Skocz do zawartości
Sens

Czy zasilacz da rade z I5 2500k + HD6870 - aktualizacja post #4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jutro powinien dojść do mnie procek intel Q6600, jednak podczas sprzątania budy rzuciło mi się w oczy, że mój zasilacz - ThermalTake Purepower 500W model: W0100RU ma tylko 15A na linii 12V. I tu pojawia się pytanie czy podoła quadowi po OC.

Zasilacz kupiłem przeszło 4,5 roku temu (wtedy liczyło się dla mnie to że jest markowy i ma sporą moc) i przez cały czas sprawował się naprawdę dobrze, napięcia trzyma stabilne, wykonany jest naprawdę bardzo dobrze, ma dużo kabli i wszystkie w oplotach (same kable ważą tyle co zasilacz noname).

W chwili obecnej spokojnie daje radę następującej konfiguracji:

-Intel C2D E4300@ 3,00GHz + scytche mugen

-MSI P6N SLI

-GF 9600 GSO 768

-4GB RAM (2x2GB)

-2X 320GB HDD Raid0 sata

-500GB HDD sata

-nagrywarka dvd sata

-karta pci z dodatkowymi USB

-dwa dodatkowe wiatraki

-czytnik kart pamięci

Przy pracy z w/w konfigiem zasilacz robi się ledwie ciepły.

Napięcia mierzone oczywiście miernikiem:

Podczas oglądania filmów, surfowania i idlu napięcia wynoszą 12,20V-12,21V

Podczas gry w battlefielda 3 12,13V-12,16V i nie spadają poniżej, nawet jak wiatrak na grafie przyspieszy.

Podczas liczenia super pi 12,20-12,22

Dołączona grafika

Czy podoła więc powyższej konfiguracji z Intel Q6600@ 3GHz??

--------------------------------------------------------------

Drugi problem: na mojej płycie głównej (w/w) znajduje się podwójna wtyczka do podpięcia zasilacza przy procesorze. Od przeszło 4,5roku zasilacz podpięty jest tylko do połowy (na drugiej połowie jest zaślepka). Czy po podłączeniu quada będę musiał wpiąć drugą połowę? Dodam, że drugiej wtyczki zasilacz już nie ma.

Wejście zaznaczone na czerwono:

Dołączona grafika

---------------------------------------------------------------

Trzeci problem to taki czy sekcja zasilania mobo podoła OC quada? Nie liczę na jakiś szał, ale te powiedzmy 2,8-3Ghz? (sam procek (ta konkretna sztuka) mimo, że jest z rewizji B3 to kręci się bardzo dobrze)

Z góry dziękuję za pomoc!

Edytowane przez Sens
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten zasilacz ma 2 linie 12V wiec nie masz się czym martwić...

Co do wtyczki to jest po to by by przy duzym poborze prądu nie ma takiego obciazenia jak na jednej ( rezystancja styków ) w sumie quada 6600 podkreconego do 3Ghz kumpel ma na 4 pinach i tez się nic nie dzieje...

Co do podkrecenia do 3Ghz nie powinno być to wyzwaniem dla sekcji zasilania ale monituj temperatury bo mungen słabo dmucha na sekcje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero co złożyłem komputer (konfig poniżej) i mam obawę czy zasilacz da radę spokojnie go uciągnąć. Po zainstalowaniu windowsa odpaliłem 3dmarka 01SE i podczas testu (bez oc) miernik pokazywał napięcia w przedziale 11,80V-12,06V (w idlu 12,14-12,20V). Czy takie spadki są jeszcze w normie? Czy to oznacza, że ten Thermaltake nie daje już rady? Dodam jeszcze, że podczas pracy z q6600 i radkiem 6870 napięcia w stresie wynosiły 12,06V -/+03V i wentylator zasiłki przyspieszał, teraz mimo większych spadków wentyl zasilacza pracuje jak by był w idlu. Aż się boję odpalić BF3 :P

Konfig:

I5 2500k (stock), Asrock p67 pro3, 2x4GB goodram, HD 6870, hdd50Gb, dvd-rw, Thermaltake 500W.

Myślałem, że Q6600 ma miano procesora bardzo prądożernego, a tu się okazuje, że jest oszczędniejszy od nowoczesnej i5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi