Skocz do zawartości
Gość marantz5003

NVIDIA GeForce GTX 600 / Titan (Kepler) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Ok Panowie dzięki za szybką odpowiedz i bardzo rzeczową. 

Aktualnie czekam na kuriera z kartą. 

Na pewno się odezwę jak już karta do mnie dotrze.  

Nie będę szukał jej maksymalnych taktowań,ale też nie pozwolę bezczynnie drzemać potencjałowi karty.

Bo podobno tego jej nie brakuje.  

Baza  do pobierania biosów z której będę korzystał:

http://www.techpowerup.com/vgabios/index.php?architecture=NVIDIA&manufacturer=Asus&model=GTX+670&interface=PCI-E&memType=GDDR5&memSize=2048 

Edytowane przez Cyklop10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgrywałem sporo biosów innych firm do mojej karty i praktycznie każdy oferował inne ustawienia regulacji RPM (biosy, które działały).

Możesz też sobie ustawić inny współczynnik RPM/Temp. ustawiając % RPM w taki sposób, że zniżasz górną granicę z np. 100% do 60% (dolna nie ma wpływu na agresywność).

U siebie przykładowo ustawiłem sobie RPM od 40 do 55% i jest OK.

Karta w IDLE jest niesłyszalna, a pod obciążeniem mam temperaturę do 67-69 stC w zależności od gry.

Fakt, że wentylatorki są już słyszalne przy 55%, ale wolę mieć chłodniej, niż grzać kartę do 75 stC.

Karta podkręcona z podniesionym napięciem.

Dołączona grafika Dołączona grafika

Przykładowy test z "Valey":

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się udało uzyskać stabilne 1241 mhz. Przy 1254 zdarzały się freezy w Heaven 4.0 i raz miałem w Bioshock Infinite. Wentylatory miałem ustawione od 30 do 100% i max się rozpędzały do ok 70%. Chłodzenie Gigabyte jest ok, ale mało wydajne skoro przy temperaturze 67-68'C wentylator się rozpędzał do 70%. Próbowałem raz ustawić max 65%, ale zdarzało się że miałem po 72'C. W zasadzie mógłbym tak zostawić na stałe, bo throttling całkowicie wyeliminowałem i miałem stale 1241 mhz w stresie nawet przy temperaturze 79'C jak katowałem kartę w FurMark.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema chłopaki.
posiadam 2x gtx 660 i powiedzcie mi jak włączyć funkcje "Power Limit" w MSIA?? U mnie brak tej funkcji a wiem że przy tych modelach jest możliwość ustawienia tego parametru. Przeinstalowywałem już MSIA na różne wersje i nic.
Pomożecie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale np za pomocą nvinspector to mogę zmienić ten power. A jedna karta to standard msi a druga TFIII. A skoro mam zainstalowany MSIA to chciałbym wszystko ustawiać właśnie nim 

Edytowane przez iamthekacper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest tak jak piszesz ale w domu bede dopiero w niedziele wieczorem. AF wygląda podobnie jak u Cibie tylko bez suwaka power limit i zauważyłem teraz ze ja miejscu power mam wyszarzony pasek od shaderów;/ Tak jaki był w poprzednich kartach NV;/ Czyżby jakoś po przesiadce z gtx'ów 470 nie wykrył do końca tych 660 ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to normalne, że Gigabyte GTX 650Ti Boost 1GB o taktowaniu VRAM 5000MHz nie chce pójść na 6000MHz? Czyli domyślne taktowanie wersji 2GB? Oc kończy się gdzieś w połowie. Tam są całkowicie inne moduły czy wersje 1GB to są odpadki, których kości nie dawały rady z wyższym taktowaniem. Rdzeń również kręci się niżej niż w testach na PurePC. ASIC chyba 70%.

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem jakie tam są kości nie potrzebuje instrukcji. Hynixy tak samo jak w wersji 2GB więc powinny się kręcić jak szalone. Karta nie jest moja tylko znajomego, dopytam o napięcie ale z tego co kojarzę to na 99% zablokowane. Karta ma napięcie <1.2V. W teście PPC pamieć poszły na 6800MHz a u niego jakoś 5700Mhz. Dopytam

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok mam już kartę :) Wygląda obłędnie :) 

Tutaj oryginalny bios z karty: 

http://speedy.sh/29mYY/GK104.rom

A tutaj ten który planuje wgrać: 

http://speedy.sh/wxcfm/GTX-670-DCII-TOP.rom

Generalnie chodzi mi tylko o porównanie tych biosów. 

No i jeszcze czy karta  gtx 670 Top to to samo co wersia bez dopisku ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok mam już kartę Dołączona grafika Wygląda obłędnie Dołączona grafika

Tutaj oryginalny bios z karty: 

http://speedy.sh/29mYY/GK104.rom

A tutaj ten który planuje wgrać: 

http://speedy.sh/wxcfm/GTX-670-DCII-TOP.rom

Generalnie chodzi mi tylko o porównanie tych biosów. 

No i jeszcze czy karta  gtx 670 Top to to samo co wersia bez dopisku ? 

Z edycji tych biosów wynika, że różnią się tylko taktowaniem i power targetem, no i oczywiście sumą kontrolną, co jest normalne.

Myślę, że spokojnie można wgrać bios z TOP do Twojej wersji.

Jak karta po zmianie biosu będzie w jakikolwiek sposób niestabilna, mogę zmodyfikować Twój oryginalny bios do wersji TOP i będzie wszystko OK.

Najlepiej zrobić tak:

Jeżeli nie chcesz robić OC na swojej karcie, tylko wgrać bios od wersji TOP:

a. wgrywasz oryginalny bios z wersji TOP,

b. modujesz swój bios do wartości biosu TOP.

Jeżeli chcesz wykonać OC na swojej karcie z wykorzystaniem swojego biosu (najlepsze rozwiązanie):

a. w pierwszej kolejności modujemy bios Twojej karty tak, aby podnieść napięcie do wartości 1.215 Volt (w ten sposób uzyskasz pełny dostęp do max boost, a ten wynosi  1202  mhz),

b. sam sobie musisz ustawić najwyższe stabilne taktowanie GPU i podać je na forum, a ktoś (np. ja) zmodyfikuje bios i da go Tobie do wgrania.

c. jeżeli odblokowanie  napięcia do wartości 1.215 volt pozwoli Twojej karcie na uzyskanie wyższego taktowania niż 1202 mhz, to mogę podnieść granicę max boost do wyższej wartości, aby dać Ci pole manewru w OC GPU.

d. trzeba też ustalić maxymalne stabilne wartości dla pamięci karty i podać je na forum.

Zdecyduj i napisz co chcesz :)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok dzieki za odp. 

Najpierw wgram bios z wersji Top.

Sprawdzę jak to działa, mocno karty kręcić nie chcę. 

Bo ma generalnie służyć do grania. 

Sprawdzałem ją dziś w 3Dmarkach Cewki piszczą Asus zawiódł pod tym względem.

W grach jest niby ok, ale jak miałem MSI Gtx  560 ti to była cisza i w 3demarkach.

Ok Biorę się za sprawdzanie wersji TOP. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podsumujmy  gram dużo w Battlefield 4 Multi.

Po wgraniu biosu od wersji TOP na ustawieniach graficznych 1920X1080 Ultra stałe 80 Fps. 

O dziwo karta jest chłodniejsza niż na oryginalnym biosie.

Procesor I7 3770k wszystkie rdzenie 3,9 Ghz. 

Płyta Gigabyte GA_Z77x-ud3h rev 1.1 

Dysk SSD OCZ Vertex 450  128 GB 

Bardzo Wam dziękuję za pomoc,wszystkim osobom w tym temacie.

Natomiast szczególnie chciałbym podziękować Levenowi za śledzenie tematu etc.

Oceniając kartę:  miodzio poemat. Nowe GTX 760 odpadają.

Karte kupiłem za 865zł  1,5 roku gwarancji. 

Jak zapragnę wydusić z katy ostatnie soki, napewno zgłoszę się do was. 

Dołączona grafika

Edytowane przez Cyklop10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgrywałem sporo biosów innych firm do mojej karty i praktycznie każdy oferował inne ustawienia regulacji RPM (biosy, które działały).

Możesz też sobie ustawić inny współczynnik RPM/Temp. ustawiając % RPM w taki sposób, że zniżasz górną granicę z np. 100% do 60% (dolna nie ma wpływu na agresywność).

U siebie przykładowo ustawiłem sobie RPM od 40 do 55% i jest OK.

Karta w IDLE jest niesłyszalna, a pod obciążeniem mam temperaturę do 67-69 stC w zależności od gry.

Fakt, że wentylatorki są już słyszalne przy 55%, ale wolę mieć chłodniej, niż grzać kartę do 75 stC.

Karta podkręcona z podniesionym napięciem.

Przykładowy test z "Valey":

Hej Leven powiedz mi co daje ustawienie Voltage pattem ? 

Oryginalnie te wartości sa jednakowe  (2 scren ) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej Leven powiedz mi co daje ustawienie Voltage pattem ? 

Oryginalnie te wartości sa jednakowe  (2 scren ) 

To są pośrednie tryby karty.

Oryginalnie w 670 są równo i mniej-wwięcej w połowie.

Ja sobie ustawiłem schodkowo, żeby zmniejszyć do minimum pobór mocy w IDLE.

To czy karta będzie stabilna po takiej zmianie, trzeba sobie samemu sprawdzić, bo każda karta inaczej reaguje na takie ustawienia napięć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz pewność, że ów dźwięk wydaje karta, a nie np. zasilacz? Zapuść jakiś program obciążający CPU i posłuchaj.

Jeśli to karta, to w grach pod obciążeniem też powinna brzęczeć, nie tylko w benchmarkach.

Generalnie brzęczenie/piszczenie cewek karty nie jest powodem do zmartwień. Niczym to nie grozi, poza tym, że może być irytujące.

Mój GTX780 EVGA SC ACX piszczał, wymienili mi na gwarancji, ale nowa karta wydaje identyczny dźwięk (!), więc odpuściłem, bo mi to w sumie nie przeszkadzało jakoś bardzo.

Upewnij się na 100%, że to karta brzęczy a nie zasilacz, i ewentualnie próbuj reklamować, jak Cię ten dźwięk wkurza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź samo chłodzenie (zwiększ rpm wentylatorów w sterach). Jak zacznie brzęczeć, masz winowajcę, jak nie to dalej. Ustaw stałe rpm na poziomie np 20-25% (tak, by było bardzo ciche) i wtedy odpal jakąś grę czy benchmarka - jak brzęczy/piszczy/trzeszczy, to znaczy, że to sekcja zasilania. Sprawdź też organoleptycznie, że hałas nie dobiega z innego miejsca (płyta główna, zasilacz itp...

Jeśli to brzęczenie sekcji, to nie ma podstaw do reklamacji - karta jest sprawna, cooler też, więc i tak Ci to odrzucą. Moja MSI 7950 też szemrze przy maksymalnym obciążeniu (w furmarku robi to tylko wtedy, gdy to "futro" przybliża się do ekranu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem przez moment u siebie w komputerze MSI GTX660 ale wersja "Gaming"... Pewnie niczym się nie różni, jedynie chłodzeniem które co jak co ale było niesłyszalne praktycznie.

Podczas 3dmark 13 w pierwszym teście jest generowane dużo fps i też z karty słyszałem brzęczenie cewek (takiego koncertu jeszcze nigdy nie słyszałem w żadnej z moich kart) więc widocznie ten model tak ma. Szczerze mówiąc to w grach powinieneś tego nie słyszeć jeśli fps do wartości 100kl/s będzie się utrzymywać. Dołączona grafika

(uprzedzając wątpliwości: nie jestem pewny czy to wentyle czy cewki, ale raczej to brzęk niż pisk, stąd wnioskuje, że raczej wentyle).

Cewki, jeśli jest to bardzo głośne choćby w grach to da się to reklamować - kiedyś brzęczały mi cewki na Gigabyte GTX560Ti - oddałem na RMA i wróciła karta bez tej wady.

Tak wgl to z automatu poleciałem i nawet nie zauważyłem że niezły odkop :D

Edytowane przez wlodarq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli to karta, to w grach pod obciążeniem też powinna brzęczeć, nie tylko w benchmarkach.

Niekoniecznie.

Przyklad: 290x zwodowana tak więc wentyl nic nie zagłusza.

3DMarka 2011 - piszczy jak szalona

Unigine Heaven - piszczy umiarkowanie

CS:GO - nie piszczy w ogóle

AC 4 Black Flag - piszczy ale bardzo cicho, słychać to tylko jak wyłącze głośniki

A co do problemu z tematu - możesz reklamować, mogą Ci nawet wymienić kartę, ale szansa że nowa karta nie będzie piszczeć to jakieś 50%.

Jeszcze jedno - u wielu osób piszczenie ustąpiło albo się znacznie zmniejszyło po wymianie zasilacza na lepszy.

Tapatalk 4 @ SGS 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokręcenie chłodzenia niewiele tu da jak  to nie jego wina.  W przypadku cewek spóbuj wymusiść V-Sync i Triple Buffering w sterownikach karty.  Mi to pomagało na piszczące cewki w karcie GTX 460.  Ale często tez winny jest zasilacz. Przysłuchaj się dokładnie.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się.

Zasilacz z marnym filtrowaniem może powodować piszczenie sekcji zasilania karty graficznej.

Hm cóż mój Enermax Revolution X`t 730 Watt (80 Gold)  raczej marnego filtrowania nie ma , a ceweczki na karcie piszczą tak samo jak na poprzednim Fractalu Tesla 550 Wat. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi