Skocz do zawartości
HuT

[Zestaw] do 3700, Gry, ew. oc konieczne?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Nadszedł czas zmiany jednostki, rodzice już ugadani więc nie ma czasu do stracenia :D

Odwiedziłem sklep w moim mieście (Białystok) by zorientować się co mogą mi zaproponować, z przeznaczeniem do gier (monitor to iiyama hds e2271 więc chciałbym skorzystać z hd, szczegółowych detali itp jeśli w tym przedziale cenowym da radę)

Doradzono mi coś takiego

Amd x4 975 quad core am3. 8mb be 640 zł

Goodram ddr3 8gb (2x4gb)/1333 MHz PC3-10600 CL.9 D 148 zł

AsRock 880GHM/U3S3 AMD 880G Socket AM3+(PCX/VGA/D) 329 zł

Gigabyte Ati Radeon hd 6870 1024mb ddr5/256bit DVI 790 zł

DVD-REC Liteon iHAS124 SATA 80 zł

Chieftec CFT-750-14CS-Modularny 410zł

CM Centurion II 259 zł

Xilence XPCPU. M604 125 zł

+win7 za 370 zł

Zestaw wyszedł ponad przedział finansowy, ale troszkę doczytałe, poszerzyłem wiedzę i mam sugestie/zapytania do Was forumowicze :P

1) Zmiana na intel i5 2500k - polecany do gier, darować sobie AMD ? Może jakiś Fx, x4, x6 - ten Intel mimo wszystko wydajnieszy w grach ? 6/8 rdzeni AMD nieopłacalne ? - może to będze przyszłościowe ?

2) Pamięć - zmiana na 1600 Mhz - Goodram stykną? Dopłacać do innych ?

3) Płyta pod i5 - myślałem o AsRock p67 PRO3 B3 - jak z płytami tego producenta ? jest potrzeba zmiany ?

4) Co do karty myślę o zmianie - kusi mnie hd 6950 2gb od Asusa (DCII) i od MSI (TwinFroz III PE/OC) - jest też GeForce Gtx 560 Ti - tutaj mam metlik w głowie.

5) Napęd chyba ok, co myślicie ?

6) Zasilacz - taki trochę przyszłościowy, ale chyba za mocny i drogi ? Jakiś mniejszy Seasonic (620w) czy Corsrair (650w) albo coś zupełnie innego ?

7) Obudowa - podoba mi się SilentiumPC Gladius 800 i tą też chyba wybiorę

8) Dysk - posiadam WD 200gb na starym złączu Ata/Ide z poprz. komputera - co z nim zrobić ? Przełożyć czy coś nowego? W użytkowaniu będzie odczuwalnie wolniejszy?

9) Chłodzenie - wporządku? Czy może jakaś zmiana na Zalamana/Silentium ?

Kończę, rozpisałem się bardzo, przepraszam Was, ale chciałbym nie zmarnować pieniędzy, wydać je możliwie jak najrozsądniej. Jeśli bylibyście na tyle uprzjemi bo odnieść się do moich dłuuugich sugestii to byłbym ogromnie wdzięczny

Piąteczka, pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Daruj sobie AMD i bierz 2500k będziesz zadowolony

2. Pamięci 1333 w zupełności wystarczą nie ma co dopłacać do szybszych. Goodram jest jak najbardziej ok.

3. ASrock naprawdę daje radę na dzień dzisiejszy. Tą płytę ma wiele osób (w tym ja) i nie słyszałem narzekań. Ew. P67 Extreme4 jeśli potrzebujesz więcej slotów PCI Express

4. Jeśli chcesz z tych dwóch to bierz MSI, z tego co czytałem to jest cichsza i lepiej wykonana od Asusa. Po przestawieniu w tryb silent chodzi naprawdę cicho.

5. Napędu i tak używa się sporadycznie (chyba, że w twoim wypadku jest inaczej) więc to tak naprawdę wszystko jedno.

6. Bierz Seasonica zapewni ci stabilne napięcia i cichą pracę.

7. Niby fajna, ale blachy cienkie i ma kiepski system montowania dysków. Popatrz na coś z oferty Fractal Design i Bitfenixa.

8. Dysk zdecydowanie do wymiany na coś z SATA2. Tym bardziej, że ww. płyty nie mają złącza IDE ;)

9. Weź CNPS10X Performa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź :D Takiej oczekiwałem ^^

Czyli rezygnujemy z Amd - 6, 8 rdzeni nie daje rady ww. i5 w grach ?

Co do grafiki - też skłaniam się ku Radeonowi, ale są fora (żeby nie robić jakiejś reklamy)

gdzie proponowaliby coś pokroju gtx 570 czy radeona hd 6970 - ich cena mnie odstrasza, na pewno wydajniejsze - myśleć o nich? Na takim hd 6950 też powinno być ok, grałeś może na nim w coś na wysokiej rozdziałce z wysokimi detalami ? Daję rade ? Brac i sie nie zastanawiac :D ?

A i zasilacz - XFX też godny uwagi ?

Edytowane przez HuT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do grafiki zobacz w moją sygnaturę ;). Gram w BF3 w 1920x1200 na full detalach i śmiga aż miło zobacz tutaj Jaką kartę graficzną kupić? - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne - strona 268 i5 w zupełności wystarczy do grania, póki co nie ma co się pchać w więcej rdzeni, w razie potrzeby podkręcisz procka i będzie ok. Co do dylematu Radeon vs NVidia to się nie wypowiem, bo nie śledzę grafik na bieżąco - kupiłem swojego Radeona jak był chyba jedną z najbardziej opłacalnych opcji. Poza tym z tego co wiem to TFIII daje się zmodować na 6970, ale na razie się w to nie bawię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Amd x4 975 quad core am3. 8mb be 640 zł

Kolega wyżej już pisał i jestem tego samego zdania - nie kupuj tego zapiekacza Phenom II 975. Lepiej i5 2500K jeśli ma być OC.

+win7 za 370 zł

W wersji 64 bit. I wybierz na wszelki wypadek wersję która obsłuży zdecydowanie więcej niż obecne 8 GB RAM ... bo jak dołożysz kiedyś pamięci to może być zonk.

8) Dysk - posiadam WD 200gb na starym złączu Ata/Ide z poprz. komputera - co z nim zrobić ? Przełożyć czy coś nowego? W użytkowaniu będzie odczuwalnie wolniejszy?

Nie wiem jak na Pro3, ale na Extreme4 nawet nie ma tych starodawnych złącz PATA. Czeka Cię raczej zakup nowego dysku. Można by pomyśleć nad zakupem SSD, a do starego talerzowca 200GB kupić kieszeń USB i traktować jako przenośny magazyn. Inne wyjście to sprzedać starego i kupić nowy SATA. Różne są rozwiazania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod uwagę z radeonów biorę 2gb hd 6950, droższy o 150 - 200 zł od gtx 560 ti oc, ale że zamierzam pograć w wyższych rozdzielczościach i detalach to dopłacę (różnica 1 gb chyba ma istotny wpływ w grach ? hd, full detale i te sprawy ) ?

Edytowane przez HuT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki, dzięki za pomoc. Zestaw już zamówiony - na intelu i5 2500k, asrock p67 pro b3, 8gb goodramu 1333, hd 6950 2gb od msi tfIII (a niech będzie na przyszłość, pamięci więcej nie zaszkodzi), ocz 600w, liteon i gladius. Jak tylko go dorwę podzielę się wrażeniami :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi