc pod uwagę cenę. Ale miałem do czynienia z chłodzeniem TwinFrozr III i DirectCU II na kilku kartach i Asus zdecydowanie wygrywa pod względem ciszy. Szkoda, że bios w MSI pozwala na minimalne obroty na poziomie 30%, a Asus w idle pracuje na 10%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI działa, dla mnie jest ciche, wydajność zauważalnie lepsza względem HD5830 poprzedniego (1920x1200/1920x1080 rozdzielczości w grach); Jestem zadowolony;

Nie podam dokładnych wartości fps w danej grze bo... nigdy maniakiem wysokiej ilości fps nie byłem, dopóki odczuwałem komfort to czy miałem 24 czy 42fps było mi obojętne.

PS:

Cicha: muszę jeszcze skręcić nowe fany w obudowie ale jest ciszej niż na HD5830 Extreme;

Temperatury: Testuje gpu na Civilizacji V - dość mocno obciąża gpu - DX11 w oknie (leci cały czas obciążając gpu od 2-3h) w 1920x1080 na max wszystko: standardowe mamy 30% (minimum bez modyfikacji), obecnie mam 31%, na grafice 41-42'C, zużycie GPU w granicach 70% (Grafika siedzi jak w sygnaturce w Chieftechu BH chłodzonym x1 120mm Sigma Evo + 2x 92mm na jednym boku Mistral + i5 bez oc na Freezer 13 Pro na 650-850rpm główny wiatrak + wiatrak w zasilaczu XFX 120mm dość głośnawy);

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie i panie potrzebna mi jakaś dobra rada.

O problemie z grafiką pisałem już tu

(tam pisałem o Max Payne 3, ale w BF3 jest tak samo)

Kartę oddałem do naprawy i po prawie 3 tygodniach sprzęt do mnie wrócił. W opisie z serwisu napisano: "naprawa"

Włączyłem niepewnie Battlefield 3 i lipa. Cały czas to samo.

Co można z tym zrobić? Do serwisu raz jeszcze ale tym razem pisać jakieś podanie o wymianę czy coś?

Edytowane przez hot_lopez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kartę oddałem do naprawy i po prawie 3 tygodniach sprzęt do mnie wrócił. W opisie z serwisu napisano: "naprawa"

Co można z tym zrobić? Do serwisu raz jeszcze ale tym razem pisać jakieś podanie o wymianę czy coś?

a co ci napisałem na pw, byłeś mądrzejszy wysłałeś na serwis to czego tu oczekujesz uzdrowiciela?? Edytowane przez ptys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i5-750 @ stock + turbo / MSI GTX660OC @ stock (zegary MSI):

http://www.3dmark.com/3dm11/4472209

@humanoidal:

Bazując na recce PurePC kręcony 7850 do ~1240/1410Mhz jak kojarzę vs kręcone GTX660 to ~1110/1740MHz jest w full hd w 2 na 10 gier szybszy a w 3/10 następnych uzyskują podobne wyniki;

Tak czy siak HD7850 ma najlepszy współczynnik (1GB wersja) cena do wydajności no i jest gratką dla miłośników OC (+40% na rdzeniu testowany XFX);

W sumie za 640zł dorwie się Vertexa3D z 1GHz na rdzeniu w serii;

Ja wybrałem GTX660 bo na start jest szybkie, a podkręcać pc'tów nie podkręcam; Choć podobno i5 które nabyłem to siakiś selekt był czy coś (4.5GHz na ~1.3x V jak nie przekręciłem czegoś);

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BF3 mnie nie interesuje. 7850 wcale nie jest dużo słabsza a zrobili wersje 1GB i daje rade. Pytam bo chcę wymienić kartę niebawem i jeżeli nie będzie wersji 660 z 1GB to wezmę 7850. A swoją drogą to jak się objawia efekt braku pamięci na grafie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzyłeś od strony programowej? Sterowniki itd. ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi