Jabar83 Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2013 (edytowane) Ale przecież wyłaczenie samego C3 i C6 nie powoduje że mnożnik pracuje na stałym poziomie jeśli o to Ci chodzi. Tylko reguluje napięcie zdaje się.. U mnie to nic nie daje. A do stałego taktowania to oczywiście wyłacza się EIST. A Side'owi chodziło raczej o Crysis 3 z tym c3 że mocno gniecie CPU. Side prawda ? Edytowane 10 Marca 2013 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2013 Tak , ale to nie eist/c1 odpowiada za mnożnik w 1155 to nie jest 775 Intel speed step reguluje mnożnik , ale c6 może powodować problemy przy offsecie, ja tam przy fixed i c6 zero problemów. Do crysis 3 trzeba wyciskać ostatnie soki z cpu , tam gdzie jest akcja lub trawka lub to i to cpu gotuje się Ta gra nadaje się lepiej do sprawdzenia stabilności cpu niż linx/prime itp , te programy jedynie grzeją jak przychodzi co do czego c3 jest niestabilny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2013 (edytowane) No to u mnie raczej stabilny. Wyzej niz 4.5 ghz nie pojdzie. Myslalem ze 4.5 ghz starczy mi na dlugo. Jak widac nie. Zmiana procka raczej nie wchodzi w gre. Za duzo zabawy i koszta. Gtx 670 dal mi lepsza wydajnosc w paru innych grach. Co do C3 to procesor dziala w 85-90% na wszystkich rdzeniach. Przydaly by sie dodatkowe ;) Edytowane 10 Marca 2013 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2013 tylko że ja nie mam nie stabilnego procka z włączonym tym dziadostwem c3 i c6 tylko że gra rwie, bez tego działa płynnie bez zająknięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2013 Sprawdzałeś DPC Latency? http://www.thesycon.de/deu/latency_check.shtml Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2013 (edytowane) sprawdziłem. nie ma żadnych problemów. jutro pogram w bf3 z nowym dodatkiem to też sobie posprawdzam. Edytowane 11 Marca 2013 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 wkońcuuu mogę pograć w tombraidera, na poprzednich betach ciągle mi się wieszał a na 314.07 sli nie działało..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2013 Jaki program do monitorowania GPU tych kart najlepiej sprawdza się w praktyce ? Asus gpu tweak , Msi after burner ... ? tylko że ja nie mam nie stabilnego procka z włączonym tym dziadostwem c3 i c6 tylko że gra rwie, bez tego działa płynnie bez zająknięcia. Potrzebujesz do czegoś mieć włączone te opcje ? C1, C3, C6 opcja oszczędzania energii wyłączają rdzenie, odcinają napięcie, usypiają procesor więc nic dziwnego że gry rwą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2013 gpu-z Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2013 Jaki program do monitorowania GPU tych kart najlepiej sprawdza się w praktyce ? Asus gpu tweak , Msi after burner ... ? Potrzebujesz do czegoś mieć włączone te opcje ? C1, C3, C6 opcja oszczędzania energii wyłączają rdzenie, odcinają napięcie, usypiają procesor więc nic dziwnego że gry rwą. U mnie jakoś nic nie rwie, a wszystkie opcje włączone. W zasadzie wystarcza dosć nieznaczne obciążanie procka i wszystkie rdzenie pracują na 4.5 ghz. W IDLE działa to jak należy i mam 1.6-2.3 ghz i najniższe napięcie podczas zwykłej pracy czy oglądania filmów. Wystarczy odpalenie jakiekolwiek gry i cały czas pracuje z maksymalnym taktowaniem. Więc nie ma prawa nic rwać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2013 Mnie też nic nie rwie , a mam właczoną c6 , a c6 właściwie działa jedynie w głebokim idle jedynie winamp nie powoduje wyjścia z c6 , przegładarka z flashem i proc przechodzi już do c3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2013 Ja się zastosowałem do tego (opcja pierwsza): So heres your 2 options: Offset Mode: Your CPU will use VERY LITTLE voltage and speed when idling, ANYTIME you idle. (Even browsing can be considered idling.) Enhanced Halt State (C1E): Enabled CPU C3 State Support: Disabled CPU C6 State Support: Disabled Package C State Support: Disabled Fixed Mode: Your CPU will run full voltage and speed all the time, even when idling. Enhanced Halt State (C1E): Enabled CPU C3 State Support: Enabled CPU C6 State Support: Enabled Package C State Support: Auto Which one is better?Neither is "better". The first one will save you power and money, the second one will ensure you have 100% CPU power all the time. Some choose the 2nd option because they don't care about the electric bill and they like to have the best stability and power they can have. If, like me, you choose the 1st option, you will not be penalized. Don't forget that each one can still use Sleep / Hibernate both of which will reduce the PC power usage to almost zero. Źródło: Complete Overclocking Guide: Sandy Bridge & Ivy Bridge | *ASRock Edition* Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafcio1874 Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2013 1. Czy warto teraz zmieniać kartę (nie zważając już na tą jedną grę - Crysis 3) Coraz częściej zaczynają wychodzić gry pod Dx11 , powoli stanie się to standardem ;) 2. Czy typ złącza mojej płyty PCI-E 2,0 x 16 będzie mocno obniżał możliwości GTX 660 - PCI-E 3,0 , Nie będzie to miało w Twoim przypadku żadnego znaczenia 3. Czy przy obecnym zestawie + Monotor (rozdzielczość max.- 1680 x 1050 ) odczuję zasadniczą różniczę po zmianie karty co do grafiki i ogólnym działaniu w Grach ? Oczywiście, różnica będzie kilkukrotna. GTX660 to wydajnościowo GTX580 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielok100 Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2013 W cenie niewiele wyższej od GTX 660 jest HD7870XT od Sapphire, nie lepiej nim się zainteresować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2013 Coś cicho w temacie. Nikt nie benchuje? 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2013 nikt nie chce się przyznać że wyłożył taki ciężki chajc na tą kartę... :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2013 (edytowane) Blue pewnie już ma dwa takie w SLI Edytowane 20 Marca 2013 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2013 yyyyyyy nie nie aż taki hardcore nie jestem, zostałem przy moich 680stkach zwodowanych podkręconych, póki co do wszystkiego starczają;) cena za duża nie opłaca się kupować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2013 (edytowane) lista filmikow z GTC 2013, miedzy innymi pokazujacych mozliwosci Titan'a. Edytowane 20 Marca 2013 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2013 W cenie niewiele wyższej od GTX 660 jest HD7870XT od Sapphire, nie lepiej nim się zainteresować? Pod kątem ceny - tak. Pozostaje kwestia wydajnosci w konkretnych grach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUSZEK2323 Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2013 W końcu zmieniłem to referencyjne chłodzenie i nastała cisza :D (sygnaturka) Temperatury też spadły idle ref ok 36* vs nowe 22*-23*, stres (gry) stare 60*-65* vs nowe ok 40*-45* Teraz się zastanawiam nad zakupem kolejnej karty pod SLI, martwi mnie tylko mój zasilacz nie mieszczę sie już z kablami w obudowie :P a tu by były kolejne przelotki do zasilania. Przyrost mocy w SLI to ok +60% z tego co pamiętam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2013 Jak już poruszamy temat SLI. Czy osoby korzystające z konfiguracji SLI mogłyby napisać jak to aktualnie wygląda z tymi mikroprzycięciami ? Czy one rzeczywiście występują i czy rzeczywiście płynność obrazu w SLI jest odczuwalnie słabsza niż by to wynikało z liczby fps ? Mam okazję kupić w dobrej cenie drugą 680'tke i analizuje wszystkie za i przeciw ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2013 Mam ten sam dylemat. Ja sie jeszcze dolączę z innym pytaniem, bo szczerze nie mialem kiedy sprawdzic. Czy karty w SLI muszą być zgodne pod wzgledem firmware? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2013 Mogą być różne biosy , ale najlepiej jakby były tak samo taktowane , ale to już nie problem - edycja biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2013 Hm z tym taktowaniem to raczej nimozliwe, bo z aktualnie dynamicznie zmiennym zegarem to pewnie one same sie jakos tam dogaduja ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2013 (edytowane) Można ustawić na sztywno Takty w przypadku Nvidii grzebiąc w biosie. Wyłaczajać przy tym Boost'a. Ja mam na stałe ustawione 1267 do którego wzrasta w Stresie. Nie spada do 1000 lub 1100. Spada dopiero w Idle i utrzymuje się w przedziale od 324 do ok 900 mhz. Edytowane 22 Marca 2013 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2013 (edytowane) Hm z tym taktowaniem to raczej nimozliwe, bo z aktualnie dynamicznie zmiennym zegarem to pewnie one same sie jakos tam dogaduja Nie dogadują się tylko szybsza karta i tak zwolni(przed boostem było to samo , boost nie ma nic do tego) , ale i tak będzie pracować z wyższym taktem. Odpowiedz sobie na pytanie czy to przysporzy ci więcej problemów czy mniej Edytowane 22 Marca 2013 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2013 (edytowane) Dzieki za info, na razie wiekszym problemem jest znalezenie na allegro jakiejs karty EVGA, co by byla zgodna z moja. Tak sie jeszcze zastanawiam, bo do tego musialbym skolowac drugi blok wodny oraz linking bridge.... A i k... zasilacz, bo chyba na 620W to sie bym zesral... Edytowane 22 Marca 2013 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2013 ma ktoś jakiegoś tutka jak wyłączyć boost w biosie, numer z nvidia inspektorem znam chodzi mi o edycje biosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2013 Kepler BIOS Tweaker http://uploaded.net/file/cl7lcc82 Pobierasz Bios z karty za pomocą GPU-z. Odpalasz KBT i ustawiasz taki sam Base Clock co Boost Clock. Nie wiem czy też Boost Limit trzeba ustawić podobnie. Side to Ci bardziej wytłumaczy, bo zrobił dla mnie gotowy Bios. Można tam też ustawić napięcie i zakres działana wentylatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...