bolek89 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 (edytowane) Witam Po ponad 2 latach uzytkowania padl mi dysk w laptopie. Czasami komp działa bez problemu i w pewnym momencie potrafi zamulić na 15min. Odpaliłem HD Tune 5.00 jak polecaliście na forum i skanuje Error Scan. Przeskanowało dysk z czego ok 15% jest uszkodzone. Niestety zaraz po skanowaniu laptop sie wyłączył. Dlatego też niemam screena. Zrobiłem skan z Health: LINK: http://imageshack.us/f/855/20grudnia20111343.png/ Da sie go jakos ozywić? Czekam na odpowiedz. Pozdrawiam bolek89 Edytowane 20 Grudnia 2011 przez bolek89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgraj dane jakie tylko mozesz i powoli sie z nim zegnaj i mysl o zakupie nowego dysku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolek89 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 Najwazniejsze dane pozgrywałem na pendriva 32gb. Można coś zrobić żeby podziałał jeszcze z 2 - 3 miesiace? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 Moze podzialac jeszcze rok, a moze za kilka dni sie wykraczyc na amen... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolek89 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 No rozumiem. Tylko co teraz zrobić aby maksymalnie wydłużyć jego żywotność? Jaki program polecasz? Co mam zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 Programami raczej nic nie wskurasz. Dyski Fuji, Tosziba, IBM mialy to do siebie, ze po jakims czasie poprostu lubily sie posypac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolek89 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 nic sie nieda zrobic nawet zeby tak nie mulil? odseparowac uszkodzone czesci od reszty itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 Dysk co mógł to już zrobił - relokował sektory. Kupuj nowy a tego na śmietnik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolek89 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2011 <3ms: 1841772 <10ms: 606358 <50ms: 2237 <150ms: 171 <500ms: 122 >500ms: 61 ? TIME: x UNC: 788 AMNF: 31 Oto wyniki z MMHD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2011 Dysk do wymiany, On już swoje przepracował ... Niestety zaden dostępny program nie przedłuży mu życia bo nie ma już z czego go przedłuzyć ( sektory zapasowe wykorzystane ) Możesz go używać dalej ale ŻADNYCH WAŻNYCH DANYCH na nim nie trzymaj by pozniej nie było płaczu że amba zjadła dane... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolek89 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2011 A zeby tak nie mulil? Walniete sektory dysku przerzucic na jakas partycje? Cos doradzisz? Wazne dane mam juz na stacjonarnym. On ma działać w lapku do czasu zebrania funduszy tj jakis miesiac dwa. Głownie do internetu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolek89 Opublikowano 15 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2012 Dysk po formacie oddzieleniu uszkodzonych sektorów wytrzymał do dzisiaj ;] Tz do tej pory działał bez zarzutów jednak teraz znow zaczyna się sypać, wolniej działa itd choc laptop dalej jest uzytkowany. Teraz do Was pytanie. Na co go wymienić? Znalazłem nowy dysk SEAGATE 5400.6 ST9160314AS 160GB / 5400RPM / SATAII / 8MB. Bedzie dobry? Czy polecacie coś innego? Te 160GB w zupełności mi wystarczy dlatego też niechce płacić za dodatkowe GB które i tak są nie wykorzystywane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...