Bethrezen Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 (edytowane) Złożyłem komputer, podkręciłem, przeszło masę testów, wywala mi Bluescreeny w grach po 5-10 minutach. Skończyły mi się pomysły co może być nie tak. Poniżej garść informacji: Sprzęt: i5 2500K @ 4,4GHz 1,33 Vcore (max stabilny w okolicach 4,7 GHZ) ASROCK P67 PRO B3 Gigabyte 6850 1 GB stock 8 GB Corsair Vengeance 1600 CL9 stock OCZ 550W SSD Crucial M4 64GB HDD WD Black 640GB Komputer przeszedł kilka godzin testu Orthosem (small,blend,large, kilka instancji) kilka h testu grafiki Furmarkiem i OCCT, testuję jeszcze linpackiem - też bez błędów póki co. Komputer przeszedł pozytywnie test ramu, pamięci GPU, procesora w BurnInTest (niestety kompa obsługuję teraz zdalnie i nie mam jak odpalić Memtesta bez udziału Windowsa) Generalnie wszystko super stabilne i działa jak w zegarku. Drivery od grafiki najnowsze, Win 7 x64 sp1 na bieżąco zaktualizowany. Całość kilka dni po złożeniu i instalacji. Temperatury w normie (grafika max 65*C, Płyta poniżej 30*C, cpu max 75*C) Napięcia stabilne (sprawdzane everestem, cpu-z, occt) Oba dyski przetestowane HD Tunem pod kątem błędów - wszystko ok. Odczyt blesceenów przez windbg+ Whocrashed: 1. This was probably caused by the following module: hal.dll (hal+0x12A3B) Bugcheck code: 0x124 (0x0, 0xFFFFFA80091C1028, 0xBE200000, 0x5110A) Error: WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR file path: C:\Windows\system32\hal.dll 2. This was probably caused by the following module: Unknown (0xFFFFF80002C7CC40) Bugcheck code: 0x124 (0x0, 0xFFFFFA80091D1028, 0xBE200000, 0x5110A) Error: WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR 3. This was probably caused by the following module: hal.dll (hal+0x12A3B) Bugcheck code: 0x124 (0x0, 0xFFFFFA80091D3028, 0xBE200000, 0x5110A) Error: WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR file path: C:\Windows\system32\hal.dll Program zwrócił następujący wniosek: 3 crash dumps have been found and analyzed. A third party driver has been identified to be causing system crashes on your computer. It is strongly suggested that you check for updates for these drivers on their company websites. Sugestie, porady, coś ominąłem? Podejrzewam driver GPU, choć ściągałem świeżą wersję ze strony AMD w linku pełny raport z Whocrashed Crash dump directory: C:\Windows\Minidump Crash dumps are enabled on your com - Pastebin.com Edytowane 20 Grudnia 2011 przez Bethrezen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwolas Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 Z tego co przeczytałem przyczyną może być hal.dll jeden w sumie z ważniejszych plików windows. Żeby go naprawić, odpal płytę w windą i daj napraw komputer. Jak się już odpali w wierszu poleceń wpisz "bootrec /rebuildbcd" (bez "). Powinno pomóc, jak nie pomoże to spróbuj wpisać "chkdsk c: /r" a później "sfc /scannow". Daj znać jak poszło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bethrezen Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 Póki co podbiłem lekko VTT i napięcie na ramach, wrzuciłem od nowa sterownik od grafiki i sytuacja się poprawiła, będę miał kilka godzin to przetestuję dokładniej. W necie znalazłem tyle, że błąd hal.dll może powodować niemal dowolny wadliwy hardware lub sterownik. W razie dalszych problemów faktycznie spróbuję naprawy pliku - innych pomysłów nie mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...